Josh Walet

Handlanger ontsnappingspoging PI Alphen was ‘zwaar verslaafd, zwak en vatbaar’

In de nacht van dinsdag 11 op woensdag 12 oktober 2022 vond bij de PI Alphen een ontsnappingspoging plaats. Gedetineerde Nicky S. probeerde met behulp van Antonie A. de gevangenis uit te komen. De 43-jarige handlanger stond maandagochtend in hoger beroep terecht.

Nicky S. zat vast voor het vermoorden van een loodgieter op brute wijze. Hij probeerde uit de PI te ontsnappen door een flink aantal lakens aan elkaar te knopen en die vanaf het dak over het hek te gooien. Aan de buitenkant stond Antonie A., een vriend van vroeger, hem op te wachten met een vluchtwagen. De ontsnappingspoging mislukte echter en zowel Nicky S. als zijn handlanger werden gepakt.

Verslaving

Antonie A. werd door de politierechter veroordeeld tot 12 maanden cel. De handlanger vond dat hij deze straf niet verdiende, en ging in hoger beroep. De zitting vond maandagochtend 13 november plaats. A. stelde dat hij in die periode zwaar verslaafd, zwak en vatbaar was. Doordat hij omging met de verkeerde mensen om zo aan de behoeften van zijn verslaving te komen, werd hij meegesleept in criminele praktijken.

Inmiddels gaat het volgens Antonie beter met hem. Zo heeft hij een vaste relatie, onderging hij een detox en heeft hij een vaste woonplaats. Ook is hij zich bewust van zijn actie en vraagt hij zich af wat hem bezielde. Zijn advocaat stelt daarom dat een straf die gelijk staat aan A.’s tijd in voorlopige hechtenis, drie maanden, passender is. Eventueel zou daar volgens de advocaat nog een werkstraf aan toegevoegd kunnen worden.

Zeer gevaarlijk persoon

De advocaat-generaal vond echter dat A. geen kruimeldief, maar een ‘potentieel zeer gevaarlijk’ persoon is. Dit omdat hij iemand hielp ontsnappen die is veroordeeld voor 17 jaar cel en tbs. Hij stelde daarom dat een celstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, een passende straf is.

De uitspraak vindt plaats op 27 november.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Toneel vandaag 12:48

Murder on the Orient Express reist naar Castellum

Na het succes van ‘The Mousetrap’ dendert dit seizoen de Oriënt Express door Nederland. Aan boord een absolute sterrencast met o.a. Remko Vrijdag, Lone van Roosendaal, Gerrie van der Klei, Wilbert Gieske en Frederik Brom. ‘Murder on the Orient Express’ is een unieke toneelbewerking van het klassieke verhaal van whodunit-koningin Agatha Christie en reist op woensdag 3 januari naar Castellum.

Muziek vandaag 09:26

Top 2000 Relicafé met als thema: ‘Ik zie je’

Ben jij al benieuwd welke nummers dit jaar uitgekozen zijn? Tijdens deze avond worden door bandleden en zangers van de Adventskerk, Lichtkring en Goede Bron, nummers gespeeld en gezongen uit de Top 2000. Sprekers Ruth Schreuders en Ds. Sara de Vries zorgen voor de inhoudelijke noot.  

Overige gisteren 17:01

Kandidaten VOAWARDS 2024 bekend

Op donderdag 7 december werden de kandidaten van de VOAWARDS bekendgemaakt. Er werden negen kandidaten bekendgemaakt in drie categorieën: ZZP/Starters, MKB/MKB XL & Horeca/Retail. Stemmen voor de tweede ronde kon tot 15 november.    

Feestdagen gisteren 15:32

Samen koken en eten bij buurthuis Mozaïek tijdens de kerstspecial!

Op woensdag 27 december verwelkomt Buurthuis Mozaïek enthousiaste buurtbewoners voor een feestelijke kersteditie van 'Samen Koken, Samen Eten'. Dit gezellige evenement biedt de kans om samen met anderen te koken, te genieten van elkaars gezelschap en te genieten van een smakelijke, gezonde maaltijd. Geen toeters en bellen, wel gewoon lekker!

Winactie Feestdagen gisteren 12:08

Maak kans op een kerstboom van Kabalt Kerstbomen!

Sinterklaas is nog maar net uit het land, maar dat betekent dat de kerst om de hoek ligt! Ben jij nog op zoek naar een mooie kerstboom? Alphens.nl mag een kerstboom van Kabalt Kerstbomen weggeven!