GroenLinks Alphen aan den Rijn

GroenLinks: "Genoeg huisvesting nodig voor vluchtelingen"

GroenLinks vindt het belangrijk dat in Alphen aan den Rijn voldoende ruimte wordt gemaakt om vluchtelingen op een humane manier op te vangen. Daarnaast moet de opvang wat deze partij betreft niet ten koste gaan van andere doelgroepen die urgent een woning nodig hebben. Daarom heeft de partij vragen gesteld aan het college van B&W. 

Door de oorlog in Oekraïne zijn miljoenen mensen op de vlucht. Een deel van de vluchtelingen wordt in de gemeente Alphen aan den Rijn opgevangen. Deze instroom komt bij de opvang van vluchtelingen uit andere conflictgebieden. 

Het college heeft het voormalige GGZ-pand aan de Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn aangewezen als de belangrijkste opvanglocatie. De eerste 40 plekken zijn direct beschikbaar. De overige 85 plekken komen op 1 juli 2022 beschikbaar. Dan lopen de contracten van huisvester Villex met de huidige huurders af. GroenLinks raadslid Pauline Thoomes maakt zich zorgen: "Veel van deze huurders (jongeren en spoedzoekers) zitten in een kwetsbare positie: zij dreigen dakloos te worden. Wat GroenLinks betreft moet worden voorkomen dat deze inwoners op straat komen te staan."

De huurders in het complex van de Noorderkeerking wisten dat hun contract op termijn af zou lopen. Wat Thoomes betreft betekent dit niet dat zij aan hun lot moeten worden overgelaten: "Voor veel huurders was voordat zij in dit complex kwamen al de keuze: of hier wonen, of op straat of zwerven van adres naar adres. Er zou in onze gemeente altijd een basis moeten zijn van eenvoudige woningen voor kwetsbare doelgroepen. Dat principe wordt ‘housing first’ genoemd."

GroenLinks vraagt zich af of de gemeente niet te makkelijk locaties af laat vallen waar vluchtelingen gehuisvest kunnen worden. Thoomes: "Voor het principe ‘housing first’ zijn voldoende locaties nodig waar kwetsbare doelgroepen terecht kunnen. Deze kunnen dan op een later moment doorstromen naar reguliere sociale huurwoningen. Wat ons betreft benutten we daarom meer locaties om verdringing te voorkomen."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:43

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 48 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van indrukwekkende talenten tijdens Scala On Stage en een helm aanschaffen voor je snorfiets tot aan de Alphense Bruggenrun. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Overige vandaag 13:51

Let op: maandag testbericht van NL-Alert

Je hebt vast wel eens een doordringend alarmgeluid op je telefoon melding gehad van NL-Alert. Schrik niet, maandag 5 december om 12:00 uur wordt opnieuw een NL-Alert gestuurd.

Limesjaar 2022 vandaag 12:25

ROMEINEN Overstromingen

Het Alphense castellum Albaniana is rond het jaar 41 gebouwd op een ongunstige plek vlak aan de rivier Oude Rijn. Daarom hadden de soldaten in het fort regelmatig natte voeten. Sterker nog: het is een aantal keren voorgekomen dat hevige overstromingen behoorlijk wat schade aanrichtten.

Werken vandaag 09:32

De nieuwste vacatures van week 48

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.