Pexels

GroenLinks tegen gratis parkeren vanuit OZB

Gratis parkeren in het centrum van Alphen aan den Rijn: ja of nee? Omdat de meningen in de coalitie van GroenLinks, Nieuw Elan en CDA hierover verdeeld zijn komt dit heikele punt als bespreekstuk naar voren in de gemeenteraadsvergadering, hoogst waarschijnlijk op 25 november. GroenLinks heeft een helder standpunt: niet aan beginnen. In de commissievergadering van 11 november zette GroenLinks commissielid Max van Lent uiteen waarom niet.

Niet van deze tijd

Dat GroenLinks geen voorstander is van gratis parkeren zal weinig mensen verbazen. Van Lent legt uit: "Gratis parkeren is eigenlijk niet meer van deze tijd. Om de stad leefbaar te houden en het klimaat te ontzien moeten we juist milieuvriendelijke reisbewegingen stimuleren, zoals fietsen of het openbaar vervoer. Hoe kunnen wij aan de nieuwe generaties uitleggen dat wij autorijden stimuleerden, terwijl we wisten dat klimaatverandering voor desastreuze gevolgen zou zorgen als we op dezelfde weg zouden doorgaan? Mensen mogen de auto naar het centrum pakken, maar het lijkt ons niet meer dan redelijk dat de vervuiler betaalt."

Concurrentiepositie

Toch zijn veel partijen, waaronder coalitiepartners Nieuw Elan en CDA, vóór gratis parkeren. Eén van de argumenten is dat gratis parkeren goed zou zijn voor de concurrentiepositie ten opzichte van omliggende steden als Zoetermeer, Leidschendam, en Leiden. Volgens Van Lent snijdt die redenatie geen hout. "Anderhalf uur gratis parkeren levert de consument € 2,85 op. Maar vervoer naar Zoetermeer (21km), Leidschendam (26km) of Leiden (16km) kost veel meer dan meer dan € 2,85!"

Ook betogen voorstanders van gratis parkeren dat toen winkelcentrum De Ridderhof gratis parkeren invoerde, het daar drukker werd en juist minder druk in De Baronie en De Herenhof. Van Lent: "Dit klinkt juist als een argument tégen het invoeren van gratis parkeren: waarom zouden we winkeliers in De Aarhof bevoordelen ten koste van ondernemers in de andere winkelcentra in de gemeente?"

Ozb-verhoging

GroenLinks is het ook niet eens met de financiering van het plan. Volgens voorstanders moet de compensatie voor de parkeerkosten uit de verhoging van de ozb van niet-woningen komen. Een verhoging van negen procent zou maar liefst 1,1 miljoen extra opleveren. GroenLinks vindt dat oneerlijk, omdat alle ondernemers hieraan bijdragen. "Ondertussen heeft slechts een klein deel van de ondernemers hier baat bij: de winkeliers", redeneert GroenLinks raadslid Marijke Kottenhagen. "Volgens voorstanders behalen winkeliers in en rond De Aarhof tien procent meer winst door gratis parkeren. Als het echt zoveel voordeel oplevert zouden ze er ook prima zelf voor kunnen betalen, in plaats van de kosten op andere ondernemers af te wenden."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen vandaag 15:22

Mobiel vaccinatieteam komt naar Moskee El Fath

Deze week staan er weer pop-up locaties in de regio van GGD Hollands Midden. Op vrijdag 3 december staat het mobiele vaccinatieteam bij Moskee El Fath in Alphen aan den Rijn.

Coronavirus in Alphen vandaag 14:29

GGD waarschuwt voor valse e-mails over verplichte boosterprik

Pas op voor valse e-mails uit naam van GGD GHOR Nederland. Daarvoor waarschuwt de GGD vandaag. Er zijn namelijk valse e-mails in omloop waarin staat dat elke senior in Nederland verplicht een boosterprik moet krijgen.