GREEN gestart met sanering van oude NUON-terrein

Onlangs is men gestart met de sloop- sanering van het vroegere NUON-terrein, vlakbij het Alphense NS-station. Daarmee is een begin gemaakt met het saneren van de vervuilde bodem bij dit voormalige gasfabrieksterrein.

De bodemvervuiling die is ontstaan door de vroegere gasfabriek, waarmee de hele omgeving van gas werd voorzien, is als een geval van ernstige bodemverontreiniging te betitelen. Het belang is daarom groot om zaken zorgvuldig aan te pakken. Nadat GREEN in 2008 eigenaar werd van de grond en opstallen, heeft zij direct haar verantwoordelijkheid genomen; een intensief traject waarbij in nauwe samenwerking met de provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen aan den Rijn werd opgetreden, volgde.

Aart Jan Verdoold: "De noodzaak om deze vervuilde grond te saneren voor de gemeente, deze ontwikkeling en de toekomst van Alphen, zagen wij direct onder ogen. Daarmee leg je niet alleen een nieuwe basis voor je gebouwen neer maar geef je ook de gemeente geschikte grond die tot in lengte van dagen goed bruikbaar is. Omdat we samen met gemeente en de provincie Zuid-Holland optreden hebben we op een constructieve manier te werk kunnen gaan. Daarnaast komt er ook een stuk complexiteit om de hoek kijken. Alvorens er met de sloop werd begonnen, moesten aansluitingen worden ontkoppeld wat aanzienlijk ingewikkelder is op een dergelijk energiedistributiepunt. Naast de ingewikkelde vergunningstrajecten was het pand nog in gebruik. Zo moesten contracten eerst nog worden beëindigd en deze met zittende huurders worden ontbonden. Direct na het vertrek van deze bewoners kon worden begonnen met het slopen van het pand. Aansluitend zal de grond worden gesaneerd, de verwachting is begin 2015 bruikbare grond te hebben."

De ontwikkeling aan de Prins Bernardlaan is onderdeel van een groter geheel. De totale ontwikkeling behelst een groter gebied: de oude Toor locatie, het voormalige tijdelijke busstation/Molenvlietkwartier en de voormalige NUON locatie zullen een nieuwe bestemming krijgen. Het is nog niet zeker wie de gebruiker van het oude NUON-terrein zal worden. "De ontwikkeling van de stationsomgeving is een van de speerpunten uit mijn portefeuille naast die van het Stadshart Lage Zijde. Met de start van de sloop en de sanering van het Nuon-terrein worden stappen voorwaarts gezet en daar ben ik blij mee. Het uiteindelijke doel is dat we van Alphen aan den Rijn een aantrekkelijke gemeente maken waar mensen graag wonen, werken, winkelen en/of recreëren. Een prettige en grote diversiteit in woonmilieus is hierbij een belangrijke voorwaarde", aldus wethouder Gerard van As.

GREEN beoogd een publieke functie voor het terrein, gezien de ligging en de bereikbaarheid met zowel auto als openbaar vervoer. Momenteel vinden er gesprekken plaats met een mogelijke exploitant. Men heeft een horeca/hotel functie voor ogen. GREEN heeft met de gemeente afgesproken, indien er eind 2015 nog geen exploitant voor het hotel is, partijen zullen kijken naar de mogelijkheden voor het ontwikkelen van woningen. Hiertoe biedt het voorontwerp bestemmingsplan de ruimte.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:15

DWDD-favorieten in Castellum

Ze zijn de favorieten van Matthijs van Nieuwkerk. Daarom zette hij ze, voordat hij stopt, nog even in de spotlight van De Wereld Draait Door: Jett Rebel en Her Majesty. In maart en april zijn deze DWDD-favorieten te zien in Castellum.

Overige vandaag 16:06

Ooievaar 119 gespot in Spanje

In samenwerking met stichting STORK ringt Avifauna ieder jaar jonge wilde ooievaars. Van één van deze ooievaars is een terugmelding gekomen.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:52

17 maart NAH-café over de Hulpkaart

Elkaar ontmoeten en ervaringen met elkaar delen helpt. Tom in de Buurt organiseert daarom voor mantelzorgers en mensen met niet-aangeboren hersenletsel drie tot vier keer per jaar een NAH-café in Aquarijn. Aanstaande 17 maart is de Hulpkaart het onderwerp van gesprek.

Advertorial Algemeen vandaag 14:03

Walk&Talk 3 maart

Werkzoekend? Wat doet het met jou en wat doet het met je directe omgeving? Van de ene op de andere dag moet je min of meer gedwongen op zoek naar ander werk. Het verliezen van je baan kan veel vragen oproepen.

Blog Opinie vandaag 13:25

Alleen Alphense Boys voetbalt zondag

Er wordt weinig gevoetbald komend weekeinde. Van de Alphense clubs komt alleen Alphense Boys in actie. Dat gaat zondag gebeuren in Leidschendam waar RKAVV de tegenstander is.