Omdat nog niet iedereen het Respijthuis kent, werden op 25 november jl. de deuren geopend voor alle belangstellenden. Bezoekers konden een kijkje nemen in het huis, ervaringsverhalen horen en met medewerkers en vrijwilligers in gesprek gaan.

Ook het STIP (steun en informatiepunt) was geopend. “Goed om te weten dat deze mogelijkheid er is, dat ga ik zeker onder de aandacht brengen bij mijn cliënten”, zo sprak een psychologe met een eigen praktijk. “Ik had geen idee dat er zo’n unieke plek is voor mensen die dat zo hard nodig hebben” was een veelgehoorde opmerking. Ook vonden veel bezoekers de sfeer huiselijk en warm.

Het Respijthuis in Alphen aan den Rijn is in 2020 geopend. Sinds die tijd hebben veel mensen de weg naar deze bijzondere plek gevonden. In een woonhuis in het centrum van Alphen wordt een veilige omgeving geboden voor wie het even tegen zit. Het Respijthuis is een kleinschalige en tijdelijke logeerplek voor mensen met psychische kwetsbaarheid.

Om een terugval of zelfs een crisis te voorkomen kunnen gasten ‘op adem’ komen en weer grip krijgen op het eigen herstel. Aanleiding voor een verblijf kan bijvoorbeeld zijnoplopende stress, eenzaamheid of depressie. Er is voor drie gasten plek om te logeren én er is ook de mogelijkheid om alleen overdag in het Respijthuis te zijn. Ervaringsdeskundige medewerkers en vrijwilligers zorgen ervoor dat iedereen zich thuis voelt en bieden een luisterend oor.