Pixabay

Goedkeuring van twee rijscholen, daarna pas rijexamen: “Het niveau gaat flink omhoog”

Vóór het afrijden eerst een GO krijgen van een andere rijschool? Dit plan is nu nog in de testfase, maar het lijkt erop dat het in de nabije toekomst werkelijkheid wordt. Hoe denken Alphense rijscholen hierover?

Het CBR draait momenteel een pilot in Zeeland waarbij leerlingen voorafgaand aan het praktijkexamen een les moeten volgen bij een andere rijschool. Wanneer de leerling van beide rijscholen goedkeuring heeft ontvangen, mag deze pas op voor het praktijkexamen. Het idee hierachter is dat de kans dat de leerling zakt kleiner wordt. Zo wil het CBR de lage slagingspercentages tegengaan. 

Niet meer druk voor leerling

Eerder schreef het AD al dit artikel over het besluit van het CBR. Hoewel het zorgde voor enige discussie in rijschool-land, gaf het volgens Marijke van Rijschool Rijnland een verkeerd beeld van de situatie: “Het bericht geeft een negatieve lading aan de pilot. We moeten eerst maar eens zien of de pilot een succes wordt, voordat we ons er druk om gaan maken.”

Marijke zelf staat helemaal niet slecht tegenover het voorstel. Ze vertelt: “De dubbele keuring zal vaak zijn in plaats van een tussentijdse toets, dus het legt niet meer druk op de leerling. Bovendien wisselden wij al af en toe van instructeur omdat dat heel goed is voor de kandidaat.”

Wel kan ze zich voorstellen dat het lastiger is voor kleinere rijscholen. “Als je maar één instructeur hebt zul je straks als het ware je leerling tijdelijk af moeten staan aan de concurrent. Die bepaalt dan of je leerling op examen mag. Ik zou er niet raar van opkijken als mensen dat lastig vinden.”

Kwaliteit wordt beter

Zo’n rijschool met maar één instructeur is Rijschool Joe. Joël heeft er echter helemaal geen problemen mee om zijn leerlingen te laten keuren door een ander, zo geeft hij aan. Hij denkt dat de kwaliteit van de rijscholen er enorm op vooruit zou gaan. “Er zijn genoeg rijscholen die het té snel examineren misbruiken.”

De gemiddelde leerling heeft zo’n vijftig lesuren nodig om goed voorbereid te zijn op een examen. De rijscholen waar Joël over vertelt bieden soms al een examen aan na twintig lesuren. “Dat is bijna onhaalbaar. Ik kan op één hand tellen hoeveel van mijn leerlingen dat de afgelopen vijftien jaar hebben gehaald.”

Volgens Joël moeten rijscholen die zich zorgen maken eerst maar eens naar zichzelf kijken. “Als een leerling van mij zakt zoek ik altijd eerst het probleem bij mezelf; dan heb ik iets niet duidelijk genoeg uitgelegd. Ik zeg dan ook altijd: verander de wereld, begin bij jezelf.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 16:49

Plan voor bescherming van cultuurhistorie valt goed

De plannen van wethouder Erik van Zuylen voor beleid rond cultuurhistorie vallen goed bij de Alphense politiek. De beheersverordening en het bestemmingsplan cultuur gaan beide als hamerstuk naar de gemeenteraad die dit beleid zal goedkeuren. Bij de plannen gaat het vooral om bescherming van historisch erfgoed.

Advertorial Kinderen vandaag 15:33

Theater Castellum geeft Mad Science V.I.Pakketje weg

Op zondag 6 februari gaat het er knallend aan toe in Castellum met de voorstelling Mad Science (5+). Het theater mag twee V.I.Pakketjes vol met proefjes en experimenten weggeven. 

Wonen en bouwen vandaag 12:10

Nieuwbouw Scala College officieel begonnen: eerste paal is de grond in

De eerste paal voor de nieuwbouw van het Scala College aan de Henry Dunantweg is de grond in. De realisatie van de nieuwbouw voor het Scala College is daarmee gestart. De bouw is in handen van Du Prie bouw & ontwikkeling. De oplevering wordt verwacht in juni 2023.