GroenLinks Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

GroenLinks blij met afspraken over azc

GroenLinks complimenteert de vastgestelde bestuursovereenkomst met het COA over een azc vestiging in onze gemeente. In Alphen aan den Rijn is het bedrijventerrein Hoorn-West aangewezen als locatie voor een azc. De bedoeling is dat hier ongeveer 350 – 400 asielzoekers verblijven voor een periode van maximaal vijf jaar. De kosten hiervoor komen voor rekening van het COA. Een andere voorwaarde is dat naast het azc er voor eigen inwoners en Oekraïense vluchtelingen ook extra tijdelijke woonvoorzieningen gerealiseerd worden in de gemeente.

GroenLinks is blij dat de gemeente zich inspant voor de opvang van mensen die hier asiel zoeken. Gemeenteraadslid Pauline Thoomes vertelt: ‘Het is erg fijn dat wij in Alphen ons steentje bijdragen en heel mooi om te zien dat zoveel mensen zich hiervoor met hart en ziel inzetten. Bovendien is er in de afspraken aan veel dingen gedacht. Bijvoorbeeld aan een snelle integratie in de samenleving. Het is belangrijk dat mensen mee kunnen doen in de gemeente. Daarom is het fijn dat zo veel mogelijk van de opgevangen mensen in Alphen kunnen blijven wonen als ze een verblijfsvergunning hebben gekregen. Hier zijn ze tenslotte dan al gewend. Zo min mogelijk verhuizen is niet alleen fijn voor de volwassenen, maar zeker ook voor de kinderen. Dat zorgt voor meer rust na hun vaak zware reis hierheen.’

Flexwoningen voor verschillende doelgroepen

Thoomes vindt het ook belangrijk dat er over veel zaken is nagedacht waar inwoners vragen en zorgen over hadden. Zoals de druk op het aantal beschikbare woningen in de gemeente. Want krijgt iemand een verblijfsvergunning maar is er nog geen woning beschikbaar? Dan is het door de komst van flexwoningen toch mogelijk om door te stromen uit het azc. Thoomes voegt toe: ‘En omdat de helft van deze flexwoningen beschikbaar is voor andere doelgroepen, is dit ook goed nieuws voor andere woningzoekenden in onze gemeente.’

Voorzieningen

Ook voor druk op de voorzieningen zijn oplossingen gevonden. Thoomes legt uit: ‘De eerstelijns gezondheidszorg wordt op locatie verzorgd door het COA. Dit geeft dus geen extra druk op de huisartsen. Ook is er een oplossing bedacht voor als er geen of weinig plek blijkt te zijn bij de kinderopvang en voorschoolse educatie. Daarnaast zorgt het COA ook dat de bewoners van het azc fietsen krijgen. Wij kunnen ons geen betere inburgering in Nederland bedenken dan fietsend de dagelijkse bezigheden doen!’

Jeugdhulp en onderwijs

Wel heeft GroenLinks wensen en bedenken meegegeven over de jeugdhulp. ‘De gemeente moet dit ook regelen voor de azc-bewoners,’ zegt Thoomes. ‘Op dit moment is er een tekort aan capaciteit om alle kinderen tijdig van zorg te voorzien. Wij vragen het college dus om te onderzoeken of het mogelijk is de capaciteit uit te breiden, mocht als het azc open is blijken dat die niet voldoende is die. Ook vragen wij om na te denken over het organiseren van fiets- zwemlessen.’

Integratie in de wijk

‘Tenslotte drukken wij het college op het hart om na te gaan waar inwoners en bedrijven behoefte aan hebben, zoals bijvoorbeeld in Utrecht is gedaan. Het azc daar is succesvol tot stand gekomen, mede doordat er samen met buurtbewoners is gekeken naar waar er behoefte aan was in de wijk. De komst van een azc biedt immers kansen, bijvoorbeeld het toevoegen van een speeltuin of een bushalte. Op die manier kunnen we zo veel mogelijk waarde toevoegen aan de wijk en zorgen voor een succesvolle integratie van het azc.’ Thoomes hoopt verder dat ook deze keer zich weer vele vrijwilligers en organisaties melden om te ondersteunen bij het azc en spreekt haar dankbaarheid uit voor iedereen die zich heeft ingezet en gaat inzetten voor de opvang van mensen.


Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport vandaag 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving vandaag 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving vandaag 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige vandaag 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen vandaag 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.