Hans Doderer

Heijmink werkt al 35 jaar bij de politie: ''Mensen zijn mondiger geworden''

Frank Heijmink begon in 1985 zijn loopbaan bij de politie in Alphen aan den Rijn als ‘gewone’ agent op straat. Nu, 35 jaar later en werkzaam in inmiddels zijn vijfde politiebureau, is de 56-jarige Frank alweer zes jaar Operationeel Expert op het thema horeca en ondernemers. “De diversiteit maakt dit vak zo mooi!”

Veel kinderen willen later piloot worden of bij de brandweer gaan werken, maar voor Frank stond al op jonge leeftijd als een paal boven water dat hij politieagent wilde worden. “Ik had al wat familie bij de politie zitten. Het leek mij een mooi vak en dat is het ook. Hoe mooi is het om hulp te kunnen verlenen aan mensen die het op een bepaald moment zelf even niet meer weten?”

Bewustwording

Als Operationeel Expert (OE, zoals men zegt) op het gebied van horeca is het dit jaar door de coronacrisis erg rustig. De drukte voor wat betreft ondernemers gaat onverdroten voort. Een bewustwordingscampagne in samenwerking met de gemeente heeft velen wel de ogen geopend. “Het is mooi dat bij mensen nu het lichtje is gaan branden of iets wat ze zien wel normaal is. Mensen zijn meer gaan nadenken over wat er om hen heen gebeurt. Ondernemers zien veel twijfelachtige dingen gebeuren. Gelukkig laten ze het daar niet meer bij zitten, maar trekken ze bij ons aan de bel.” Vanuit zijn rol als OE probeert Frank de wijkagenten en de verschillende wijkteams te ondersteunen met zijn expertise voor wat betreft die speciale problematiek. “Als zich in een van onze vijf gebieden (Ridderveld, Centrum, West, het oude Rijnwoude en BoskoopAarlanderveen-Zwammerdam) iets voordoet dat aan ondernemers gerelateerd is, nemen ze graag contact met mij op. Vaak hebben ze ideeën hoe ze iets moeten doen. Ik denk dan met hen mee hoe we dat probleem aan kunnen gaan pakken.”

Zelfredzamer

Wat Frank een mooie ontwikkeling vindt, is dat mensen in al die jaren zelfredzamer zijn geworden. Ze komen niet meer hulpeloos bij de politie. Dat heeft echter ook een schaduwkant. “Mensen roepen sneller via social media wat goed of niet goed is, vaak nog anoniem. Het gaat over hun buren, de gemeente, de wijkagent, de politie en de politiek. Mensen zijn mondiger geworden. Je mag een eigen mening hebben en kom er ook vooral voor uit, maar graag wel op basis van eerlijke verhalen. Je kunt niet van alles roepen als je de details niet kent en ook niet alle informatie hebt.”

Frank heeft nog steeds de intentie om mensen eerlijk en open tegemoet te treden. “Als je dan het gesprek aangaat, valt er vaak goed te praten met mensen. Via een gesprek moet je proberen om iets te bereiken en niet via repressief keihard optreden. Leg dingen uit, maar doe dat ook weer niet eeuwig, want soms is het tijd om door te pakken. Dat verwacht de maatschappij. Ook die 10 procent die zich niet aan wetgeving of afspraken wil confirmeren, verwacht dat je dan optreedt.”

Typemachine

In die 35 jaar heeft de techniek een enorme vlucht genomen. Toen Frank begon, werd er nog gewerkt op een typemachine en voor een kopie deed je er een carbonnetje tussen. “Ik had zelf al een Apple computer gebouwd. Als het bij de politie niets zou worden, kon ik nog altijd in de elektronica verder gaan.”

Op een gegeven moment moest er een meldkamer ingericht worden. Frank verzamelde de ideeën om in te voeren op zijn computer thuis. Uiteindelijk kreeg hij na een lange uitleg over computers, tekstverwerkingsprogramma’s en printers toestemming. “Nu kan iedereen op die telefoon alles buiten en op straat doen. Als je de goede dingen uit deze moderne tijd gebruikt, is het geweldig. Elke vijf jaar verbaas je je erover wat er nu weer veranderd is. Wat altijd hetzelfde is gebleven, is dat je elkaar moet vertrouwen en niet te snel over iets moet oordelen. Blijf elkaar bevragen op dingen die je niet begrijpt! Dat werkt het beste.”

Dit artikel is eerder verschenen in de negende editie (december 2020) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!