Eveline Verhoeve

GroenLinks houdt vast aan 3,6 miljoen voor Castellum

Fractievoorzitter René Driesen heeft namens GroenLinks donderdag 4 februari een lans gebroken voor behoud van Theater Castellum in Alphen aan den Rijn. GroenLinks wil 3,6 miljoen in het gebouw steken om de brandveiligheid in orde te maken en de verbouwing af te maken.

Alphen aan den Rijn heeft recht op een theater in het stadscentrum. Daarom wil de fractie 3,6 miljoen euro uitgeven. "Als we het niet doen, kost dat veel meer geld", aldus Driesen. "Een theater aan de Olympiaweg in een complex met sporthallen en allerlei andere functies kost 40 tot 50 miljoen euro en het duurt zeker vijf jaar voordat er ook maar iets gaat gebeuren."

"Erger is dat we dan het publiek van ons theater aan het Rijnplein gewoon kwijt zijn voor de stad. Mensen gaan in die vijf jaar elders vertier zoeken, in Zoetermeer of Gouda of in de grote steden. Het huidige theater slopen, is ook funest voor de horeca in het stadshart en voor de reuring rond het plein."

Waar snakt iedereen naar?

Driesen is niet blij met het verloop van de raadscommissievergadering. "We zouden bijna vergeten waar het echt om gaat: cultuur. De meeste partijen schieten meteen in een politieke modus, terwijl het daar niet om gaat. Het is gewoon leuk waar we over praten en belangrijk. Waar snakt iedereen naar na een jaar corona? Precies! Uitgaan, naar een musical of de film, een restaurant of een café. We missen alle leuke dingen en daar is cultuur een belangrijk onderdeel van."

Vertraging

Het gedoe rond theater Castellum duurt al maanden. De Alphense politiek vindt het moeilijk te verteren dat er opnieuw een bedrag van 3,6 miljoen euro wordt gevraagd en dat alles zo traag gaat. "Als je elke keer een ander onderzoek wilt, dan loop je wel vertraging op. Het is een gemeentelijk gebouw en dat moeten wij brandveilig maken. De vertraging veroorzaakt de politiek zelf."

Antwoorden

Een deel van de commissie wil inderdaad nog meer informatie bovenop een rapport door het gerenommeerde bureau Efectis. Dit rapport is in een besloten vergadering uitgebreid toegelicht voordat de commissie over het voorstel van wethouder Erik van Zuylen ging praten.
Dus schiet het bij Driesen verkeerd dat er wordt gezegd dat vragen niet worden beantwoord. "Als het antwoord niet bevalt, betekent dat nog niet dat er geen antwoord is gekomen."
Bovendien is Driesen van mening dat politici die vragen hebben deze aan de juiste persoon moeten stellen: de wethouder.

Uit de Cultuurvisie

Driesen begon zijn betoog met een uitgebreid citaat uit de nieuwe Cultuurvisie: "Theaters en podia vormen al eeuwen inspirerende plekken voor jong en oud. In een theater worden verhalen verteld, de verbeelding gestimuleerd en wordt een andere kijk op zaken geboden, vaak vanuit een bijzondere invalshoek. Hierdoor leer je breder kijken, krijg je begrip voor andermans standpunten, word je creatiever in het vinden van oplossingen, je geest flexibeler en kom je weerbaarder in het leven te staan. Een theater is een plek voor ontmoeting, verkenning, verrassing, ontspanning en plezier. Waar kinderen met open mond hun plekje vinden in een magische wereld, baldadige jongeren samen muisstil worden als het echt ergens over gaat en ouderen geraakt worden door schoonheid of heerlijk samen lachen. Als publieke voorziening is het van belang om een breed en vooral divers aanbod te realiseren om zoveel mogelijk inwoners te bereiken en te beroeren. Met toneel, musical, cabaret, theatercolleges, zang, dans en muziek van uiteenlopende soort en in allerlei stijlen."

Raadsbesluit

GroenLinks wil net als haar wethouder dat in de raadsvergadering van 18 februari een besluit wordt genomen voor scenario 3: het theatergebouw aan het Rijnplein brandveilig maken en de verbouwing afmaken.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:43

Filmdiner No Reservations met Catherine Zeta-Jones

De titel van het nieuwe filmdiner op 5, 6 en 7 maart wekt wat verwarring: dit filmdiner is zeker te reserveren. Het concept van thuis een film kijken en tegelijk eten wat je ziet in de film is deze keer met steractrice Catherina Zeta-Jones in de film No Reservations.

Coronavirus in Alphen vandaag 17:00

Het vaccineren in Alphen is nu echt begonnen: “Laat die vaccins maar komen!”

Rond 08:00 uur werd de eerste prik gezet in de tot vaccinatielocatie omgebouwde tennishal van Nieuwe Sloot. Dagelijks zullen daar zo’n driehonderd 80+’ers worden gevaccineerd, maar de daadwerkelijke capaciteit ligt hoger. “In een maand tijd zouden we heel Alphen kunnen vaccineren”, zegt burgemeester Liesbeth Spies.

Calamiteiten vandaag 15:29

Motorrijder komt ten val op Leidse Schouw

Maandagmiddag 1 maart is er een motorrijder ten val gekomen op de Leidse Schouw. Bij het eenzijdige ongeval kwamen meerdere hulpdiensten ter plaatse. 

Van 0 naar 20 vandaag 14:54

Van 0 naar 20: Mitchell en Stefan zijn er bijna

Het moment komt dichter en dichterbij dat Mitchell en Stefan toch echt die 20 kilometer moeten gaan rennen. Allebei zijn ze op de goede weg. Ze zijn er bijna. Tijd voor wat laatste tips!

Alphense Zendmast vandaag 14:06

Alphense zendmast maandagavond rood en groen verlicht

Het verzoek kwam vanuit Kees Kraamer om de Alphense zendmast maandagavond rood en groen te verlichten. Dit doet hij voor zijn hardloopgroepje, met in het bijzonder voor Peter Zuidam. En dat levert ongetwijfeld een leuk moment op, want Kees en Peter zijn beide kleurenblind.