Alphens

Grand Café Eight wil coronaproof open: is de PMRu de oplossing voor de horeca?

Ondernemers willen liever gister dan vandaag nog de deuren volledig openen. Vooral horecaondernemers staan te popelen. Chantal Roeleveld van Grand Café Eight deelt dit gevoel. Daarom staat in haar restaurant als pilot een heuse PMRu, de ‘viruskiller’ van StaticAir. Dit apparaat moet zorgen voor een virusvrije omgeving.

Bij het Alphense restaurant Grand Café Eight, gevestigd in het Da Vinci gebouw, staat sinds kort een hoog, wit apparaat. Het betreft de PMRu, die als pilot in het restaurant staat. Het is een product van het bedrijf StaticAir. Dit bedrijf houdt zich bezig met innovatieve systemen die zowel binnen als buiten de omgevingslucht kunnen reinigen van schadelijke aerosolen. Zij hebben dit anti-virus systeem ontwikkeld om ervoor te zorgen dat ondernemers als Chantal de deuren weer veilig kunnen openen.

Virusvrij met PMRu

Ventileren is belangrijk in de huidige omstandigheden rondom corona, daar dringt ook de politiek op aan. De noodzaak hiervan zag Chantal ook in. Toen haar man via Steven Finsy, directeur van StaticAir, te horen kreeg over de PMRu, wist ze gelijk dat ze dit graag in haar restaurant neer zou willen zetten als test. “Hiermee laten we als restaurant zien dat we ons bewust zijn van het belang van schone lucht en kunnen we weer veilig open.”

Deze PMRu is essentieel in indoor ruimtes, zo menen Finsy en zijn collega Evelien van der Leeden, marketing manager bij StaticAir. “Meer ventilatie betekent niet per se dat er lucht van buiten naar binnen moet komen. Neem bijvoorbeeld de situatie van Grand Café Eight. Het restaurant ligt naast een weg waar veel auto’s langs rijden. Dit brengt veel fijnstof met zich mee van verkeersemissies. Als je dat continu binnenlaat, vervuilt dat de lucht in het restaurant alleen maar meer en geef je virussen juist meer kans om zich daarmee te vermengen en verspreiden. Dat is natuurlijk wat je niet wil”, zegt Van der Leeden.

Daarom bedachten zij de PMRu. “Voor het realiseren van deze unit hebben we bestaande technieken gebruikt en deze zo optimaal mogelijk verwerkt,”, vertelt Finsy. Doordat je de PMRu kunt customizen, past het in vrijwel elke omgeving en voegt daarmee extra waarde toe. Volgens hem is er dan ook veel vraag naar dergelijke apparaten. “Het is fijn dat we met onze kennis op deze manier wat kunnen bijdragen aan de maatschappij.”

Krachtig en stil

Maar hoe werkt het dan? “De vervuilde lucht met virussen, bacteriën en fijnstof wordt via de onderzijde aangezogen, waarna deze geïoniseerd wordt en bacteriën en virussen worden gedood aan de binnenzijde van de unit. Bij de ionisatie wordt zo’n 95 procent van de virusdeeltjes gedood”, legt Finsy uit. Daarna gaat het door het anti-virus filter heen, waar het nog meer virusdeeltjes doodt.

“Uiteindelijk doodt het apparaat 99,97 procent van alle virusdeeltjes. De schone lucht wordt vervolgens bovenaan de unit uitgeblazen. We hebben gekozen voor het uitblazen op een comfortabele hoogte, zodat gasten geen last hebben van tochtstromen. Zo kunnen zij in alle rust straks eten en converseren. De PMRu is de krachtigste en enige in zijn soort die ook nog eens heel erg stil is.”

De ‘viruskiller’ in het restaurant van Grand Café Eight is nog niet gecustomized, waardoor het nog wel wat opvalt. Te zijner tijd zal de unit transformeren in een menukaart, zodat de PMRu een deel wordt van het geheel. Herrie maakt het apparaat niet. “Het apparaat is vrijwel geruisloos. We noemen het daarom ook wel de stille kracht”, zegt Van der Leeden. Chantal is daar erg over te spreken. Zij vult aan: “Als je bijvoorbeeld lekker zit te dineren, wil je niet een apparaat naast je hebben staan die voor geluidsoverlast zorgt. Nu is het zo dat ik soms niet eens merk dat het apparaat er staat.”

Scholen, winkels en publieke ruimten

Chantal hoopt dan ook dat de PMRu van StaticAir niet alleen de oplossing kan zijn voor de horeca, maar ook voor andere indoor locaties als scholen, wachtruimtes en bioscopen. “Veel mensen nemen een afwachtende houding aan en kijken naar wat het kabinet ons voorschotelt, maar ik wil juist een statement maken. Voor ons is dit apparaat een middel waarmee we weer veilig open kunnen en dat willen we ook aan iedereen laten zien. We willen niet alleen de terrassen openen, maar juist ook het restaurant zelf. Daar verlangen we allemaal naar”, stelt Chantal. “Wij zijn er in ieder geval klaar voor, dus ik zeg kom maar op!”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 15:19

Deze trajecten in Alphen zijn het meest onveilig

Er zijn aardig wat trajecten in Alphen waar regelmatig ongelukken gebeuren of bestuurders simpelweg te hard rijden. BLIQ hield hield de afgelopen jaren gegevens bij van het aantal ongevallen en de snelheden waarmee over de wegen gereden werd. Maar welke trajecten in Alphen zijn nu het meest onveilig? 

Calamiteiten vandaag 13:53

Hulpdiensten ter plaatse voor verwarde man

Op donderdagmiddag 13 mei kwamen verschillende hulpdiensten ter plaatse voor een melding van een verwarde man aan de Wederikstraat in Alphen.