Josh Walet

Gratis anderhalf uur parkeren in Alphens centrum wordt afgeschaft

De eerste anderhalf uur gratis parkeren in de grote parkeergarages, achter de slagboom, wordt afgeschaft. Voortaan is het eerste halfuur gratis en het uur erna kost 1 euro. Het algemene parkeertarief gaat na deze anderhalf uur met vijftig cent per uur omhoog naar 3 euro.

Het gratis parkeren komt uit de koker van de Alphense stadshartondernemers. Zij hebben indertijd flink gelobbyd én bijgedragen om dit voor elkaar te krijgen. De verwachting was dat er meer bezoekers naar het centrum komen als de eerste anderhalf uur gratis kan worden geparkeerd, vooral op parkeerdek Aarhof en in de Castellumgarage.

De Alphense politiek was in november 2022 niet onverdeeld enthousiast over het idee van anderhalf uur gratis parkeren. Vooral PvdA, SP, CDA, D66, VVD en GroenLinks vonden de bijdrage van twee ton van de ondernemers te laag. Bij de centrumbewoners viel het idee sowieso verkeerd. Zij hebben druk geprotesteerd.

Uit de evaluatie, die onlangs is gehouden, blijkt dat anderhalf uur gratis parkeren geen onverdeeld succes is. Vandaar dat dit item geschikt is om op te bezuinigen.

'Achter de slagboom'

Voor parkeren ‘achter de slagboom’ betekent dit dat het eerste halfuur gratis blijft. “Dan kunnen mensen even een boek ruilen of een paspoort ophalen”, aldus wethouder Relus Breeuwsma. Het eerste hele uur hierna gaat 1 euro kosten. Tegelijkertijd worden de parkeertarieven per uur bijgesteld, deze gaan met 50 cent per uur omhoog. Na de eerste anderhalf uur dus. Parkeren in de garages gaat zo 3 euro per uur kosten.

De gewijzigde parkeertarieven zijn een voornemen van het college van burgemeester en wethouders. De Alphense gemeenteraad moet alle voorgestelde maatregelen in haar vergadering van 4 juli goedkeuren.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement vandaag 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport vandaag 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten vandaag 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek vandaag 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement vandaag 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.