‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt
We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas.
Uitgaan was toen anders dan nu. De deuren ging om 20:00 uur open en om 23:30 uur sloot de tent. Het Bunkertje werd een begrip voor de jeugd in Alphen en nu nog steeds voor de mensen vanaf 18 jaar met een verstandelijke beperking, maar nu in gebouw Max. De Salvatorikerk valt ten prooi aan de slopershamer. De plek waar velen gezelligheid vonden en de liefde van hun leven ontmoetten, verdwijnt voorgoed. Met drie oudgedienden kijk ik terug op dat wat Het Bunkertje bracht. Een mooi stukje nostalgie.
Man van het eerste uur in ‘De Bunker’ (zoals je het als ingewijde noemde) is Hans Leijnse, inmiddels 70 jaar. Hans: “Er was toen op zaterdagavond nog niet veel te doen. Van mijn moeder mocht ik nog niet naar de kroeg. Van mijn vrienden hoorde ik dat er een soos geopend was. Dus kijken. Dat beviel meteen. Lekker biertje drinken, spelletje doen en ook werd er gedobbeld. Verloor je, dan moest je een rondje geven. Dan ging het hard. Dat kon eigenlijk niet onder de kerk. Later ben ik disc-jockey geworden en vanuit die functie kwam ik in het bestuur. Ook heb ik achter de bar gestaan. In die tijd heb ik veel vrienden gemaakt die ik nu nog zie. Een mooie en leuke tijd.”
‘Illegaal’ binnen geweest
In 1975 hoorde hij van het bestaan van ‘Het Bunkertje’ en deed zich, 17 jaar jong, voor als 18-jarige. Die leeftijd moest je hebben om binnen te komen en het ‘deurbeleid’ was streng doch rechtvaardig. Het lukte Martin van Egmond (63) toch. “Ik mocht altijd naar binnen. Het zal mijn uitstraling wel geweest zijn”, knipoogt hij. In 1976 werd hij echt lid. “Je mocht maar een paar keer kijken en daarna moest je lid worden. Ik heb later het penningmeesterschap overgenomen van Fred Pennewaard, die namens de Hervormde Kerk bij de oprichting betrokken was. Ook ik ben disc-jockey geweest. Ik bewaar prachtige herinneringen aan die tijd. Heb er mijn vrouw Lucy ontmoet en ben in de Salvatorikerk getrouwd. Van de kerkelijke oorsprong merkte je nooit wat. In de laatste periode van het bestaan veranderde dat toen er steeds meer mensen van de CJV (Christelijke Jongeren Verenigingen) kwamen.”
Tekst loopt door onder de foto
Gratis de kerk in
De derde aan tafel is Hilda Starrenburg (70). Zij kwam in 1975 ‘in beeld’. Tot op de dag van vandaag is zij mede-kartrekker van de ‘soos voor mensen met een verstandelijke beperking’. Die bestaat nu 47 jaar. “Met Paul de Heij als eerste DJ zijn we begonnen; Hans was er, achter de bar, om namens het bestuur een oogje in het zeil te houden. Er was binnen Alphen een werkgroep Sport en recreatie voor verstandelijk gehandicapten en daar was dominee Van Harmelen, predikant in de Salvatorikerk, lid van. Hij opperde dat die groep wel gratis in zijn kerk kon. Dat is het geworden. Op donderdagavonden begonnen we met een spelletje, daarna muziek en al snel werd er gedanst. Heerlijk. Ook werd er van alles gevierd. Momenteel hebben we 120 vaste leden. Het voorziet duidelijk in een behoefte. We hopen weer snel open te gaan en gaan op naar ons 50-jarig bestaan. Onze avonden zijn nu in MAX.”
Nooit uit het hart
Hans en Martin werken ook nog steeds mee aan de soos voor mensen met een verstandelijke beperking. Het bindt deze 3 mensen. Kortgeleden waren ze in ‘De Bunker’. Dat leverde een trieste aanblik op. De ruimte staat onder water; niets is meer over van wat voor velen ‘moments of fame’ opleverde. Er traden in de ‘Prediker ’zaal bands op als The Bintangs, Hobo String Band, Flavium en de Amazing Stroopwafels. Niet altijd tot genoegen van de buurt en de koster van de kerk. “Ik ben verbonden met dit gebouw. Het is iconisch. Die toren. Ik heb er mensen begraven en zien trouwen”, zegt Hilda met weemoed in haar stem. Martin deelt die mening. Ook hem doet het pijn. Hij zag op de dag van het interview de kosterswoning platgaan.
In 2007 verhuisde het Bunkertje naar MAX, waarna de jongerensoos stopte. De soos voor mensen met een beperking ging en gaat door. Als je dit leest is de Salvaltorikerk en dus de ruimte van ‘de Bunker’ niet meer. Definitief uit het oog, maar bij veel Alphenaren nooit uit het hart.
Dit artikel is eerder verschenen in de tiende editie (december 2021) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.