Josh Walet

GnephoekBeraad: “Uitgebreid bestuurlijk akkoord met juridische onderbouwing is noodzakelijk”

Deze week lieten de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland weten dat ze positief kijken naar het Countourenplan Gnephoek. Actiegroep GnephoekBeraad stelt echter dat een uitgebreid bestuurlijk akkoord met juridische onderbouwing noodzakelijk is.

In het Contourenplan Gnephoek staat onder andere dat er 5.500 woningen in de polder worden gebouwd. Dit vraagt volgens het GnephoekBeraad veel van de klimaatbestendigheid, de infrastructuur, de ruimte voor de natuur en de zorgvoorzieningen. “Het GnephoekBeraad heeft daarom eerder al flinke vraagtekens geplaatst bij de financiële haalbaarheid, de afspraken, de sociale woningbouw en de participatie van inwoners en organisaties in de omgeving”, aldus de groep.

Voorwaarden

De Gedeputeerde Staten hebben dit ook geconstateerd. Zij zien vier voorwaarden die de start van de benodigde planologische procedure nu nog in de weg staan: financiële haalbaarheid, de zekerheid van afspraken, een goede balans in de te bouwen woningen en het doorlopen van het democratisch proces. “Dat betekent dat de gemeente Alphen aan den Rijn hard aan het werk moet”, stelt het GnephoekBeraad.

“Elke burger kan zo op zijn vingers natellen dat er miljoenen bij moeten om de plannen te realiseren. Dat zou ook ten koste kunnen gaan van de kwaliteit, de toekomstbestendigheid en niet in de laatste plaats de typen te bouwen woningen”, zo legt het GnephoekBeraad uit. “De Gnephoek mag daarom niet opgeofferd worden voor grote woningen.”

Kritisch volgen

Het GnephoekBeraad blijft de Provincie en de gemeente kritisch volgen bij het voldoen aan de voorwaarden: “Belangrijk daarbij is zeker ook de participatie van omwonenden en belangengroepen. In die zin wijst de provincie ook terecht op het doorlopen van het democratisch proces.” Het GnephoekBeraad laat weten hier eerder bij de Gemeente op aangedrongen te hebben om hier serieus werk van te maken en hoopt dat de Provincie dit volbrengt.

Voor meer informatie over het GnepHoek beraad, neem contact op met A. Dorrestein, voorzitter GnephoekBeraad via 06-24431709 of Gnephoekberaad23@gmail.com.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Film gisteren 18:03

Bioscoopconcert André Rieu in Castellum!

Vanuit zijn pittoreske thuisstad Maastricht presenteert André Rieu een spectaculair concert die jij deze zomer op het witte doek bij Castellum kunt zien! Tijdens het bioscoopconcert wordt u betoverd met iconische filmmuziek, prachtige walsen, emotionele ballads en onverwachte nummers uit de hitlijsten. Mis het exclusieve bioscoopconcert ‘Power of Love’ niet!

Overige gisteren 16:51

Vuilcontainers bij appartementencomplex Castella buiten gebruik

De Tolstraat nabij het Rode Dorp zal tot 1 augustus afgesloten blijven vanwege renovatiewerkzaamheden aan het riool en straatwerk. Deze afsluiting heeft echter gevolgen voor de bewoners van het appartementencomplex Castella, waar de ondergrondse vuilcontainers voor 126 appartementen buiten gebruik zijn gesteld.

Bijeenkomst gisteren 15:29

Lotgenotenbijeenkomst voor mensen met alvleesklierkanker

Het Patiëntenplatform Living With Hope, het SamenhuiS en Scarabee, centra voor leven met en na kanker, nodigen getroffenen en hun naasten van harte uit voor een regionale lotgenotenbijeenkomst op donderdag 30 mei aanstaande.

Advertorial Evenement gisteren 14:08

Canondagen 2024 in Museumpark Archeon

Het laatste weekend van mei staat de Canon van Nederland centraal in Museumpark Archeon, want het zijn de Nationale Canondagen. Loop mee in de processie van Willibrordus en volg speciale rondleidingen over Trijntje in de prehistorie, de Romeinse Limes, de Karolingische periode en een speciale lezing over de ‘Zwarte dood’.

Overige gisteren 12:36

Alphense Sylvie van Klaveren beklimt Mont Ventoux voor onderzoek naar MS

Maandag, 20 mei, heeft Sylvie van Klaveren uit Alphen aan den Rijn, samen met haar naasten, de Mont Ventoux beklommen om geld in te zamelen voor onderzoek naar Multiple Sclerose (MS). In een indrukwekkende tijd van vier uur en 45 minuten legden zij de eenentwintig kilometer lange tocht naar de top van de 'kale berg' af.

Advertorial Evenement gisteren 11:05

Opbouw Zomerspektakel aan het Meer 2024 is begonnen

Het aftellen is begonnen! Over anderhalve week staan er weer duizenden bezoekers te zingen en te dansen op het evenemententerrein langs de Zegerplas. Het driedaagse festival trapt op vrijdag 31 mei af met Snelle, Krezip, Shake the Lake en Afrojack.