GroenLinks Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

GroenLinks: "Genoeg huisvesting nodig voor vluchtelingen"

GroenLinks vindt het belangrijk dat in Alphen aan den Rijn voldoende ruimte wordt gemaakt om vluchtelingen op een humane manier op te vangen. Daarnaast moet de opvang wat deze partij betreft niet ten koste gaan van andere doelgroepen die urgent een woning nodig hebben. Daarom heeft de partij vragen gesteld aan het college van B&W. 

Door de oorlog in Oekraïne zijn miljoenen mensen op de vlucht. Een deel van de vluchtelingen wordt in de gemeente Alphen aan den Rijn opgevangen. Deze instroom komt bij de opvang van vluchtelingen uit andere conflictgebieden. 

Het college heeft het voormalige GGZ-pand aan de Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn aangewezen als de belangrijkste opvanglocatie. De eerste 40 plekken zijn direct beschikbaar. De overige 85 plekken komen op 1 juli 2022 beschikbaar. Dan lopen de contracten van huisvester Villex met de huidige huurders af. GroenLinks raadslid Pauline Thoomes maakt zich zorgen: "Veel van deze huurders (jongeren en spoedzoekers) zitten in een kwetsbare positie: zij dreigen dakloos te worden. Wat GroenLinks betreft moet worden voorkomen dat deze inwoners op straat komen te staan."

De huurders in het complex van de Noorderkeerking wisten dat hun contract op termijn af zou lopen. Wat Thoomes betreft betekent dit niet dat zij aan hun lot moeten worden overgelaten: "Voor veel huurders was voordat zij in dit complex kwamen al de keuze: of hier wonen, of op straat of zwerven van adres naar adres. Er zou in onze gemeente altijd een basis moeten zijn van eenvoudige woningen voor kwetsbare doelgroepen. Dat principe wordt ‘housing first’ genoemd."

GroenLinks vraagt zich af of de gemeente niet te makkelijk locaties af laat vallen waar vluchtelingen gehuisvest kunnen worden. Thoomes: "Voor het principe ‘housing first’ zijn voldoende locaties nodig waar kwetsbare doelgroepen terecht kunnen. Deze kunnen dan op een later moment doorstromen naar reguliere sociale huurwoningen. Wat ons betreft benutten we daarom meer locaties om verdringing te voorkomen."


Meer nieuws

Advertorial Milieu en duurzaamheid gisteren 16:59

Ondernemers, doe mee aan onderzoek naar duurzaam ondernemen!

Verschillende partijen, waaronder EDBA, VOA, Greenport Boskoop, mboRijnland, Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) en de Gemeente Alphen aan den Rijn, hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijk onderzoek onder ondernemers in onze gemeente. Dit onderzoek heeft tot doel de uitdagingen en behoeften van ondernemers op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen in kaart te brengen.

Politiek gisteren 14:46

Alphense politiek tevreden over nieuw dierenbeleid

De aanvulling op het Alphense dierenbeleid is een voorbeeld voor andere gemeenten. Dat vindt wethouder Gert-Jan Schotanus over de uitwerking van een initiatiefvoorstel over dierenwelzijn van de Alphense gemeenteraad. De Alphense politiek is het hiermee eens en zal de Aanvulling Kader Dierenwelzijn in haar komende gemeenteraadsvergadering goedkeuren.

Politiek gisteren 12:04

Regels Jeugdzorg, Wmo en Participatie worden aangepast

Door verschillende oorzaken moeten de Verordening Sociaal Domein en de bijbehorende Nadere Regels worden aangepast. Het gaat daarbij vooral om wijzigingen door wettelijke regels. Ook zijn er aanpassingen nodig omdat de wet Breed Offensief inmiddels is ingegaan.

Werken gisteren 09:48

Vacatureoverzicht week 15: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Blog Opinie 12 apr. 2024 19:59

MINERVA Bloedbad

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat 25 miljoen euro bezuinigen. En dat niet een keer, maar vanaf nu elk jaar. Dat is nogal wat. Het betekent dat er veel gaat sneuvelen van wat wij nu normaal vinden. Of, het betekent dat de gemeentelijke belastingen aanzienlijk zullen stijgen.

Advertorial Overige 12 apr. 2024 17:01

Problemen in de zoektocht naar nieuwe medewerkers? Let's Recruit! helpt je uit de brand!

Een groeiend bedrijf is natuurlijk goed, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Het vinden van het juiste talent wordt soms zo lastig dat bedrijven orders moeten laten lopen of bestaande collega’s onbedoeld zwaar belasten. Let’s Recruit! ontzorgt daarom bij technische MKB-bedrijven het gehele recruitmentproces. Maar wat doen ze nou precies tijdens dat proces?