Pexels
Advertorial Politiek plein

GroenLinks: "Humane opvang Oekraïense vluchtelingen"

Er is afgelopen maanden aardig wat discussie geweest over de nieuwe opvanglocaties die de gemeente moet realiseren voor de Oekraïense vluchtelingen in Alphen aan den Rijn. De Alphense gemeenteraad heeft voor een aantal locaties op 6 juli 2023 een besluit genomen.

GroenLinks raadslid Pauline Thoomes verwoordt het standpunt van GroenLinks zo: "We kunnen over de details van de oplossing praten, maar we hebben de verplichting om deze vluchtelingen op een goede manier op te vangen. Als gemeente, maar ook als mensen. Dat gaat niet zonder enige controverse, maar het moet wel gebeuren. Het enige wat we kunnen doen is dit als gemeenschap zo goed mogelijk organiseren."

Tweehonderd mensen

Alphen heeft de taak op zich genomen om 471 Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Een deel van deze vluchtelingen woont nu tijdelijk in een opvanglocatie aan de Noorderkeerkring. Zij hebben voor het einde van dit jaar een nieuwe tijdelijke woonplek nodig, omdat deze locatie eind dit jaar sluit. Het gaat om zo’n tweehonderd mensen, dus om die op korte termijn te kunnen huisvesten is er ruimte nodig. Die ruimte heeft de gemeente gevonden op twee adressen aan de Steekterweg en een locatie in Hazerswoude Rijndijk. Dit besluit stuit op veel  weerstand bij de bewoners van de Steekterweg.

Noodzaak

GroenLinks fractievoorzitter José Huls begrijpt dat de bewoners van de Steekterweg zich overvallen hebben gevoeld door het besluit, maar hoopt dat zij toch de noodzaak van de opvanglocaties inzien: "Het is geen makkelijke opgave waar we voor staan. De gemeente doet zijn best om zo goed mogelijk informatie te geven en naar alle bezwaren te luisteren, maar kan nu eenmaal niet aan alle bezwaren tegemoet komen. Wat ook goed is om te realiseren: het gaat om Oekraïners die hier al een tijdje wonen, die veelal in onze gemeente werken en kinderen hebben die in Alphen naar school gaan."

Humaan

En de alternatieve locaties die de bewoners aandragen? "Die zijn simpelweg lang niet geschikt of om te bouwen tot opvanglocatie", vertelt Huls. "Je kunt gezinnen niet zo maar voor langere tijd in een leeg kantoor zetten en buiten wat sanitaire noodvoorzieningen plaatsen. Je hebt als gemeente de plicht om mensen op een nette en humane manier op te vangen. Om dit te organiseren is zeker geen gemakkelijke klus, maar die verantwoordelijkheid hebben we."

Meer locaties nodig

Volgens de gemeente zijn er sowieso nog meer opvanglocaties nodig, buiten de Steekterweg en de locatie in Hazerswoude Rijndijk. De plekken aan de Steekterweg zijn voor de Oekraïense vluchtelingen die nu aan de Noorderkeerkring wonen. "Maar er zijn nog meer Oekraïense vluchtelingen die opvang nodig hebben. Daarom worden er ook plannen gemaakt voor tijdelijke opvang in Benthuizen en Hazerswoude-Dorp. Deze opvang wordt gecombineerd met tijdelijke woningen voor jongeren en spoedzoekers. Het gaat om meerdere locaties op verschillende plekken", legt Thoomes uit.

Waarde toevoegen

GroenLinks denkt dat de komst van nieuwe bewoners ook mogelijkheden schept voor een wijk. Thoomes: "Het helpt om het anders te benaderen, om te kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat buurtbewoners profijt hebben van de situatie. Zo keken we laatst in een burgerpeiling waarover mensen wel en niet tevreden zijn in hun wijk. Wat ons opviel was dat mensen die in de Steekterpolder wonen vinden dat er weinig speelplekken in de buurt zijn. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen vragen: als er een opvangplek aan de Steekterweg komt waarbij er ook veel nieuwe gezinnen wonen, zorg dan dat er ook een aantrekkelijke speeltuin wordt gerealiseerd."

Goede ervaringen

Tot slot wil Huls wijzen op onze goede ervaringen met vluchtelingopvang in Alphen aan den Rijn in het verleden. "Wat we niet moeten vergeten is dat er bij eerdere opvang van vluchtelingen is gebleken dat er veel steun is vanuit vrijwilligers. Er zijn veel Alphenraren bereid om op allerlei manieren te helpen, bijvoorbeeld met middelen, taallessen, of het bekend worden met de gemeente. We zien nu ook al dat er veel vrijwilligers zijn betrokken bij de mensen die aan de Noorderkeerkring wonen. Ook als er een AZC in Alphen komt heb ik goede hoop dat vrijwilligers de weg daarnaartoe weten te vinden."

Onderdak

GroenLinks hoopt dat de weerstand tegen de komst van de vluchtelingen in de Steekterbuurt slinkt. Volgens Thoomes denkt dat we het belangrijkste in gedachten moeten houden: "Uiteindelijk willen mensen alleen maar in veiligheid worden gebracht. Zo lang je thuisland niet veilig is zou je zelf ook willen dat er onderdak wordt geboden."


Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport vandaag 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving vandaag 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving vandaag 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige vandaag 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen vandaag 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.