Eveline Verhoeve

GroenLinks houdt vast aan 3,6 miljoen voor Castellum

Fractievoorzitter René Driesen heeft namens GroenLinks donderdag 4 februari een lans gebroken voor behoud van Theater Castellum in Alphen aan den Rijn. GroenLinks wil 3,6 miljoen in het gebouw steken om de brandveiligheid in orde te maken en de verbouwing af te maken.

Alphen aan den Rijn heeft recht op een theater in het stadscentrum. Daarom wil de fractie 3,6 miljoen euro uitgeven. "Als we het niet doen, kost dat veel meer geld", aldus Driesen. "Een theater aan de Olympiaweg in een complex met sporthallen en allerlei andere functies kost 40 tot 50 miljoen euro en het duurt zeker vijf jaar voordat er ook maar iets gaat gebeuren."

"Erger is dat we dan het publiek van ons theater aan het Rijnplein gewoon kwijt zijn voor de stad. Mensen gaan in die vijf jaar elders vertier zoeken, in Zoetermeer of Gouda of in de grote steden. Het huidige theater slopen, is ook funest voor de horeca in het stadshart en voor de reuring rond het plein."

Waar snakt iedereen naar?

Driesen is niet blij met het verloop van de raadscommissievergadering. "We zouden bijna vergeten waar het echt om gaat: cultuur. De meeste partijen schieten meteen in een politieke modus, terwijl het daar niet om gaat. Het is gewoon leuk waar we over praten en belangrijk. Waar snakt iedereen naar na een jaar corona? Precies! Uitgaan, naar een musical of de film, een restaurant of een café. We missen alle leuke dingen en daar is cultuur een belangrijk onderdeel van."

Vertraging

Het gedoe rond theater Castellum duurt al maanden. De Alphense politiek vindt het moeilijk te verteren dat er opnieuw een bedrag van 3,6 miljoen euro wordt gevraagd en dat alles zo traag gaat. "Als je elke keer een ander onderzoek wilt, dan loop je wel vertraging op. Het is een gemeentelijk gebouw en dat moeten wij brandveilig maken. De vertraging veroorzaakt de politiek zelf."

Antwoorden

Een deel van de commissie wil inderdaad nog meer informatie bovenop een rapport door het gerenommeerde bureau Efectis. Dit rapport is in een besloten vergadering uitgebreid toegelicht voordat de commissie over het voorstel van wethouder Erik van Zuylen ging praten.
Dus schiet het bij Driesen verkeerd dat er wordt gezegd dat vragen niet worden beantwoord. "Als het antwoord niet bevalt, betekent dat nog niet dat er geen antwoord is gekomen."
Bovendien is Driesen van mening dat politici die vragen hebben deze aan de juiste persoon moeten stellen: de wethouder.

Uit de Cultuurvisie

Driesen begon zijn betoog met een uitgebreid citaat uit de nieuwe Cultuurvisie: "Theaters en podia vormen al eeuwen inspirerende plekken voor jong en oud. In een theater worden verhalen verteld, de verbeelding gestimuleerd en wordt een andere kijk op zaken geboden, vaak vanuit een bijzondere invalshoek. Hierdoor leer je breder kijken, krijg je begrip voor andermans standpunten, word je creatiever in het vinden van oplossingen, je geest flexibeler en kom je weerbaarder in het leven te staan. Een theater is een plek voor ontmoeting, verkenning, verrassing, ontspanning en plezier. Waar kinderen met open mond hun plekje vinden in een magische wereld, baldadige jongeren samen muisstil worden als het echt ergens over gaat en ouderen geraakt worden door schoonheid of heerlijk samen lachen. Als publieke voorziening is het van belang om een breed en vooral divers aanbod te realiseren om zoveel mogelijk inwoners te bereiken en te beroeren. Met toneel, musical, cabaret, theatercolleges, zang, dans en muziek van uiteenlopende soort en in allerlei stijlen."

Raadsbesluit

GroenLinks wil net als haar wethouder dat in de raadsvergadering van 18 februari een besluit wordt genomen voor scenario 3: het theatergebouw aan het Rijnplein brandveilig maken en de verbouwing afmaken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.