Grote stappen om Oude Raadhuis in ere te herstellen
De Alphense gemeenteraad zal in haar volgende vergadering, in november, een raadswerkgroep installeren om het Initiatiefvoorstel voor het Oude Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark verder uit te werken. Het initiatief houdt in dat vooral de culturele functie wordt hersteld en dat het Rijksmonument wordt gerestaureerd en aangepast.
Winfried Ponsioen (CDA) zal zijn Initiatiefvoorstel aanpassen door hierin op te nemen dat er een raadswerkgroep komt die het voorstel gaat uitwerken. Naar verwachting zal er dan over ongeveer een halfjaar een voorstel moeten zijn inclusief financiële onderbouwing, verbeterpunten en voorstellen voor gebruikers. De groep zal in ieder geval bestaan uit raadsleden en deskundige ambtenaren.
Wethouder Anouk Noordermeer (cultuur en erfgoed) wil net als de gemeenteraad erg graag een goede bestemming voor het Oude Raadhuis. Zij wijst er tijdens de vergadering van 26 oktober op dat het uiteindelijke plan wel kostendekkend moet zijn. "Dat betekent dat we uit moeten kijken dat er niet teveel subsidie in het pand en de gebruikers gaat zitten. Subsidies geven kan zeker wel als het totaalplaatje dan kostendekkend is. Dus de gemeenteraad moet nu zelf zeggen hoeveel het mag kosten en hoe de gemeente dat gaat betalen."
Rapporten en onderzoeken
Er zijn de afgelopen jaren, sinds de fusie van 2014, veel voorstellen gedaan en gesneuveld. Daarom zijn er ook al veel onderzoeken gedaan en rapporten opgesteld. Zo is vrij duidelijk wat er allemaal in een behoorlijke restauratie van het monumentale pand zit. Het gaat onder meer om vochtwerende maatregelen in de kelder, versterking van de vloer van de zolderverdieping, vervangen van sponningen, vervangen van rotte balken, weghalen van een kleine hoeveelheid asbest en vooral verduurzamen van het hele pand.
Reparatiewerkzaamheden
Ondertussen wordt al jaren tonnen uitgegeven aan energiekosten. "De verwarming draait 24/7 omdat anders het vocht niet weg te krijgen is. De installatie is te oud en kan het op een andere manier niet aan. We zullen dan ook deze herfst nieuwe ketels plaatsen die ook bruikbaar zijn na een verbouwing."
Ponsioen ziet een 'verdienmodel': "We geven al veertien jaar 3,5 ton per jaar uit aan energiekosten, dus die kunnen ook in de berekeningen als we flink daarop besparen. Bovendien moeten we een gemeentelijk pand sowieso verduurzamen."
Tussen 2,5 en 7 miljoen
De geschatte kosten lopen uiteen van 2,5 miljoen euro in het Initiatiefvoorstel tot 7 miljoen euro vanuit de ambtelijke organisatie die daarvoor twee adviesbureaus heeft geraadpleegd. De restauratie zal ergens tussen deze twee uitersten uitkomen. Er zijn genoeg onderzoeken om te weten wat er gedaan moet worden en de plannen kunnen ook met oudere grote restauraties worden vergeleken, zoals met het Schoutenhuis, Pand Rijnkade of de Oudshoornse kerk.
Principe
René Driesen (GroenLinks) wijst zijn collega's erop dat er behoorlijk met twee maten wordt gemeten. "De restauratie en herbestemming van het Oude Raadhuis in Boskoop heeft 6 miljoen euro gekost. Daar werd zo een klap op gegeven en het Oude Raadhuis in Alphen is aan alle kanten te moeilijk. Dat moeten we ook eindelijk goed regelen." Hans van Kuijk (SGP) vult aan: "Sommige dingen kosten gewoon geld."
Raadswerkgroep
De uitkomst van de raadscommissievergadering van 26 oktober is dat de gemeenteraad een raadswerkgroep, of eventueel een klankbordgroep, zal installeren tijdens de raadsvergadering van 23 november. Deze werkgroep zal het Initiatiefvoorstel verbeteren, aanpassen en verder onderbouwen. Binnen een halfjaar komt er een goed uitgewerkt voorstel naar de gemeenteraad om te bespreken. De verwachting is dat dit relatief snel kan omdat vrijwel alle noodzakelijke onderzoeken nog niet zolang geleden zijn gedaan.