GroenLinks

GroenLinks roept gemeente op tot duidelijke taal

GroenLinks Alphen aan den Rijn heeft schriftelijke vragen ingediend over begrijpelijke overheidscommunicatie. De partij deed dit op 8 september, de internationale dag van Alfabetisering en de start van de Week van het Lezen en Schrijven.

GroenLinks wil weten welke plannen het college heeft om de communicatie vanuit onze gemeente naar inwoners begrijpelijker te maken. Ook roept de partij op om de Direct Duidelijk Deal te ondertekenen. Met het ondertekenen van deze deal zegt het bestuur van een overheidsorganisatie toe om 'direct duidelijk' te communiceren, concrete doelen te stellen en de resultaten te meten.

Pauline Thoomes, raadslid voor GroenLinks, legt uit waarom dit nodig is: “Maar liefst 10 procent van de inwoners in onze gemeente is laaggeletterd, op basis van cijfers uit 2019. Dat zijn 11.099 inwoners. Als je laaggeletterd bent, kun je vaak wel lezen en schrijven, maar niet goed genoeg om volwaardig mee te doen in de samenleving. Laaggeletterden zijn vaak minder zelfredzaam, hebben vaker last van problematische schulden en vinden moeilijker een baan.”

GroenLinks wil dat het college stappen neemt om te zorgen dat zo veel mogelijk mensen snappen wat de gemeente bedoelt met haar brieven. “Wij vinden dat iedereen moet kunnen meedoen”, legt Thoomes uit. “En volgens mij vindt het college dat eigenlijk ook. In het collegeakkoord staat immers dat het ‘van groot belang dat de gemeente zorgvuldig is in het communiceren met inwoners’. Zorgvuldige communicatie betekent ook begrijpelijke communicatie, lijkt ons.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Maatschappelijk gisteren 17:16

Wethouder neemt buurttuin symbolisch in gebruik

Tijdens de Burendag afgelopen zaterdag in ‘Het Kruispunt’ heeft wethouder Gert Jan Schotanus de buurttuin in gebruik genomen. Met de tuin wil ‘Het Kruispunt’ iets betekenen voor de wijk. Maar ze willen ook hun liefde voor de natuur laten zien.

Verkeer en vervoer gisteren 14:55

Extra drempel aangelegd in drukke Karel Doormanstraat

Veel geparkeerde auto’s, kinderen die afgezet worden bij het kinderdagverblijf en de speeltuin bezoeken. En vergeet het bouwverkeer niet. De Karel Doormanstraat in het Alphense Rode Dorp is op dit moment een drukke straat. Bewoners maken zich zorgen om de verkeersveiligheid.

Sport gisteren 12:31

Medailles voor AZC tijdens regiokampioenschappen

Vorige week was eindelijk weer de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen voor de zwemmers van AZC: de limieten wedstrijd in Alkmaar. Dit weekend stond de eerste echte krachtmeting van het seizoen op het programma: de Regionale kampioenschappen estafette in Papendrecht.

Advertorial Horeca gisteren 11:20

Werken bij McDonald's: gastvrij, flexibel en bovenal gezellig

We kennen het allemaal: de grote gele M. Dé plek om naar toe te gaan voor een lekker burgermenu, een McFlurry of gewoon een kopje koffie. Maar een restaurant is niets zonder haar werknemers. Lars (19), Jelle (20), Sem (18) en Jitske (18) vertellen je wat werken bij McDonald’s zo uniek maakt.