Josh Walet

Hard oordeel: rampzalige brandveiligheid Castellum was opeenstapeling van fouten

Voorafgaand, tijdens én na de bouw van Theater Castellum is veel mis gegaan met de brandveiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn. “Gelukkig zal dit tegenwoordig niet zo snel meer voorkomen, maar de Rekenkamercommissie heeft wel aanbevelingen voor de gemeente.”

Op verzoek van de gemeenteraad heeft de rekenkamercommissie van Alphen aan den Rijn onderzoek gedaan naar de oorzaken waarom de brandveiligheid van het theater Castellum te wensen overliet. “Bij de ingebruikname in 2005 was achteraf gezien de brandveiligheid niet op orde. In 2010 en 2015 kwamen de eerste gebreken in de brandwerende maatregelen aan het licht. Uiteindelijk is bij de grote verbouwing van 2020 de volledige omvang van de gebreken aangetoond, waarna de nodige maatregelen zijn genomen en de brandveiligheid op orde is gebracht.”

Toezicht schoot tekort

Uit het onderzoek blijkt dat veel fout is gegaan. “Zo was het ontwerp niet eenduidig over de plaats van brandwerende scheidingsmuren, met gevolgen voor de brandwerendheid van de dragende constructie van het gebouw. Deze tekortkoming in het ontwerp heeft er waarschijnlijk ook toe bijgedragen dat andere brandwerende maatregelen niet zijn aangebracht”, zegt de Rekenkamercommissie. Ook zijn tijdens de bouw diverse zaken fout gegaan. “Dat dit onontdekt is gebleven, wijst op tekortkomingen in het toezicht op de brandveiligheid tijdens de bouw en bij de oplevering van het theater.”

Gebreken

Van ontwerp tot oplevering. Gedurende deze lange periode hebben meerdere partijen (bouwkundig, constructeurs, installatietechniek, afwerking) steken laten vallen in de bijdrage die zij leverde. De rekencommissie benadrukt daarom de noodzaak van een coördinerend adviseur voor brandveiligheid bij een vergelijkbaar omvangrijk bouwproject. “Dit was ten tijde van de bouw van Castellum niet gebruikelijk. Inmiddels is de praktijk gelukkig anders. Sinds de bouw van Castellum zijn door de jaren heen bouwmethodieken, wet- en regelgeving en toezicht zó veranderd, dat veel gebreken heden ten dage sowieso zouden worden ondervangen.”

Ontoereikend gehandeld

De rekenkamercommissie stelt vast dat er ontoereikend is gehandeld op de tekortkomingen die al in 2010 en 2015 aan het licht zijn gekomen. “Het was raadzaam om direct verdiepend onderzoek te verrichten en grootschalig onderhoud niet uit te stellen zonder een expliciete afweging van de risico’s op het gebied van (brand)veiligheid, financiën, et cetera. Gezien de openbare functie van het theater meent de rekenkamercommissie dat de eigenaar/ gebruiker naast de wettelijke verplichtingen ook een grote maatschappelijke plicht heeft ten aanzien van de (brand)veiligheid en acht het raadzaam om vaker inspecties uit te laten voeren.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.