Advertorial Politiek plein

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

De Ziendeweg is een polderweg tussen Zwammerdam, Aarlanderveen en Nieuwkoop. Volgens GroenLinks raadslid Gé Kapteijn is de reden om auto’s te weren simpel: "De weg is gevaarlijk. Het is er te smal voor elkaar passerende auto’s en er is geen afzonderlijk fietspad. Dit maakt het onveilig voor fietsers en wandelaars die de route gebruiken, waaronder kinderen."

De discussie over het al dan niet afsluiten van de Ziendeweg loopt al sinds 2012. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft laten onderzoeken hoe de weg wordt gebruikt. Hieruit blijkt dat meer dan tachtig procent van het autoverkeer op de Ziendeweg - vanuit de richting Aarlanderveen en Nieuwkoop – niet naar Zwammerdam gaat of ervandaan komt, maar verder rijdt richting de A12. Op die manier omzeilen forenzen de omliggende wegen N231, N207 en N11. "Die wegen zijn daar voor bedoeld, dus die kunnen zij nu gebruiken."

En bestemmingsverkeer dan? Zoals zorgverleners, of mensen die in de buurt wonen of werken? "Voor aanwonenden en diverse andere groepen bestaat de mogelijkheid om een ontheffing te verkrijgen," legt Kapteijn uit. "Ook landbouwverkeer mag de weg blijven gebruiken. Er wordt dus rekening gehouden met de zorgen van de inwoners. Wij zijn tevreden met het resultaat: veilig fietsen en meer rust voor de natuur hebben gewonnen."

Nieuw Elan, GroenLinks, VVD, CDA, D66, ChristenUnie, SP, PvdA, SGP, Lokaal Belang Alphen en ONS Alphen stemden op de gemeenteraadsvergadering eind maart vóór het autovrij maken van de Ziendeweg. RijnGouweLokaal en Forum voor Democratie stemden tegen.


Meer nieuws

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige gisteren 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.

Sport gisteren 14:58

Girls-Only Basketball Clinic groot succes

'Basketball is een teamsport en je moet het samen doen, daar leer van hoe je met elkaar om moet gaan' en 'Goed de duimen achter de bal, anders krijg je hem tegen je neus', waren enkele van de tips die burgemeester Spies gaf aan de bijna dertig meiden die afgelopen zaterdag meededen aan de Girls-Only Basketball Clinic. De Clinic werd verzorgd door BV Alphia Tigers. Burgemeester Spies, zelf oud-basketballster bij BVA deed het welkomstwoord. “Basketball is een leuke sport, ik heb het altijd met plezier gedaan”, vertelde ze.

Politiek gisteren 14:43

Kinderboerderij Bospark wordt gesloten

Een van de kleine bezuinigingen op de gemeentelijke begroting is de voorgenomen sluiting van Kinderboerderij Bospark in 2026. De sluiting levert jaarlijks € 30.000 op.