Archieffoto

Hele week gezond eten voor 50 euro? Makkie!

Op mijn facebookpagina ontstond half december een felle discussie over of je nu wel of niet voor 50 euro met 'een' gezin gezond kunt eten. Ergens halverwege de discussie werd het plan geboren om dat dan zelf eens uit te proberen. Gewoon als experiment. Aa

Omdat ik het had verzonnen, moest ik het ook regelen. Dat kostte even wat tijd en moeite.
Eerst moest ik me inlezen in het onderwerp 'gezonde voeding'. Dat werd uitzoeken wat het Voedingscentrum zegt, uitzoeken of er geen modernere inzichten zijn dan de Schijf van 5, een paar rapporten lezen, in gesprek gaan met Transition Town Alphen en met een voedingsdeskundige.
Uiteindelijk besloot ik om als startpunt een boodschappenkar vol te laden met gezonde voeding waar een gezin van vier een week van kan eten. Uitgangspunten waren de Schijf van 5, de tips van Ingeborg en een 'realitycheck' door Manon Brugman. Zij doet als eenoudergezin met drie pubers mee aan het experiment.
Het viel behoorlijk tegen. Op de boodschappenlijst: 7 volkoren broden, 1 kilo kaas, 7 liter melk, 7 kilo groenten, 5,5 kilo (volkoren) pasta/rijst/aardappelen, 3 kilo vlees of vleesvervangers, 700 gram halvarine, 56 stuks fruit, 50 liter drinken, tussendoortjes en smaakmakers. Ondanks dat ik vooral actieartikelen kocht en van alles naar de goedkoopste optie zocht werd het prijskaartje 97,30 euro.
Het is nu aan Manon om te bewijzen dat zij een soortgelijke hoeveelheid gezond voedsel voor de helft van dit bedrag kan kopen.

Ik heb wel een paar dingen geleerd, die middag in de supermarkt.
Omdat ik altijd winkel in Ten Brink Foodretail in de Herenhof, was het voor de hand liggend om dat nu ook te doen. Ergens halverwege schoot een van de managers mij aan: "Heb jij ineens een gezin gekregen?" Kijk, dacht ik, sociale controle bestaat toch.
De boodschappenlijst was gebaseerd op een weekmenu. Zomaar achter die kar in de supermarkt tekeergaan leek me niet goed. Een heel strak weekmenu zorgt echter ook voor problemen, omdat gewoon niet alles er altijd is. Zo moest ik zeven broden kopen voor 1.79 per stuk terwijl volkorenbrood normaal gesproken ook voor een aanzienlijk lager bedrag verkrijgbaar is.
Het weekmenu heb ik gebaseerd op seizoensproducten. Die zijn altijd beter voor je lijf dan ingevoerde gekweekte groenten en fruit. Ondanks dat ik echt al het fruit goed heb bekeken en voor goedkoop ging, schrok ik van de prijs. 2 stuks fruit per dag kost ruim 12 euro.
De meevaller van de dag was en is de prijs van biologische, ekologische en lokale producten. Duurzaam is niet per definitie duurder en soms zelfs goedkoper. Dat heeft te maken met verkrijgbaarheid in het seizoen en met de benodigde hoeveelheden. Speciaal als je op de aanbiedingen let.

De komende week ga ik mijn persoonlijke uitdaging aan. Gezond en duurzaam eten voor maximaal 50 euro. Met als handicap verplicht in één winkel alles aanschaffen. En als extra opdracht ingrediënten voor één warme maaltijd voor het gezin van Manon kopen.

Wordt vervolgd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Jeugd en familie gisteren 18:07

Pakjesavond staat voor de deur!

Vorige weken zijn er al heel wat schoenen gevuld met cadeautjes en lekkernijen. Vanavond is het weer zover, pakjesavond staat voor de deur! Ben jij braaf geweest dit jaar?

Advertorial Werken gisteren 16:24

Apics Flexjobs voor jouw baan in de logistiek

Ben je momenteel op zoek naar een uitdagende baan in de dynamische logistieke branche? Neem dan gerust contact op met Apics Flexjobs, waar ze beschikken over een uitgebreid netwerk van werkgevers en hun enthousiast inzetten om je met de juiste kansen te verbinden. 

Maatschappelijk gisteren 14:38

Lionsclubs Alphen weer op jacht naar koffiepunten en vreemd geld

Lionsclub Alphen en Lionsclub Rhijnhart reiken rond de feestdagen de Voedselbank in Alphen aan den Rijn de helpende hand toe. Ook dit jaar sluiten ze weer aan bij de landelijke actie voor het inzamelen van Douwe Egberts koffiepunten. Deze punten worden door Douwe Egberts verzilverd in pakken koffie die worden gedoneerd aan de voedselbank.