Alphens EV

Grote fouten bij onderhoud hefbruggen Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland heeft als eigenaar grote fouten gemaakt bij beheer en onderhoud van de provinciale hefbruggen. Dat blijkt uit een onderzoek naar aanleiding van de plotselinge afsluiting van de Boskoopse hefbrug in oktober 2019.

Het onderzoek naar beheer en onderhoud van de hefbrug Boskoop is uitgevoerd door de onafhankelijke provinciale onderzoeksafdeling, de Eenheid Audit en Advies (EAA). Deze concludeert dat hefbruggen veel meer onderhoud en inspecties vragen dan andere bruggen. Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn geldt dit voor de hefbruggen in Boskoop en in Alphen-Stad. De afsluiting van de Boskoopse hefbrug zorgde voor veel overlast.

Verbeterpunten

De provincie Zuid-Holland erkent naar aanleiding van het onderzoeksrapport dat het onderhouden van de hefbrug Boskoop in de onderzochte periode op veel punten beduidend beter had gekund en gemoeten. Om een soortgelijke situatie te voorkomen zijn er verbeterpunten voor de Dienst Beheer Infrastructuur (DBI) en voor de provinciale organisatie. DBI moet de samenhang tussen dagelijks beheer en groot onderhoud vergroten en de brug zien als geheel. Tot nu toe worden onderdelen alleen afzonderlijk geïnspecteerd. De provinciale organisatie moet het informatiebeheer en de archivering verbeteren.

Nieuw onderhoudssysteem

De provincie is inmiddels begonnen met het optuigen van een nieuw onderhoudssysteem. Dit moet medio volgend jaar klaar zijn. Belangrijke verbeterpunten zijn het vastleggen van welk soort onderhoud nodig is voor welk onderdeel van welke brug. Ook wordt de overgang van dagelijks naar groot onderhoud en de manier waarop wordt omgegaan met storingen en andere gebreken aangescherpt.

Vragen

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) die ‘not amused’ was door de gebreken en onveiligheid van de hefbrug in zijn woonplaats Boskoop. Over de zaak zijn vragen gesteld aan het Alphense gemeentebestuur door de fracties van VVD en SP. Deze zijn onlangs beantwoord met als kernpunten dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor de hefbruggen en dat een extra onderzoek naar alle bruggen binnen de gemeentegrenzen niet nodig is.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.