Eveline Verhoeve

Het boek IJzerkop wint Thea Beckmanprijs 2021

Het jeugdboek IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem heeft de Thea Beckmanprijs 2021 voor het beste historische kinderboek gekregen. IJzerkop was ook winnaar van de Jonge Beckman 2021. De volwassen jury en de kinderjury waren unaniem. Rob Ruggenberg kreeg een oeuvreprijs.

De uitreiking viel, zoals altijd, in het Weekend van de Schrijvers van de Ronde Tafel in Museumpark Archeon. Evenals vorig jaar was de locatie de Romeinse Herberg. Het werd een bijeenkomst met een feestelijk tintje.
De zaal was goed gevuld met de genomineerde schrijvers, de kinderjury (12+), de volwassen jury, leerlingen van de Willem de Kooning Academie en familieleden. Daarbij werden de coronamaatregelen uiteraard gerespecteerd.

Wethouder Gert-Jan Schotanus van Alphen aan den Rijn reikte de prijzen uit. Hij is een echte boekenliefhebber en heeft bovendien onderwijs in zijn portefeuille. De wethouder heeft alle genomineerde boeken gelezen. Hij leest traditioneel een stukje voor uit een ander historisch jeugdboek, dit jaar uit Hasse Simonsdochter.

Juryvoorzitter Hubert Slings las de juryrapporten voor. In de jury zitten naast Slings, Monique Veldman, Inge Mooiman, Liselotte Dessauvagie en Moniek Warmer.
Alle genomineerden ontvangen een fraai ingelijste oorkonde. De winnaar ontvangt, naast de eer en alle lof, ook een geldprijs van duizend euro beschikbaar gesteld door Museumpark Archeon. En natuurlijk zijn er bloemen…

IJzerkop
Het winnende boek IJzerkop gaat over een jonge vrouw die zich niet thuis voelt in haar vrouwenleven. Zij gaat ervandoor en wordt soldaat in het leger. Het boek speelt zich af tijdens de Napoleontische oorlogen. Van Rijckeghem heeft het verhaal gebaseerd op een ruiter van de cavalerie die in de strijd sneuvelt. Nadien wordt geconstateerd dat het om een vrouw gaat en dat is bijzonder.

Uit het juryrapport: "Jean-Claude van Rijckeghem leverde een met vaart en duidelijk veel plezier geschreven schelmenroman af over de avonturen van een jonge vrouw in het leger van Napoleon. Is dat historisch geloofwaardig? Dat kan de jury niet met zekerheid zeggen, wél dat Stans ons helemaal inpakte."

Alle nominaties
De genomineerde boeken zijn:
Syl van Duyn met Op zoek naar jou
Martine Letterie met Wij blijven bij elkaar
Saskia Maaskant met Meerminnen verdrinken niet
Jean-Claude van Rijckeghem met IJzerkop
Rob Ruggenberg met Offerkind

Oeuvreprijs
Het laatste boek, Offerkind, van Rob Ruggenberg kreeg een ereprijs die uitdrukkelijk bedoeld was als erkenning van het hele oeuvre van de overleden schrijver.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.