GroenLinks Alphen aan den Rijn

GroenLinks: "Tijd voor regenboogbeleid!"

De fractie van GroenLinks heeft vragen ingediend over de voortgang van het zogeheten ‘regenboogbeleid’ in Alphen aan den Rijn. De vragen gaan over het regenboogbeleid op gebied van veiligheid, genderneutraliteit, voorlichting op scholen, zorg, sport en de voorbeeldfunctie van de gemeente. Pauline legt in dit artikel uit waarom dit beleid zo belangrijk is. 

De gemeente is op initiatief van GroenLinks in 2019 Regenbooggemeente geworden: een gemeente die actief beleid ontwikkelt voor de acceptatie en emancipatie van LHBTQIAP+-personen, oftewel de regenbooggemeenschap. Om het college aan te sporen deze belofte waar te maken, heeft raadscommissielid (en nummer 4 op de kandidatenlijst) Pauline Thoomes 13 vragen aan het college opgesteld. 

Wat was de aanleiding voor deze vragen?

"GroenLinks heeft het idee dat er nog te weinig werk wordt gemaakt van het feit dat wij een Regenbooggemeente zijn. Dit beeld werd bevestigd door de Regenboog Alliantie Alphen aan den Rijn, die onlangs bij ons te gast was. Zij gaven aan dat er nog van alles gedaan kan worden om de acceptatie en emancipatie van deze regenbooggemeenschap in de gemeente te vergroten. Lokaal zien we gelukkig wel mooie voorbeelden die de gemeente zouden kunnen inspireren. Zo heeft het Scala College onlangs een genderneutraal toilet gerealiseerd op een van haar locaties. Wellicht kan hier bij nieuwe publieke gebouwen rekening mee worden gehouden? Ook genderneutraal taalgebruik wint aan terrein: zo hoor je in de trein nu ‘beste reizigers’ in plaats van ‘dames en heren’. Maar voert de gemeente hier actief beleid op? Ook is voetbalvereniging Floreant in Boskoop de enige sportclub in onze gemeente die een zogeheten ‘regenboogclub’ is. Hierdoor vroegen wij ons af op wat voor manieren het college de gemeente haar regenboogbeleid sterker kan maken. In samenwerking met de Regenboog Alliantie heb ik daarom hierover vragen geformuleerd."

Waarom vind jij dit persoonlijk zo belangrijk?

"Als lid van de regenbooggemeenschap hoor ik nog te vaak verhalen van queer personen die te maken krijgen met haat, pesterijen, onbegrip, ongelijke behandeling. Terwijl het zo belangrijk is om te kunnen zijn wie je wilt, het is bovendien iets waar een ander geen last van ondervindt. Liefde is liefde, dus leef en laat leven! Als regenbooggemeente heb je een voorbeeldfunctie, maar ik kan niet zeggen dat ik daar als queer persoon iets van heb gezien of gemerkt. Dat zegt niet dat er niets gebeurt, maar wel dat het in ieder geval niet zichtbaar genoeg is. Dat is zonde, want bij een voorbeeldfunctie hoort ook vaak een voortrekkersrol. Zo kan de gemeente een verschil maken voor LHBTQ+ personen, en laten zien dat zij het ook echt belangrijk vindt. Onbekend maakt onbemind. Daarom is het belangrijk dat er veel aandacht is voor onder andere voorlichting en good practices."

Wat doen andere Regenbooggemeenten wat wij niet doen?

"Nou, gemeenten als Tilburg, Amsterdam en Utrecht staan bekend om hun vele positieve aandacht en inzet voor de regenbooggemeenschap. Bijvoorbeeld in de vorm van vele gaybars of queerfriendly horecagelegenheden, Roze Maandag (bij de Tilburgse kermis), Roze Woensdag (bij de Nijmeegse Vierdaagse), de Pride (Amsterdam en Utrecht), een daklozenopvang voor LHBTQ+ mensen (Utrecht). Ook hebben deze gemeenten (en een stuk of acht andere gemeenten) de Verklaring van Dordrecht ondertekend. Hierin staan tien punten, opgesteld door het TNN (Transgender Netwerk Nederland), die bijdragen aan goed werkgeverschap voor transgender werknemers. Hoe cool zou het zijn als Alphen ook in dit rijtje komt te staan? Bijvoorbeeld met een Roze Gondelvaart, een roze stapavond, of als gemeente met de meeste regenboogsportclubs!"

Wat verwacht je van de gemeente?

"Ik verwacht dat de gemeente actie gaat ondernemen op de thema’s die in de vragen aan bod komen, te beginnen met de eenvoudige en urgente zaken. Sommige punten, zoals genderneutrale communicatie, of het ondertekenen van de Verklaring van Dordrecht, zijn relatief simpel te realiseren en betekenen een hoop voor LHBTQ+ personen. Andere dingen, zoals het gebrek aan genderneutrale toiletten en sportclubs die zich regenboogclub noemen, zijn in de huidige tijdgeest niet meer uit te leggen. Hier moet snel beleid voor worden gemaakt. Ik hoop dat het college het met ons eens is dat de titel ‘Regenbooggemeente’ geen holle frase moet zijn. Tijd voor invulling dus! Hoe cool zou het trouwens zijn als we als gemeente in 2024 de feestdag Roze Zaterdag naar ons toe weten te halen?"


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:34

100 jaar Albert Heijn in Alphen aan den Rijn

In 2021 was het een eeuw geleden dat Albert Heijn zich vestigde in Alphen aan den Rijn. Op 1 maart 1921 opende er namelijk voor het eerst een winkel van Albert Heijn in de Julianastraat. Dat filiaal is inmiddels alweer jaren gesloten, maar Albert Heijn is nog steeds te vinden in het Alphense straatbeeld. Het jubileum is wel een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen honderd jaar. Duik je mee in de geschiedenis van de Albert Heijn in Alphen aan den Rijn? 

Werken gisteren 14:40

De nieuwste vacatures van week 3

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.

Limesjaar 2022 gisteren 11:51

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Alphens Magazine 2021 gisteren 09:39

(On)bekende Alphenaar Rianne Kompier: "Ik heb mijn zinnen gezet op het WK Freerunnen"

Als je de 20-jarige Rianne Kompier vraagt of zij zichzelf ziet als een bekende Alphenaar, dan zal ze daar ontkennend op antwoorden. Rianne, die tot de vaderlandse top in het freerunnen behoort, heeft met haar sport (in het verleden ook turnen) vaak in kranten en op websites gestaan. “Maar ik denk niet dat mensen mij dan op straat herkennen, dus ik zie mezelf toch meer als een onbekende Alphenaar.” 

Alphens Magazine 2021 22 jan. 2022 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas.