GroenLinks Alphen aan den Rijn

GroenLinks presenteert alternatief plan voor bebouwing Gnephoek

GroenLinks Alphen aan den Rijn heeft een alternatief plan voor woningbouw in de gemeente gedeeld met de lokale gemeenteraad, de Provinciale Staten van Zuid-Holland, en de Tweede Kamer. Dit plan is een antwoord op het voorstel uit het in mei gepresenteerde coalitieakkoord in de gemeente om grote delen van de Gnephoekpolder en de Vrouwgeestpolder te bebouwen.

GroenLinks vindt dit om meerdere redenen geen goed idee en draagt diverse alternatieven aan voor woningbouw op andere locaties. GroenLinks raadslid Gé Kapteijn licht het zogenoemde ‘Plan B voor woningbouw in Alphen aan den Rijn’ toe op de commissievergadering van de Provinciale Staten van Zuid-Holland op woensdag 22 juni 2022.

Politieke strijd

In januari 2022 stapte GroenLinks Alphen aan den Rijn uit de toenmalige coalitie, omdat de partijen Nieuw Elan en CDA de coalitieafspraak om de Gnephoekpolder grotendeels ongemoeid te laten, niet wilden nakomen. Dit resulteerde in een nieuwe coalitie van Nieuw Elan, CDA en VVD, die in hun coalitieakkoord het plan hebben opgenomen om 7.500 tot 10.000 woningen in de polder te bouwen. De Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland is het, net als GroenLinks Alphen aan den Rijn, oneens met deze plannen. Volgens gedeputeerde Anne Koning (PvdA) kan de woningbouwbehoefte binnenstedelijk worden opgevangen.

Aansluiten op de lokale vraag

GroenLinks Alphen aan den Rijn heeft met behulp van een woningbouwdeskundige in het plan uitgewerkt hoe dit kan worden gerealiseerd. Raadslid Gé Kapteijn legt uit: “De prioriteit zou moeten zijn om zo snel mogelijk woningen te bouwen die qua aantal, type en locatie het beste passen bij de woningbehoefte in de gemeente, én het Groene Hart sparen. Uit onderzoek blijkt dat er behoefte is aan maximaal 1.500 extra woningen bovenop de bestaande plannen, en dat er vooral behoefte is aan sociale huur en woningen voor starters en senioren.”

Tekst loopt door onder de foto

alternatief plan gnephoek groenlinks

Kapteijn vervolgt: “Door slim om te gaan met de ruimte op bedrijventerreinen kunnen deze woningen prima binnenstedelijk worden gebouwd. Uit een recente enquête onder meer dan 3.000 Alphenaren blijkt dat de inwoners van de gemeente dit met ons eens zijn. De bouwplannen van het Alphense college voldoen in onze optiek aan geen van de genoemde criteria: het college wil te veel woningen van het verkeerde type op de verkeerde plek. Bovendien zou de realisatie van huizen in de Gnephoek- en Vrouwgeestpolder nog lang op zich laten wachten, vanwege de ongeschikte bodem en de ontbrekende infrastructuur.”

Tweede Kamer

Ondertussen zet de Tweede Kamer de situatie verder onder druk. Al in maart 2021 sprak een meerderheid van de kamerleden zich uit voor het bebouwen van de Gnephoek. In mei 2022 werd een motie van regeringspartijen VVD en CDA aangenomen om vóór het einde van het jaar de knoop door te hakken. Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge heeft Wim Kuijken als extern onafhankelijk adviseur aangesteld om dit te realiseren. Plan B voor woningbouw in Alphen aan den Rijn is ook aan de leden van de Tweede Kamer aangeboden.

Het volledige alternatieve plan van GroenLinks Alphen aan den Rijn bekijk je hier.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 15:20

Tour de France winacties bij Gek van Fietsen

De Tour de France gaat weer beginnen: voor vele wielrenners de leukste tijd van het jaar. Om het feest compleet te maken, organiseert Gek van Fietsen tijdens de Tour verschillende winacties. Dus fietsliefhebbers, opgelet! Houd de sociale media van Gek van Fietsen in de gaten en wie weet win je een helm, Tour de France shirt of onderhoudskit.

Politiek plein vandaag 13:54

Marjon Verkleij CDA-lijsttrekker voor waterschapsverkiezingen Hoogheemraadschap van Rijnland

Afgelopen maart zwaaide Marjon Verkleij af als raadslid en fractievoorzitter van CDA Alphen aan den Rijn. In haar laatste raadsvergadering ontving Verkleij daarvoor een koninklijke onderscheiding. Een definitief afscheid van de politiek blijkt het niet te zijn: Verkleij is op 30 juni gekozen als CDA-lijsttrekker voor de Waterschapsverkiezingen van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Politiek vandaag 13:05

Speculatie in de Gnephoek moeilijk uit te leggen

Wethouder Gerard van As reageert in de Alphense gemeenteraad op de verdiensten voor projectontwikkelaars als de Gnephoekpolder wordt bebouwd. "Het ligt genuanceerder dan: wij gaan bouwen en zij lopen binnen."

Advertorial Winkels vandaag 12:22

Krijg een GRATIS boxspring bij Dutch Dream Slaapcomfort!

Ben je op zoek naar een nieuwe boxspring? Zijn je matrassen doorgezakt en is je bed aan vervanging toe? Wacht dan niet langer. De hele maand juli krijg je bij Dutch Dream Slaapcomfort namelijk een boxspring CADEAU!