Alphens EV

Gnephoek mogelijk splijtzwam in coalitie

Tijdens de gemeenteraadsvergadering op donderdag 16 december staat onder meer de bespreking van de Woonvisie 2021-2025 op de agenda. Duidelijk is dat bebouwing van de polder Gnephoek voor controverses tussen de politieke partijen zorgt.

In het coalitieakkoord van 2018 is afgesproken dat het zuidelijk deel van de Gnephoek bebouwd kan worden. Het gaat daarbij om het voormalig industrieterrein in de ‘hockeystick’. GroenLinks heeft tijdens de onderhandelingen bedongen dat de rest van de polder groen blijft.
Nieuw Elan-wethouder Gerard van As is echter de afgelopen vier jaar druk bezig geweest om de Gnephoek als bouwlocatie op de agenda te krijgen. Derde coalitiepartner CDA plus oppositieleider VVD hebben hun landelijke fractie gevraagd om bebouwing toch mogelijk te maken.
Provincie Zuid-Holland ligt overigens dwars voor wat betreft alle suggesties voor woningbouw buiten de randen van de stad. Uit het rapport ‘Inventarisatie plancapaciteit 2021’ blijkt dat in de provincie voldoende wordt gebouwd.

Uitbreilocatie

Zowel VVD als GroenLinks hebben een tekstwijziging (amendement) voorbereid op de Woonvisie 2021-2025. De VVD wil dat in de nieuwe Woonvisie de Gnephoekpolder als uitbreilocatie worden omschreven. GroenLinks wil dat dat in de nieuwe Woonvisie het ‘zuidelijk deel zoals omschreven in het coalitieakkoord 2018-2022’ als uitbreilocatie wordt aangeduid.
Beide amendementen worden op dit moment niet gesteund door andere fracties in de Alphense gemeenteraad.

Duidelijkheid

Omdat verschillende partijen, onder meer Nieuw Elan en CDA, geen duidelijk standpunt in wilden nemen, is op verzoek van de VVD een extra vergadering gewijd aan de Gnephoek. Dat resulteerde op 29 september in een gesprek waarbij het gros van de partijen geen bezwaar heeft tegen opname als mogelijke uitbreilocatie.
Desondanks verklaarden zowel Nieuw Elan als CDA zich aan het coalitieakkoord te willen houden.

Verkiezingen

Een gesprek is echter iets heel anders dan een stemming. De Woonvisie zal zeer waarschijnlijk door de overgrote meerderheid van de gemeenteraad gewoon worden gesteund. De vraag is: wat doen Nieuw Elan en CDA nu de kwestie wel of niet inbreilocatie Gnephoek op de spits wordt gedreven?
Wethouder Van As van Nieuw Elan heeft wijselijk de Gnephoek niet in de Woonvisie opgenomen. Daarom kunnen zowel Nieuw Elan als CDA volstaan met ‘wij houden ons aan het coalitieakkoord’.
De andere mogelijkheid is dat beide partijen met in het achterhoofd de naderende verkiezingen met de VVD meegaan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.