GroenLinks

GroenLinks roept gemeente op tot duidelijke taal

GroenLinks Alphen aan den Rijn heeft schriftelijke vragen ingediend over begrijpelijke overheidscommunicatie. De partij deed dit op 8 september, de internationale dag van Alfabetisering en de start van de Week van het Lezen en Schrijven.

GroenLinks wil weten welke plannen het college heeft om de communicatie vanuit onze gemeente naar inwoners begrijpelijker te maken. Ook roept de partij op om de Direct Duidelijk Deal te ondertekenen. Met het ondertekenen van deze deal zegt het bestuur van een overheidsorganisatie toe om 'direct duidelijk' te communiceren, concrete doelen te stellen en de resultaten te meten.

Pauline Thoomes, raadslid voor GroenLinks, legt uit waarom dit nodig is: “Maar liefst 10 procent van de inwoners in onze gemeente is laaggeletterd, op basis van cijfers uit 2019. Dat zijn 11.099 inwoners. Als je laaggeletterd bent, kun je vaak wel lezen en schrijven, maar niet goed genoeg om volwaardig mee te doen in de samenleving. Laaggeletterden zijn vaak minder zelfredzaam, hebben vaker last van problematische schulden en vinden moeilijker een baan.”

GroenLinks wil dat het college stappen neemt om te zorgen dat zo veel mogelijk mensen snappen wat de gemeente bedoelt met haar brieven. “Wij vinden dat iedereen moet kunnen meedoen”, legt Thoomes uit. “En volgens mij vindt het college dat eigenlijk ook. In het collegeakkoord staat immers dat het ‘van groot belang dat de gemeente zorgvuldig is in het communiceren met inwoners’. Zorgvuldige communicatie betekent ook begrijpelijke communicatie, lijkt ons.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Verkeer en vervoer vandaag 12:24

Parkeerperikelen

Er kan sinds kort anderhalf uur gratis geparkeerd worden in de garages in het centrum. En in rap tempo heeft de gemeente besloten om de rekening daarvan bij de centrumbewoners neer te leggen.

Advertorial Evenementen vandaag 10:59

Dyckland winter FSTVL

Restaurant de Dyck kondigt een tweede editie van Dyckland winter FSTVL aan! Het toprestaurant met de grootste moestuin wordt op 11 en 12 februari omgetoverd in een waanzinnig winters decor waar je tijdens het culinaire festival kunt genieten van een winterse walking lunch of diner vól culinaire verrassingen.

Werken vandaag 09:28

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 4

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Oud Alphen gisteren 16:48

Oud Alphen: De Piramide van Makkink

In 1997 werd Winkelcentrum Atlas geopend. Tijdens deze opening werd ook een kunstwerk onthuld: een piramide genaamd Zigurrat. Tot verdriet van kunstenaar Herman Makkink was de gemeente geen voorstander van het kunstwerk.

Advertorial Werken gisteren 15:32

Banen- en Informatiemarkt op Museumpark Archeon

Museumpark Archeon is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers en collega’s. In samenwerking met de Vereniging Vrienden van Archeon wordt een informatiemarkt in de Romeinse Herberg georganiseerd. Archeon zoekt jaarlijks nieuwe collega-vrijwilligers en nieuwe collega’s ter versterking voor het nieuwe seizoen. 

Overige gisteren 14:11

De Week van de Poëzie omgedoopt tot de ‘Alphense Poëzieweek’

Van 26 januari tot en met 1 februari organiseert Stichting Alphen Taal de ‘Alphense Poëzieweek’. Elke dag worden er gedichten geplaatst op de website en social mediakanalen van Stichting Alphen Taal. Deze gedichten zijn geschreven door dichters die betrokken zijn bij de stichting.