Green Deal Duurzaam Streekvoedsel, een initiatief van de eerste Klimaatburgemeester
Vanuit haar rol als Klimaatburgemeester heeft Liesbeth van Bemmel het initiatief genomen voor een Green Deal Duurzaam Streekvoedsel. De aftrap vond dinsdagmiddag plaats in het gemeentehuis, in het bijzijn van echte burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Erik van Zuylen.
Een proeverij van voedselbosproducten als klisworteljerky, gefermenteerde daglelieknoppen, soda van spar en soep van eikels en zwarte knoflook. Deze hapjes van Marly Bonten en Anja van Krimpen, leden van het Rotterdamse voedselbossencollectief Coöperatie Ondergrond, werden dinsdagmiddag op het gemeentehuis geserveerd in het kader van de aftrap van de Green Deal Duurzaam Streekvoedsel.
Green Deal Duurzaam Streekvoedsel
Deze aftrap was een initiatief van de eerste Klimaatburgemeester van Alphen aan den Rijn, Liesbeth van Bemmel. Vanuit haar achtergrond als eigenaar van een voedselbos legt Liesbeth van Bemmel graag de nadruk op de rol van voedselproductie op ons klimaat. De Klimaatburgemeester wil tijdens deze eerste Nationale Klimaatweek afspraken maken over structurele en actieve bijdragen van de gemeente aan een breed gedragen voedselstrategie voor de komende drie jaar.
Doel is te komen tot een Green Deal Duurzaam Streekvoedsel, waarin wordt onderzocht welke belangen, belemmeringen en kansen aan verschillende methoden van duurzame voedselteelt kunnen worden toegeschreven. Wethouder Erik van Zuylen juicht dit initiatief van harte toe. “Met deze Green Deal zetten we gezamenlijk stappen om te komen tot een lokale en breed gedragen duurzame lokale voedselproductie. Een voedselbos draagt immers bij aan het verkleinen van onze CO2 voetafdruk.”