GroenLinks
Advertorial Politiek plein

GroenLinks roept gemeente op tot duidelijke taal

GroenLinks Alphen aan den Rijn heeft schriftelijke vragen ingediend over begrijpelijke overheidscommunicatie. De partij deed dit op 8 september, de internationale dag van Alfabetisering en de start van de Week van het Lezen en Schrijven.

GroenLinks wil weten welke plannen het college heeft om de communicatie vanuit onze gemeente naar inwoners begrijpelijker te maken. Ook roept de partij op om de Direct Duidelijk Deal te ondertekenen. Met het ondertekenen van deze deal zegt het bestuur van een overheidsorganisatie toe om 'direct duidelijk' te communiceren, concrete doelen te stellen en de resultaten te meten.

Pauline Thoomes, raadslid voor GroenLinks, legt uit waarom dit nodig is: “Maar liefst 10 procent van de inwoners in onze gemeente is laaggeletterd, op basis van cijfers uit 2019. Dat zijn 11.099 inwoners. Als je laaggeletterd bent, kun je vaak wel lezen en schrijven, maar niet goed genoeg om volwaardig mee te doen in de samenleving. Laaggeletterden zijn vaak minder zelfredzaam, hebben vaker last van problematische schulden en vinden moeilijker een baan.”

GroenLinks wil dat het college stappen neemt om te zorgen dat zo veel mogelijk mensen snappen wat de gemeente bedoelt met haar brieven. “Wij vinden dat iedereen moet kunnen meedoen”, legt Thoomes uit. “En volgens mij vindt het college dat eigenlijk ook. In het collegeakkoord staat immers dat het ‘van groot belang dat de gemeente zorgvuldig is in het communiceren met inwoners’. Zorgvuldige communicatie betekent ook begrijpelijke communicatie, lijkt ons.”


Meer nieuws

Straatraadsels gisteren 13:56

Waar komt de naam van het ‘Rooie Dorp’ vandaan?

Het is misschien wel één van de meest bekende wijken in Alphen aan den Rijn: het Rode Dorp, in de volksmond ook wel ‘Rooie Dorp’ genoemd. Maar hoe komt deze Alphense wijk eigenlijk aan zijn naam?

De sfeer van het Zomerspektakel gisteren 12:31

Van Koninginnedag tot slot-act op het Zomerspektakel: het verhaal van Helemaal Top

In 2017 stond Helemaal Top voor het eerst op het podium van het Zomerspektakel aan het Meer, een hele eer voor het trio. Nu, zes jaar later, mag de band de zondagavond afsluiten. We spreken Toine Kremer over de essentie van Helemaal Top, hun optredens bij het Zomerspektakel en de voorbereiding op het komende festivalseizoen.

Advertorial Activiteiten voor kids gisteren 10:58

Ontmoet Bob de Bouwer bij winkelcentrum De Aarhof

Het succes van Bob de Bouwer kent geen grenzen en is razend populair bij kinderen zowel in Nederland als in de rest van Europa. Overal waar Bob de Bouwer verschijnt loopt het storm. De televisieheld zal ook in Alphen komen. Op 3 juni komt Bob de Bouwer naar winkelcentrum De Aarhof.