GroenLinks Alphen aan den Rijn

GroenLinks stapt uit coalitie Alphen aan den Rijn

GroenLinks is donderdag 27 januari uit de coalitie met Nieuw Elan en CDA in de Alphense gemeenteraad gestapt. Aanleiding is een verschil van mening over bebouwen van de Gnephoek. Ook de GroenLinks-wethouder Erik van Zuylen heeft zijn portefeuille bij burgemeester Liesbeth Spies ingeleverd.

Nieuw Elan en CDA vinden dat er een besluit voor de komende jaren moet worden genomen, GroenLinks wil aan het coalitieakkoord van vier jaar geleden vasthouden. In dat akkoord wordt alleen het zuidelijk deel van de Gnephoekpolder bebouwd. Uiteindelijk reden voor GroenLinks om met de verkiezingen in zicht de handdoek in de ring te werpen.

De VVD heeft zowel op het dossier Woonvisie als Omgevingsvisie een amendement ingediend om de Gnephoekpolder als ontwikkellocatie op te nemen. GroenLinks stond beide keren vrijwel alleen in haar standpunt om de Gnephoek niet te ontwikkelen.

Wethouder Gerard van As heeft beide keren het besluit aan de gemeenteraad gelaten. Hij heeft een mening die nagenoeg bekend is, namelijk voor bebouwing, maar zo zei Van As: "Als college hebben wij besloten om de raad het besluit te laten nemen."

Verklaring GroenLinks

Nadat Woonvisie en Omgevingsvisie waren behandeld en er een kleine schorsing was ingelast, heeft fractievoorzitter van GroenLinks, René Driesen een verklaring voorgelezen waarom de partij uit de coalitie stapt. "Het aanwijzen van de Gnephoek voor woningbouw is tegen alle afspraken in. Dat kunnen wij niet uitleggen aan onze kiezers. Wij willen geen loze beloften doen. Dat neemt niet weg dat een goed idee een goed idee is, en wij zullen ons dan ook constructief opstellen."

Van Zuylen treedt af

Wethouder Erik van Zuylen had geen andere keuze dan op te stappen. "Het compromis rond de Gnephoek was zwaar bevochten tijdens de onderhandelingen vier jaar geleden. De gang van zaken is dan ook een grote teleurstelling." Van Zuylen sprak zijn waardering uit voor het college van burgemeester en wethouders en de goede samenwerking hierin.

Met de finale in zicht

Fractievoorzitter André de Jeu van Nieuw Elan zei dat de partij zich altijd aan de afspraak heeft gehouden, maar: "Het besluit om de Gnephoek als locatie op te nemen moet. Het is een besluit voor de komende jaren, dus we moeten over deze coalitieperiode heen kijken. Dat is onze verantwoordelijkheid naar de inwoners."
Fractievoorzitter Marjon Verkleij van CDA noemde het vertrek van GroenLinks: "Zonde als je met de finale in zicht de wedstrijd moet staken. De beide visies zijn de toekomst."

Burgemeester Liesbeth Spies vond de gang van zaken spijtig. Zij schorste vervolgens de vergadering na middernacht tot vrijdagavond 20.00 uur.

Op de foto de kandidaten van GroenLinks voor de komende verkiezingen


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werken vandaag 16:53

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 12

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Advertorial Vrijwilliger vandaag 15:24

Word jij vrijwilliger bij de dierenambulance? “Het is leuk, leerzaam én zinvol!”

Van gewonde egels en uit het nest gevallen jonge vogels tot aan verdwaalde huiskatten en ernstig verzwakte zwanen – als vrijwilliger bij Dierenambulance Alphen aan den Rijn kom je van alles tegen. Het werk is zeker niet altijd even makkelijk, maar aan positiviteit is nooit gebrek. En dat komt vooral door de waardering en voldoening die alle vrijwilligers ervaren.

Milieu en duurzaamheid vandaag 14:01

Geen grap: vanaf 1 april statiegeld op blikjes

Lege blikjes van bijvoorbeeld bier of cola is een veel voorkomende vorm van zwerfafval. Daarom zal vanaf 1 april statiegeld worden ingevoerd op blikjes. Eerder werd dit al gedaan met kleine plasticflesjes. Waar je je lege blikjes vanaf 1 april kan inleveren lees je hier.

Advertorial Horeca vandaag 09:27

Tot en met april voordelig smullen van de beste Argentijnse spareribs bij El Caballo

Argentijns vlees dat écht uit Argentinië komt, en dan ook nog eens van de beste kwaliteit. Dat krijg je bij Argentijns restaurant El Caballo. Heb jij al trek in spareribs? Dan heeft het restaurant goed nieuws. Vanaf maandag 27 maart tot en met eind april eet je hun Argentijnse spareribs voor een nóg betere prijs.