Gemeente Alphen aan den Rijn

Gratis gehandicaptenparkeerapp slaat nog niet aan

In juni 2019 had de gemeente Alphen aan den Rijn een primeur: als eerst gemeente van Nederland werd het mogelijk om te parkeren met een gratis gehandicaptenparkeerapp (GPA). Maar doordat een overgrote meerderheid van de kaarthouders de app nog niet gebruikt, moet een handhaver achter de nieuwe scanauto aanrijden.

Op 18 juni werd de app gelanceerd. Wethouder Gert-Jan Schotanus liet toen weten: “Het is goed dat de app is ontwikkeld met ervaringsdeskundigen van stichting Wij Staan Op! Het belang van deze app is dat mensen hun gehandicaptenparkeerkaart en kenteken kunnen koppelen via de app, zodat zij mobiel een parkeeractie kunnen starten en beëindigen. Dit biedt veel voordelen en gebruikersgemak voor gehandicapten en vermindert de kans op diefstal van en fraude met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK). De app werkt verder net zoals andere mobiele parkeerapps.”

Scanauto

In totaal heeft Alphen aan den Rijn 1400 inwoners die over een gehandicaptenparkeerkaart beschikken. Maar slechts 300 hiervan gebruiken momenteel de nieuwe app. Doordat te weinig gehandicapten de app gebruiken, moet er een extra controle plaatsvinden. De scanauto werd begin december werd geïntroduceerd om te controleren of mensen betaald hebben voor het parkeren of een vergunning hebben voor het parkeren. Twee maanden later bleek dat deze aanpak succesvol was: er werden veel meer naheffingsaanslagen uitgeschreven. Het uiteindelijke doel hiervan is dat de betalingsgraad omhoog gaat.

Doordat de scanauto controleert op kentekens, worden auto’s met een gehandicaptenparkeerkaart door de scanauto bestempeld als niet-betalende voertuigen. Met de app, waarbij de gegevens staan gekoppeld aan het kenteken, zou dit wel mogelijk zijn. Maar doordat te weinig mensen de app gebruiken, moet er nu een handhaver achter de scanauto aanrijden om een extra handmatige controle uit te voeren.

De gemeente laat weten dat dit voorlopig zo zal blijven, aangezien de gehandicaptenkaart geldig blijft. “We bekijken wel de mogelijkheden om kaarthouders rechtstreeks te benaderen over het gebruik van de app”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Een andere optie is om een kaartje te plaatsen achter de ruitenwisser bij auto’s met een kaart.”


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Cultuur vandaag 13:05

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Calamiteiten vandaag 12:27

Omgewaaide boom verspert rijbaan

Op zondagochtend 29 maart is er een boom omgewaaid op de Zegerbaan (N207) bij Alphen. De brandweer heeft de boom inmiddels opgeruimd. 

Overige vandaag 10:01

Luisterlijn Rijnwoude in het leven geroepen

Voor veel mensen betekenen de coronamaatregelen veel minder bewegingsvrijheid en veel minder bezoek. Dat is moeilijk, want je mist een kletspraatje of een luisterend oor. Onder het motto 'Elkaar ondersteunen, zo doen we dat in Rijnwoude' is vorige week de Luisterlijn Rijnwoude gestart.

Overige gisteren 15:10

Help Maarten naar huis

De afgelopen weken is de hele wereld in de ban geraakt van het coronavirus. Voor veel mensen staat de wereld even stil. Voor Maarten van den Bergh, woonachtig in Alphen, was dit al even het geval. Hij liep vorig jaar een hoge dwarslaesie op bij een ongeluk.

Coronavirus in Alphen gisteren 14:08

Nieuwe coronabesmettingen, totaal 35 in Alphen

Voor de vijfde dag op rij zijn er nieuwe coronabesmettingen gemeld in de gemeente Alphen. Het nieuwe aantal officieel gemelde besmettingen staat nu op 35.