Hans Doderer

Heijmink werkt al 35 jaar bij de politie: ''Mensen zijn mondiger geworden''

Frank Heijmink begon in 1985 zijn loopbaan bij de politie in Alphen aan den Rijn als ‘gewone’ agent op straat. Nu, 35 jaar later en werkzaam in inmiddels zijn vijfde politiebureau, is de 56-jarige Frank alweer zes jaar Operationeel Expert op het thema horeca en ondernemers. “De diversiteit maakt dit vak zo mooi!”

Veel kinderen willen later piloot worden of bij de brandweer gaan werken, maar voor Frank stond al op jonge leeftijd als een paal boven water dat hij politieagent wilde worden. “Ik had al wat familie bij de politie zitten. Het leek mij een mooi vak en dat is het ook. Hoe mooi is het om hulp te kunnen verlenen aan mensen die het op een bepaald moment zelf even niet meer weten?”

Bewustwording

Als Operationeel Expert (OE, zoals men zegt) op het gebied van horeca is het dit jaar door de coronacrisis erg rustig. De drukte voor wat betreft ondernemers gaat onverdroten voort. Een bewustwordingscampagne in samenwerking met de gemeente heeft velen wel de ogen geopend. “Het is mooi dat bij mensen nu het lichtje is gaan branden of iets wat ze zien wel normaal is. Mensen zijn meer gaan nadenken over wat er om hen heen gebeurt. Ondernemers zien veel twijfelachtige dingen gebeuren. Gelukkig laten ze het daar niet meer bij zitten, maar trekken ze bij ons aan de bel.” Vanuit zijn rol als OE probeert Frank de wijkagenten en de verschillende wijkteams te ondersteunen met zijn expertise voor wat betreft die speciale problematiek. “Als zich in een van onze vijf gebieden (Ridderveld, Centrum, West, het oude Rijnwoude en BoskoopAarlanderveen-Zwammerdam) iets voordoet dat aan ondernemers gerelateerd is, nemen ze graag contact met mij op. Vaak hebben ze ideeën hoe ze iets moeten doen. Ik denk dan met hen mee hoe we dat probleem aan kunnen gaan pakken.”

Zelfredzamer

Wat Frank een mooie ontwikkeling vindt, is dat mensen in al die jaren zelfredzamer zijn geworden. Ze komen niet meer hulpeloos bij de politie. Dat heeft echter ook een schaduwkant. “Mensen roepen sneller via social media wat goed of niet goed is, vaak nog anoniem. Het gaat over hun buren, de gemeente, de wijkagent, de politie en de politiek. Mensen zijn mondiger geworden. Je mag een eigen mening hebben en kom er ook vooral voor uit, maar graag wel op basis van eerlijke verhalen. Je kunt niet van alles roepen als je de details niet kent en ook niet alle informatie hebt.”

Frank heeft nog steeds de intentie om mensen eerlijk en open tegemoet te treden. “Als je dan het gesprek aangaat, valt er vaak goed te praten met mensen. Via een gesprek moet je proberen om iets te bereiken en niet via repressief keihard optreden. Leg dingen uit, maar doe dat ook weer niet eeuwig, want soms is het tijd om door te pakken. Dat verwacht de maatschappij. Ook die 10 procent die zich niet aan wetgeving of afspraken wil confirmeren, verwacht dat je dan optreedt.”

Typemachine

In die 35 jaar heeft de techniek een enorme vlucht genomen. Toen Frank begon, werd er nog gewerkt op een typemachine en voor een kopie deed je er een carbonnetje tussen. “Ik had zelf al een Apple computer gebouwd. Als het bij de politie niets zou worden, kon ik nog altijd in de elektronica verder gaan.”

Op een gegeven moment moest er een meldkamer ingericht worden. Frank verzamelde de ideeën om in te voeren op zijn computer thuis. Uiteindelijk kreeg hij na een lange uitleg over computers, tekstverwerkingsprogramma’s en printers toestemming. “Nu kan iedereen op die telefoon alles buiten en op straat doen. Als je de goede dingen uit deze moderne tijd gebruikt, is het geweldig. Elke vijf jaar verbaas je je erover wat er nu weer veranderd is. Wat altijd hetzelfde is gebleven, is dat je elkaar moet vertrouwen en niet te snel over iets moet oordelen. Blijf elkaar bevragen op dingen die je niet begrijpt! Dat werkt het beste.”

Dit artikel is eerder verschenen in de negende editie (december 2020) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 13:45

Een terugblik op de 55e editie van de 20 van Alphen

Het is alweer een jaar geleden dat duizenden lopers aan de start verschenen van de 20 van Alphen. Dit jaar zal de openingsklassieker van het Nederlandse hardloopseizoen helaas niet doorgaan. Daarom blikken we terug op de vorige editie van het Alphense sportevenement.

Calamiteiten gisteren 13:00

Fietser met spoed naar het ziekenhuis na botsing achterop auto

Op zondag 7 maart heeft er aan het begin van de middag een ongeluk plaatsgevonden tussen een automobilist en een fietser op de Renaissancelaan in Alphen. De fietser raakte daarbij zwaargewond en is met spoed richting het ziekenhuis vervoerd.

Romeinen gisteren 11:52

ROMEINEN Centurion en optio

De basiseenheid voor het Romeinse leger is een centurie. Deze groep van tachtig mannen wordt geleid door de centurion en zijn assistent de optio. De centurion is de officier die de centurie leidt en de optio is wat we tegenwoordig een drilsergeant zouden noemen.