Museumpark Archeon
Advertorial Kunst en Cultuur

Herfstvakantie vol activiteiten in Museumpark Archeon Alphen aan den Rijn

Van zaterdag 15 t/m zondag 30 oktober is het eindelijk zover: de herfstvakantie. De Museumkidsweek valt precies in de herfstvakantie.  Archeon heeft extra veel leuke activiteiten op het programma staan en tijdens de weekenden speciale thema's als ‘Gezondheidsweekend’, ‘Riddertoernooi’, ‘Waar zijn mijn schoenen’ en een ‘Smeedweekend’.

KidsProof Museum

De Museumkidsweek valt precies in de herfstvakantie wat betekent dat Archeon extra veel leuke activiteiten op de planning heeft staan voor kinderen. Elk jaar kunnen kinderen t/m 12 jaar hun leukste KidsProof musea kiezen en hierop stemmen. Ze maken dan kans op een verassingspakket of een Museumkidskaart. Kinderen kunnen hieraan meedoen t/m 30 oktober via www.museumkidsweek.nl

Activiteiten

Tijdens de herfstvakantie zijn er vele activiteiten in de prehistorie, bij de Romeinen en in de middeleeuwen. Doe mee met vuur maken, word een echte Romein en onderga het exerceren. Bezoek het Romeinse Badhuis en geniet van een Romeinse massage. Volop activiteiten met zwaardvechten, boogschieten en kijk zeker even rond bij de ambachten. Bij de Romeinen worden de Zwammerdamschepen gerestaureerd. Dagelijks wordt de dag afgesloten met een spectaculaire Gladiatorenshow in de Arena.

Gezondheidsweekend - 15 en 16 oktober 2022

Gezondheid en schoonheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat weten mensen al zolang ze bestaan. Gedurende dit weekend tonen de bewoners uit de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen hoe jong en oud omgaan met de zorg en welzijn van hun eigen lichaam. 

Help, waar zijn mijn schoenen!  - 22 en 23 oktober

Voor de Canondagen, tijdens de maand van de Geschiedenis presenteren wij het thema Schoenen door de eeuwen heen. Dit weekend is het ook het feest van Crispinus en Crispianus, de patroonheiligen van de schoenmaker. De processie van Sint Crispijn staat op het programma in de middeleeuwen waaraan de bezoekers kunnen deelnemen. Al in de prehistorie hebben onze voorouders schoenen gedragen. Zo heeft Trijntje al echte schoenen gedragen van leer. Allemaal puur natuur want leer was al volop aanwezig en warme wol voor de winter. Bij de Romeinen zijn vele verschillende soorten schoenen voor de dames, heren en voor de Romeinse soldaten echte spikes de Caligae. Bewonder in het Romeinse badhuis de vele verschillende soorten. De klompenmaker is aanwezig en bij de middeleeuwse schoenmaker valt altijd wel iets te poetsen.

Riddertoernooi 22 en 23 oktober

Op het toernooiveld strijden de ridders om de hand van hun jonkvrouw.

Op bezoek bij smeden - 29 en 30 oktober

Op zaterdag 29 en zondag 30 oktober is het 'smeedweekend’ in Archeon. Bezoekers kunnen meekijken bij de vuursteensmid, de bronsgieter, de ijzermakers en de "gewone” smid, die in dit weekend helemaal in de belangstelling staan. Ontdek hoe van oer, erts het ijzer wordt gemaakt.Van vuursteen werden scherpe voorwerpen gemaakt, zoals messen, bijlen en dissels. Later werden deze voorwerpen gemaakt van brons en daarna van ijzer en staal door smeden. Ook worden demonstraties gegeven met tin en zilver.  Altijd al willen weten waarom je het ijzer moet smeden als het heet is? Doe dan mee met de speciale workshop ijzer smeden in de middeleeuwen waar kinderen leren hoe je ijzer moet smeden. 

Museumpark Archeon

Museumpark Archeon


Meer nieuws

Advertorial Milieu en duurzaamheid gisteren 16:59

Ondernemers, doe mee aan onderzoek naar duurzaam ondernemen!

Verschillende partijen, waaronder EDBA, VOA, Greenport Boskoop, mboRijnland, Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) en de Gemeente Alphen aan den Rijn, hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijk onderzoek onder ondernemers in onze gemeente. Dit onderzoek heeft tot doel de uitdagingen en behoeften van ondernemers op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen in kaart te brengen.

Politiek gisteren 14:46

Alphense politiek tevreden over nieuw dierenbeleid

De aanvulling op het Alphense dierenbeleid is een voorbeeld voor andere gemeenten. Dat vindt wethouder Gert-Jan Schotanus over de uitwerking van een initiatiefvoorstel over dierenwelzijn van de Alphense gemeenteraad. De Alphense politiek is het hiermee eens en zal de Aanvulling Kader Dierenwelzijn in haar komende gemeenteraadsvergadering goedkeuren.

Politiek gisteren 12:04

Regels Jeugdzorg, Wmo en Participatie worden aangepast

Door verschillende oorzaken moeten de Verordening Sociaal Domein en de bijbehorende Nadere Regels worden aangepast. Het gaat daarbij vooral om wijzigingen door wettelijke regels. Ook zijn er aanpassingen nodig omdat de wet Breed Offensief inmiddels is ingegaan.

Werken gisteren 09:48

Vacatureoverzicht week 15: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Blog Opinie 12 apr. 2024 19:59

MINERVA Bloedbad

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat 25 miljoen euro bezuinigen. En dat niet een keer, maar vanaf nu elk jaar. Dat is nogal wat. Het betekent dat er veel gaat sneuvelen van wat wij nu normaal vinden. Of, het betekent dat de gemeentelijke belastingen aanzienlijk zullen stijgen.

Advertorial Overige 12 apr. 2024 17:01

Problemen in de zoektocht naar nieuwe medewerkers? Let's Recruit! helpt je uit de brand!

Een groeiend bedrijf is natuurlijk goed, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Het vinden van het juiste talent wordt soms zo lastig dat bedrijven orders moeten laten lopen of bestaande collega’s onbedoeld zwaar belasten. Let’s Recruit! ontzorgt daarom bij technische MKB-bedrijven het gehele recruitmentproces. Maar wat doen ze nou precies tijdens dat proces?