Eveline Verhoeve

Het boek IJzerkop wint Thea Beckmanprijs 2021

Het jeugdboek IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem heeft de Thea Beckmanprijs 2021 voor het beste historische kinderboek gekregen. IJzerkop was ook winnaar van de Jonge Beckman 2021. De volwassen jury en de kinderjury waren unaniem. Rob Ruggenberg kreeg een oeuvreprijs.

De uitreiking viel, zoals altijd, in het Weekend van de Schrijvers van de Ronde Tafel in Museumpark Archeon. Evenals vorig jaar was de locatie de Romeinse Herberg. Het werd een bijeenkomst met een feestelijk tintje.
De zaal was goed gevuld met de genomineerde schrijvers, de kinderjury (12+), de volwassen jury, leerlingen van de Willem de Kooning Academie en familieleden. Daarbij werden de coronamaatregelen uiteraard gerespecteerd.

Wethouder Gert-Jan Schotanus van Alphen aan den Rijn reikte de prijzen uit. Hij is een echte boekenliefhebber en heeft bovendien onderwijs in zijn portefeuille. De wethouder heeft alle genomineerde boeken gelezen. Hij leest traditioneel een stukje voor uit een ander historisch jeugdboek, dit jaar uit Hasse Simonsdochter.

Juryvoorzitter Hubert Slings las de juryrapporten voor. In de jury zitten naast Slings, Monique Veldman, Inge Mooiman, Liselotte Dessauvagie en Moniek Warmer.
Alle genomineerden ontvangen een fraai ingelijste oorkonde. De winnaar ontvangt, naast de eer en alle lof, ook een geldprijs van duizend euro beschikbaar gesteld door Museumpark Archeon. En natuurlijk zijn er bloemen…

IJzerkop
Het winnende boek IJzerkop gaat over een jonge vrouw die zich niet thuis voelt in haar vrouwenleven. Zij gaat ervandoor en wordt soldaat in het leger. Het boek speelt zich af tijdens de Napoleontische oorlogen. Van Rijckeghem heeft het verhaal gebaseerd op een ruiter van de cavalerie die in de strijd sneuvelt. Nadien wordt geconstateerd dat het om een vrouw gaat en dat is bijzonder.

Uit het juryrapport: "Jean-Claude van Rijckeghem leverde een met vaart en duidelijk veel plezier geschreven schelmenroman af over de avonturen van een jonge vrouw in het leger van Napoleon. Is dat historisch geloofwaardig? Dat kan de jury niet met zekerheid zeggen, wél dat Stans ons helemaal inpakte."

Alle nominaties
De genomineerde boeken zijn:
Syl van Duyn met Op zoek naar jou
Martine Letterie met Wij blijven bij elkaar
Saskia Maaskant met Meerminnen verdrinken niet
Jean-Claude van Rijckeghem met IJzerkop
Rob Ruggenberg met Offerkind

Oeuvreprijs
Het laatste boek, Offerkind, van Rob Ruggenberg kreeg een ereprijs die uitdrukkelijk bedoeld was als erkenning van het hele oeuvre van de overleden schrijver.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 17:57

Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Advertorial Overige gisteren 16:35

Vrijwilligersmarkt op 26 oktober in het gemeentehuis

Op dinsdagavond 26 oktober organiseert Tom in de buurt samen met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Organisaties brengen hier hun vrijwilligersvacatures onder de aandacht. Inwoners worden uitgenodigd om mogelijkheden te verkennen en vrijwilliger te worden. Komen dus! 

Dronefotografie gisteren 15:18

Alphen vanuit de lucht: een oase van groen in het Prinses IreneBos

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Prinses IreneBos, een natuurgebied van maar liefst 24 hectare groot.

Alphens Restaurantweek 2021 gisteren 12:53

De beste Argentijnse gerechten eet je bij El Caballo

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij El Caballo geniet je van de lekkerste authentieke Argentijnse gerechten.

Politiek gisteren 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.