GroenLinks Alphen aan den Rijn

GroenLinks: "Genoeg huisvesting nodig voor vluchtelingen"

GroenLinks vindt het belangrijk dat in Alphen aan den Rijn voldoende ruimte wordt gemaakt om vluchtelingen op een humane manier op te vangen. Daarnaast moet de opvang wat deze partij betreft niet ten koste gaan van andere doelgroepen die urgent een woning nodig hebben. Daarom heeft de partij vragen gesteld aan het college van B&W. 

Door de oorlog in Oekraïne zijn miljoenen mensen op de vlucht. Een deel van de vluchtelingen wordt in de gemeente Alphen aan den Rijn opgevangen. Deze instroom komt bij de opvang van vluchtelingen uit andere conflictgebieden. 

Het college heeft het voormalige GGZ-pand aan de Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn aangewezen als de belangrijkste opvanglocatie. De eerste 40 plekken zijn direct beschikbaar. De overige 85 plekken komen op 1 juli 2022 beschikbaar. Dan lopen de contracten van huisvester Villex met de huidige huurders af. GroenLinks raadslid Pauline Thoomes maakt zich zorgen: "Veel van deze huurders (jongeren en spoedzoekers) zitten in een kwetsbare positie: zij dreigen dakloos te worden. Wat GroenLinks betreft moet worden voorkomen dat deze inwoners op straat komen te staan."

De huurders in het complex van de Noorderkeerking wisten dat hun contract op termijn af zou lopen. Wat Thoomes betreft betekent dit niet dat zij aan hun lot moeten worden overgelaten: "Voor veel huurders was voordat zij in dit complex kwamen al de keuze: of hier wonen, of op straat of zwerven van adres naar adres. Er zou in onze gemeente altijd een basis moeten zijn van eenvoudige woningen voor kwetsbare doelgroepen. Dat principe wordt ‘housing first’ genoemd."

GroenLinks vraagt zich af of de gemeente niet te makkelijk locaties af laat vallen waar vluchtelingen gehuisvest kunnen worden. Thoomes: "Voor het principe ‘housing first’ zijn voldoende locaties nodig waar kwetsbare doelgroepen terecht kunnen. Deze kunnen dan op een later moment doorstromen naar reguliere sociale huurwoningen. Wat ons betreft benutten we daarom meer locaties om verdringing te voorkomen."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”