GroenLinks Alphen aan den Rijn

GroenLinks presenteert alternatief plan voor bebouwing Gnephoek

GroenLinks Alphen aan den Rijn heeft een alternatief plan voor woningbouw in de gemeente gedeeld met de lokale gemeenteraad, de Provinciale Staten van Zuid-Holland, en de Tweede Kamer. Dit plan is een antwoord op het voorstel uit het in mei gepresenteerde coalitieakkoord in de gemeente om grote delen van de Gnephoekpolder en de Vrouwgeestpolder te bebouwen.

GroenLinks vindt dit om meerdere redenen geen goed idee en draagt diverse alternatieven aan voor woningbouw op andere locaties. GroenLinks raadslid Gé Kapteijn licht het zogenoemde ‘Plan B voor woningbouw in Alphen aan den Rijn’ toe op de commissievergadering van de Provinciale Staten van Zuid-Holland op woensdag 22 juni 2022.

Politieke strijd

In januari 2022 stapte GroenLinks Alphen aan den Rijn uit de toenmalige coalitie, omdat de partijen Nieuw Elan en CDA de coalitieafspraak om de Gnephoekpolder grotendeels ongemoeid te laten, niet wilden nakomen. Dit resulteerde in een nieuwe coalitie van Nieuw Elan, CDA en VVD, die in hun coalitieakkoord het plan hebben opgenomen om 7.500 tot 10.000 woningen in de polder te bouwen. De Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland is het, net als GroenLinks Alphen aan den Rijn, oneens met deze plannen. Volgens gedeputeerde Anne Koning (PvdA) kan de woningbouwbehoefte binnenstedelijk worden opgevangen.

Aansluiten op de lokale vraag

GroenLinks Alphen aan den Rijn heeft met behulp van een woningbouwdeskundige in het plan uitgewerkt hoe dit kan worden gerealiseerd. Raadslid Gé Kapteijn legt uit: “De prioriteit zou moeten zijn om zo snel mogelijk woningen te bouwen die qua aantal, type en locatie het beste passen bij de woningbehoefte in de gemeente, én het Groene Hart sparen. Uit onderzoek blijkt dat er behoefte is aan maximaal 1.500 extra woningen bovenop de bestaande plannen, en dat er vooral behoefte is aan sociale huur en woningen voor starters en senioren.”

Tekst loopt door onder de foto

alternatief plan gnephoek groenlinks

Kapteijn vervolgt: “Door slim om te gaan met de ruimte op bedrijventerreinen kunnen deze woningen prima binnenstedelijk worden gebouwd. Uit een recente enquête onder meer dan 3.000 Alphenaren blijkt dat de inwoners van de gemeente dit met ons eens zijn. De bouwplannen van het Alphense college voldoen in onze optiek aan geen van de genoemde criteria: het college wil te veel woningen van het verkeerde type op de verkeerde plek. Bovendien zou de realisatie van huizen in de Gnephoek- en Vrouwgeestpolder nog lang op zich laten wachten, vanwege de ongeschikte bodem en de ontbrekende infrastructuur.”

Tweede Kamer

Ondertussen zet de Tweede Kamer de situatie verder onder druk. Al in maart 2021 sprak een meerderheid van de kamerleden zich uit voor het bebouwen van de Gnephoek. In mei 2022 werd een motie van regeringspartijen VVD en CDA aangenomen om vóór het einde van het jaar de knoop door te hakken. Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge heeft Wim Kuijken als extern onafhankelijk adviseur aangesteld om dit te realiseren. Plan B voor woningbouw in Alphen aan den Rijn is ook aan de leden van de Tweede Kamer aangeboden.

Het volledige alternatieve plan van GroenLinks Alphen aan den Rijn bekijk je hier.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving vandaag 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden vandaag 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving vandaag 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken vandaag 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving vandaag 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.