Pixabay

Goedkeuring van twee rijscholen, daarna pas rijexamen: “Het niveau gaat flink omhoog”

Vóór het afrijden eerst een GO krijgen van een andere rijschool? Dit plan is nu nog in de testfase, maar het lijkt erop dat het in de nabije toekomst werkelijkheid wordt. Hoe denken Alphense rijscholen hierover?

Het CBR draait momenteel een pilot in Zeeland waarbij leerlingen voorafgaand aan het praktijkexamen een les moeten volgen bij een andere rijschool. Wanneer de leerling van beide rijscholen goedkeuring heeft ontvangen, mag deze pas op voor het praktijkexamen. Het idee hierachter is dat de kans dat de leerling zakt kleiner wordt. Zo wil het CBR de lage slagingspercentages tegengaan. 

Niet meer druk voor leerling

Eerder schreef het AD al dit artikel over het besluit van het CBR. Hoewel het zorgde voor enige discussie in rijschool-land, gaf het volgens Marijke van Rijschool Rijnland een verkeerd beeld van de situatie: “Het bericht geeft een negatieve lading aan de pilot. We moeten eerst maar eens zien of de pilot een succes wordt, voordat we ons er druk om gaan maken.”

Marijke zelf staat helemaal niet slecht tegenover het voorstel. Ze vertelt: “De dubbele keuring zal vaak zijn in plaats van een tussentijdse toets, dus het legt niet meer druk op de leerling. Bovendien wisselden wij al af en toe van instructeur omdat dat heel goed is voor de kandidaat.”

Wel kan ze zich voorstellen dat het lastiger is voor kleinere rijscholen. “Als je maar één instructeur hebt zul je straks als het ware je leerling tijdelijk af moeten staan aan de concurrent. Die bepaalt dan of je leerling op examen mag. Ik zou er niet raar van opkijken als mensen dat lastig vinden.”

Kwaliteit wordt beter

Zo’n rijschool met maar één instructeur is Rijschool Joe. Joël heeft er echter helemaal geen problemen mee om zijn leerlingen te laten keuren door een ander, zo geeft hij aan. Hij denkt dat de kwaliteit van de rijscholen er enorm op vooruit zou gaan. “Er zijn genoeg rijscholen die het té snel examineren misbruiken.”

De gemiddelde leerling heeft zo’n vijftig lesuren nodig om goed voorbereid te zijn op een examen. De rijscholen waar Joël over vertelt bieden soms al een examen aan na twintig lesuren. “Dat is bijna onhaalbaar. Ik kan op één hand tellen hoeveel van mijn leerlingen dat de afgelopen vijftien jaar hebben gehaald.”

Volgens Joël moeten rijscholen die zich zorgen maken eerst maar eens naar zichzelf kijken. “Als een leerling van mij zakt zoek ik altijd eerst het probleem bij mezelf; dan heb ik iets niet duidelijk genoeg uitgelegd. Ik zeg dan ook altijd: verander de wereld, begin bij jezelf.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:09

Meer verkeersdrukte verwacht vanwege het paasweekend

Met het paasweekend in het vooruitzicht wordt verwacht dat zowel vandaag als het komende weekend drukker zullen zijn op de wegen dan normaal. Vooral op donderdag 28 maart moeten weggebruikers rekening houden met een vroege en drukke avondspits.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 10:54

Wethouder Gert-Jan Schotanus en Kinderboerderij Zegersloot planten eerste voedselbomen

Op maandag 1 april worden, tijdens het paasfestijn, de 1e bomen geplant voor het te realiseren voedselpark bij kinderboerderij Zegersloot. Deze eerste bomen, genaamd berken, zijn niet bedoeld als voedsel voor mensen, maar juist als leefgebied voor de weidehommel. Samen met andere iconische soorten zoals de merel, huismus en egel, zal de weidehommel profiteren van een nieuw aangelegde habitat. 

Advertorial Muziek/Concert vandaag 09:36

Duik in het muzikale leven van Fernando Lameirinhas

Fernando Lameirinhas, een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland, komt terug met een gloednieuw concert: Koffer! De altijd nog jeugdige maestro pakt tijdens de voorstelling zijn koffer uit en neemt je mee in zijn muzikale leven.

Advertorial Horeca gisteren 17:24

Kamer van Admiraal: een geslaagde opening in de nieuwe zaak!

Vorige week was het een avond om te onthouden in Alphen aan den Rijn, toen de Kamer van Admiraal haar deuren opende voor het publiek. Met een top sfeer en een overvloed aan activiteiten, markeerde de opening een nieuwe mijlpaal in de lokale uitgaansscene.

Politiek plein gisteren 16:42

Krachtenbundeling tussen Nieuw Elan en Lokaal Belang Alphen

In een tijd van toenemende versnippering en politieke zelfgerichtheid slaan Nieuw Elan en Lokaal Belang Alphen (LBA) verrassend de handen ineen. Ze starten met samenwerken en hebben zelfs plannen om later dit jaar te fuseren tot één krachtige lokale partij.