Josh Walet

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas. 

Uitgaan was toen anders dan nu. De deuren ging om 20:00 uur open en om 23:30 uur sloot de tent. Het Bunkertje werd een begrip voor de jeugd in Alphen en nu nog steeds voor de mensen vanaf 18 jaar met een verstandelijke beperking, maar nu in gebouw Max. De Salvatorikerk valt ten prooi aan de slopershamer. De plek waar velen gezelligheid vonden en de liefde van hun leven ontmoetten, verdwijnt voorgoed. Met drie oudgedienden kijk ik terug op dat wat Het Bunkertje bracht. Een mooi stukje nostalgie. 

Man van het eerste uur in ‘De Bunker’ (zoals je het als ingewijde noemde) is Hans Leijnse, inmiddels 70 jaar. Hans: “Er was toen op zaterdagavond nog niet veel te doen. Van mijn moeder mocht ik nog niet naar de kroeg. Van mijn vrienden hoorde ik dat er een soos geopend was. Dus kijken. Dat beviel meteen. Lekker biertje drinken, spelletje doen en ook werd er gedobbeld. Verloor je, dan moest je een rondje geven. Dan ging het hard. Dat kon eigenlijk niet onder de kerk. Later ben ik disc-jockey geworden en vanuit die functie kwam ik in het bestuur. Ook heb ik achter de bar gestaan. In die tijd heb ik veel vrienden gemaakt die ik nu nog zie. Een mooie en leuke tijd.” 

‘Illegaal’ binnen geweest 

In 1975 hoorde hij van het bestaan van ‘Het Bunkertje’ en deed zich, 17 jaar jong, voor als 18-jarige. Die leeftijd moest je hebben om binnen te komen en het ‘deurbeleid’ was streng doch rechtvaardig. Het lukte Martin van Egmond (63) toch. “Ik mocht altijd naar binnen. Het zal mijn uitstraling wel geweest zijn”, knipoogt hij. In 1976 werd hij echt lid. “Je mocht maar een paar keer  kijken en daarna moest je lid worden. Ik heb later het penningmeesterschap overgenomen van Fred Pennewaard, die namens de Hervormde Kerk bij de oprichting betrokken was. Ook ik ben disc-jockey geweest. Ik bewaar prachtige herinneringen aan die tijd. Heb er mijn vrouw Lucy ontmoet en ben in de Salvatorikerk getrouwd. Van de kerkelijke oorsprong merkte je nooit wat. In de laatste periode van het bestaan veranderde dat toen er steeds meer mensen van de CJV (Christelijke Jongeren Verenigingen) kwamen.” 

Tekst loopt door onder de foto

ALPHENS.NL MAGAZINE 2021 Bunkertje Hans en Martin_Josh Walet.jpg

Gratis de kerk in 

De derde aan tafel is Hilda Starrenburg (70). Zij kwam in 1975 ‘in beeld’. Tot op de dag van vandaag is zij mede-kartrekker van de ‘soos voor mensen met een verstandelijke beperking’. Die bestaat nu 47 jaar. “Met Paul de Heij als eerste DJ zijn we begonnen; Hans was er, achter de bar, om namens het bestuur een oogje in het zeil te houden. Er was binnen Alphen een werkgroep Sport en recreatie voor verstandelijk gehandicapten en daar was dominee Van Harmelen, predikant in de Salvatorikerk, lid van. Hij opperde dat die groep wel gratis in zijn kerk kon. Dat is het geworden. Op donderdagavonden begonnen we met een spelletje, daarna muziek en al snel werd er gedanst. Heerlijk. Ook werd er van alles gevierd. Momenteel hebben we 120 vaste leden. Het voorziet duidelijk in een behoefte. We hopen weer snel open te gaan en gaan op naar ons 50-jarig bestaan. Onze avonden zijn nu in MAX.” 

Nooit uit het hart 

Hans en Martin werken ook nog steeds mee aan de soos voor mensen met een verstandelijke beperking. Het bindt deze 3 mensen. Kortgeleden waren ze in ‘De Bunker’. Dat leverde een trieste aanblik op. De ruimte staat onder water; niets is meer over van wat voor velen ‘moments of fame’ opleverde. Er traden in de ‘Prediker ’zaal bands op als The Bintangs, Hobo String Band, Flavium en de Amazing Stroopwafels. Niet altijd tot genoegen van de buurt en de koster van de kerk. “Ik ben verbonden met dit gebouw. Het is iconisch. Die toren. Ik heb er mensen begraven en zien trouwen”, zegt Hilda met weemoed in haar stem. Martin deelt die mening. Ook hem doet het pijn. Hij zag op de dag van het interview de kosterswoning platgaan.  

In 2007 verhuisde het Bunkertje naar MAX, waarna de jongerensoos stopte. De soos voor mensen met een beperking ging en gaat door. Als je dit leest is de Salvaltorikerk en dus de ruimte van ‘de Bunker’ niet meer. Definitief uit het oog, maar bij veel Alphenaren nooit uit het hart.  

Dit artikel is eerder verschenen in de tiende editie (december 2021) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Milieu en duurzaamheid vandaag 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein vandaag 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk vandaag 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving vandaag 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk vandaag 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 09:26

Stichting Help Anders bundelt krachten met Nationaal Fonds Kinderhulp

Per 1 april heeft Stichting Help Anders een belangrijke samenwerking aangekondigd met het Nationaal Fonds Kinderhulp, met als doel om kinderen en jongeren in Nederland die in armoede leven nog effectiever te helpen. Als ondersteunende partner van Kinderhulp zal Stichting Help Anders nu aanvragen kunnen indienen voor kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 20 jaar, wanneer er geen andere voorzieningen beschikbaar zijn.