Josh Walet

Herontwikkeling Aarhof: deze aanpassingen worden gedaan aan de plannen

Hoe staat het ervoor met de plannen voor de herontwikkeling van winkelcentrum De Aarhof? Duidelijk is dat de plannen hier en daar wat zullen wijzigen. De renovatie start niet eerder dan het vierde kwartaal van 2023.

SB Real Estate BV is sinds augustus 2019 eigenaar van De Aarhof en heeft de ambitie om het complex sterk te moderniseren, te verduurzamen, woningen toe te voegen en het winkelgebied een nieuwe impuls te geven. Hierdoor moet De Aarhof weer een centrale positie in het hart van Alphen aan den Rijn krijgen. Het winkelcentrum krijgt een flinke facelift, waarbij de nadruk meer zal komen te liggen op aanbod van dagelijkse goederen en diensten. Zo zullen een tweede supermarkt en een vershof worden toegevoegd.

Wijzigingen in de plannen

Bij het aankondigen van de plannen was de ambitie om in het tweede kwartaal van 2022 te starten met de renovatie van De Aarhof. Dat loopt vertraging op. In de afgelopen periode heeft SB Real Estate op basis van de inbreng vanuit de participatie met de omgeving en de aankoop van het HEMA-pand, plannen aangepast en uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. Dat blijkt uit een brief die het college van burgemeester en wethouders heeft gestuurd naar de Alphense gemeenteraad.

Woontorens
Eén van de aanpassingen is het omwisselen van de twee woontorens die op het winkelcentrum komen. In het schetsontwerp was de noordelijke toren het hoogst. Door die toren zou in de periode oktober-maart meer schaduw op het openbare gebied aan de Aarkade komen. Dat effect verdwijnt door de torens om te wisselen. De maximale schaduw komt dan niet verder dan de schaduw van de huidige bebouwing aan de Aarkade. De omwisseling van de torens blijkt dan ook een positief effect te hebben op de omgeving.

Gevels
De architect heeft de gevels verder uitgewerkt in het voorlopig ontwerp. Sommige gevels waren in het schetsontwerp namelijk groter/ breder dan paste in de omgeving. In de participatie is daar aandacht voor gevraagd. In het voorlopig ontwerp zijn de gevels nu zo aangepast, dat het lijkt dat het centrum bestaat uit individuele panden. Daardoor sluit het plan beter aan op de omgeving.

Interieur
Participanten gaven ook aan dat ze graag zien dat de inrichting van het winkelcentrum aansluit bij de architectuur aan de buitenzijde. Een aandachtspunt is ook dat de inrichting voldoende rust moet uitstralen, iets dat nu ontbreekt. In het ontwerp is een centraal plein binnen in De Aarhof opgenomen. Alle passages en de toegangen tot de parkeerplaatsen komen uit op dat plein. Winkels krijgen hoge puien en de passages krijgen een houten plafond met lichtinval vanaf de zijkanten. De passages krijgen daarmee een eigentijdse uitstraling.

Inpassing Hema-pand
Het pand van de HEMA in De Aarhof is inmiddels in handen van SB Real Estate. Met de aankoop van de HEMA is de weg vrij om een definitief ontwerp op te stellen. Het vorige ontwerp was namelijk nog om dit pand heen ontwikkeld. Dat vraagt wel om aanpassingen in het voorlopige ontwerp. Er is nu een betere aansluiting mogelijk tussen de woningen en het winkelcentrum. De verdieping van het HEMA-pand krijgt vanuit de Van Boetzelaerstraat een comfortabele aansluiting, zodat een groot deel van de bewoners daar hun fietsen kan stallen.

Programma
Bekend was al dat het plan zo’n 300 woningen zou omvatten. In het voorlopige ontwerp wordt een concreet aantal genoemd: 303 woningen. Zoals is afgesproken met de gemeenteraad wordt minimaal 45% van deze woningen in de categorie betaalbaar gerealiseerd. Voor koopwoningen is dat tot de grens voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor huurwoningen is dat maximaal tot € 1.000. Het voorlopig ontwerp voldoet ruim aan die afspraak, zo meldt het college.

Hoe nu verder?

De architect werkt het voorlopige ontwerp voor De Aarhof nu uit tot een definitief ontwerp en een aanvraag voor een omgevingsvergunning. De gemeenteraad besloot in januari dat er gebruik moet worden gemaakt van een gecoördineerde procedure. Dit betekent dat de omgevingsvergunning tegelijk met het bestemmingsplan ter inzage wordt gelegd. Volgens de huidige planning is het de bedoeling de procedure eind 2022/begin 2023 te starten. De renovatie van het winkelcentrum kan volgens planning dan in het vierde kwartaal van 2023 starten. De doorlooptijd van de bouw bedraagt naar verwachting circa 2,5 tot 3 jaar.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.