Pexels

GroenLinks wil 30km-zones om leefbaarheid te vergroten

Donderdag 9 december diende GroenLinks Alphen aan den Rijn een motie in om de maximumsnelheid te verlagen naar 30 kilometer per uur in straten waar een hogere snelheid onveilige situaties oplevert.

Volgens GroenLinks zijn er verschillende manieren waarop dit gerealiseerd kan worden, variërend van een herinrichting van de straten tot creatieve oplossingen zoals tijdelijk groen en het verbreden van fietspaden. De motie wordt behandeld in de gemeenteraadsvergadering van 16 december 2022.

GroenLinks commissielid Gé Kapteijn legt uit waarom zijn partij de motie indient: "Maar liefst 80 procent van het aantal verkeersslachtoffers valt op wegen waar je 50 kilometer per uur mag rijden. Dat is veel te veel. Er is bewijs dat een lagere maximumsnelheid leidt tot minder verkeersongevallen, vooral onder kinderen en ouderen. Bovendien wordt de stad een stuk fijner en leefbaarder als auto’s worden afgeremd: de lucht wordt schoner, er is minder lawaai, en het is prettiger spelen, lopen en fietsen."

De motie van GroenLinks is onderdeel van een grotere beweging in de politiek: in 2020 nam de Tweede Kamer namelijk al een motie aan die stelt dat een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur op termijn de norm wordt binnen de bebouwde kom. Als het aan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ligt, mag er in de steden straks nergens harder dan 30 kilometer per uur gereden worden. De steden hebben de overheid bovendien gevraagd om op te schieten met het aanpassen van de regelgeving voor deze 30 kilometer-norm, zodat de invoering met minder kosten gepaard gaat.

De fractie van GroenLinks vindt het belangrijk dat de gemeente nauw samenwerkt met de bewoners om het verlagen van de snelheid in bepaalde straten te realiseren. "Het aanpakken van een straat is maatwerk", zegt Kapteijn. "Het is bovendien goed om voorrang te geven aan de meest onveilige straten en straten waar de bewoners het meest betrokken zijn. Op plekken waar de kosten voor het aanpassen van de straat nog te hoog zijn, kan de gemeente samen met bewoners creatieve oplossingen bedenken om de veiligheid en leefbaarheid te vergroten."

Of het door het verlagen van de maximum snelheid niet te lang gaat duren om met de auto van A naar B te komen? "Nee hoor", zegt Kapteijn. "Die tijdswinst bij een hogere snelheid is een illusie. Je staat gewoon stil bij het volgende stoplicht. Het weegt niet op tegen het veiliger en vriendelijker maken van de woonwijken. In 2022 wil GroenLinks verder in gesprek met bewoners over wat er nog meer kan gebeuren om de bebouwde kom leefbaarder te maken."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:34

100 jaar Albert Heijn in Alphen aan den Rijn

In 2021 was het een eeuw geleden dat Albert Heijn zich vestigde in Alphen aan den Rijn. Op 1 maart 1921 opende er namelijk voor het eerst een winkel van Albert Heijn in de Julianastraat. Dat filiaal is inmiddels alweer jaren gesloten, maar Albert Heijn is nog steeds te vinden in het Alphense straatbeeld. Het jubileum is wel een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen honderd jaar. Duik je mee in de geschiedenis van de Albert Heijn in Alphen aan den Rijn? 

Werken gisteren 14:40

De nieuwste vacatures van week 3

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.

Limesjaar 2022 gisteren 11:51

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Alphens Magazine 2021 gisteren 09:39

(On)bekende Alphenaar Rianne Kompier: "Ik heb mijn zinnen gezet op het WK Freerunnen"

Als je de 20-jarige Rianne Kompier vraagt of zij zichzelf ziet als een bekende Alphenaar, dan zal ze daar ontkennend op antwoorden. Rianne, die tot de vaderlandse top in het freerunnen behoort, heeft met haar sport (in het verleden ook turnen) vaak in kranten en op websites gestaan. “Maar ik denk niet dat mensen mij dan op straat herkennen, dus ik zie mezelf toch meer als een onbekende Alphenaar.” 

Alphens Magazine 2021 22 jan. 2022 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas.