Josh Walet

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas. 

Uitgaan was toen anders dan nu. De deuren ging om 20:00 uur open en om 23:30 uur sloot de tent. Het Bunkertje werd een begrip voor de jeugd in Alphen en nu nog steeds voor de mensen vanaf 18 jaar met een verstandelijke beperking, maar nu in gebouw Max. De Salvatorikerk valt ten prooi aan de slopershamer. De plek waar velen gezelligheid vonden en de liefde van hun leven ontmoetten, verdwijnt voorgoed. Met drie oudgedienden kijk ik terug op dat wat Het Bunkertje bracht. Een mooi stukje nostalgie. 

Man van het eerste uur in ‘De Bunker’ (zoals je het als ingewijde noemde) is Hans Leijnse, inmiddels 70 jaar. Hans: “Er was toen op zaterdagavond nog niet veel te doen. Van mijn moeder mocht ik nog niet naar de kroeg. Van mijn vrienden hoorde ik dat er een soos geopend was. Dus kijken. Dat beviel meteen. Lekker biertje drinken, spelletje doen en ook werd er gedobbeld. Verloor je, dan moest je een rondje geven. Dan ging het hard. Dat kon eigenlijk niet onder de kerk. Later ben ik disc-jockey geworden en vanuit die functie kwam ik in het bestuur. Ook heb ik achter de bar gestaan. In die tijd heb ik veel vrienden gemaakt die ik nu nog zie. Een mooie en leuke tijd.” 

‘Illegaal’ binnen geweest 

In 1975 hoorde hij van het bestaan van ‘Het Bunkertje’ en deed zich, 17 jaar jong, voor als 18-jarige. Die leeftijd moest je hebben om binnen te komen en het ‘deurbeleid’ was streng doch rechtvaardig. Het lukte Martin van Egmond (63) toch. “Ik mocht altijd naar binnen. Het zal mijn uitstraling wel geweest zijn”, knipoogt hij. In 1976 werd hij echt lid. “Je mocht maar een paar keer  kijken en daarna moest je lid worden. Ik heb later het penningmeesterschap overgenomen van Fred Pennewaard, die namens de Hervormde Kerk bij de oprichting betrokken was. Ook ik ben disc-jockey geweest. Ik bewaar prachtige herinneringen aan die tijd. Heb er mijn vrouw Lucy ontmoet en ben in de Salvatorikerk getrouwd. Van de kerkelijke oorsprong merkte je nooit wat. In de laatste periode van het bestaan veranderde dat toen er steeds meer mensen van de CJV (Christelijke Jongeren Verenigingen) kwamen.” 

Tekst loopt door onder de foto

ALPHENS.NL MAGAZINE 2021 Bunkertje Hans en Martin_Josh Walet.jpg

Gratis de kerk in 

De derde aan tafel is Hilda Starrenburg (70). Zij kwam in 1975 ‘in beeld’. Tot op de dag van vandaag is zij mede-kartrekker van de ‘soos voor mensen met een verstandelijke beperking’. Die bestaat nu 47 jaar. “Met Paul de Heij als eerste DJ zijn we begonnen; Hans was er, achter de bar, om namens het bestuur een oogje in het zeil te houden. Er was binnen Alphen een werkgroep Sport en recreatie voor verstandelijk gehandicapten en daar was dominee Van Harmelen, predikant in de Salvatorikerk, lid van. Hij opperde dat die groep wel gratis in zijn kerk kon. Dat is het geworden. Op donderdagavonden begonnen we met een spelletje, daarna muziek en al snel werd er gedanst. Heerlijk. Ook werd er van alles gevierd. Momenteel hebben we 120 vaste leden. Het voorziet duidelijk in een behoefte. We hopen weer snel open te gaan en gaan op naar ons 50-jarig bestaan. Onze avonden zijn nu in MAX.” 

Nooit uit het hart 

Hans en Martin werken ook nog steeds mee aan de soos voor mensen met een verstandelijke beperking. Het bindt deze 3 mensen. Kortgeleden waren ze in ‘De Bunker’. Dat leverde een trieste aanblik op. De ruimte staat onder water; niets is meer over van wat voor velen ‘moments of fame’ opleverde. Er traden in de ‘Prediker ’zaal bands op als The Bintangs, Hobo String Band, Flavium en de Amazing Stroopwafels. Niet altijd tot genoegen van de buurt en de koster van de kerk. “Ik ben verbonden met dit gebouw. Het is iconisch. Die toren. Ik heb er mensen begraven en zien trouwen”, zegt Hilda met weemoed in haar stem. Martin deelt die mening. Ook hem doet het pijn. Hij zag op de dag van het interview de kosterswoning platgaan.  

In 2007 verhuisde het Bunkertje naar MAX, waarna de jongerensoos stopte. De soos voor mensen met een beperking ging en gaat door. Als je dit leest is de Salvaltorikerk en dus de ruimte van ‘de Bunker’ niet meer. Definitief uit het oog, maar bij veel Alphenaren nooit uit het hart.  

Dit artikel is eerder verschenen in de tiende editie (december 2021) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 14:34

Laatste optreden Van Velzen en De Jager

Kees van Velzen en Han de Jager nemen afscheid van de politieke arena in Alphen aan den Rijn. Beide CDA-wethouders keren niet terug in het college van burgemeester en wethouders. Zij stappen uit de actieve politiek en nemen donderdag 19 mei afscheid.

Calamiteiten vandaag 13:52

Grote file door verkeersongeval op de N11

Op de N11 is woensdag aan het begin van de middag een ongeval gebeurd tussen een vrachtwagen en een personenauto. Dit heeft een grote file veroorzaakt.

Wonen en bouwen vandaag 13:41

Bewoners Rode Dorp vieren de afronding van fase 1

Dinsdag werd in het Rode Dorp de oplevering van de nieuwbouwwoningen van Woonforte en de vernieuwde straten door de gemeente gevierd. Het feest startte in de Jan Nieuwenhuijzenstraat bij de onthulling van de nieuwe gevelsteen en eindigde met een gezellige barbecue in de speeltuin Kindervreugd.

Blog Opinie vandaag 12:02

Het zal je kind maar wezen

Nederland werd recent weer opgeschrikt door het zoveelste incident met een verward persoon. En weer wordt er moord en brand geschreeuwd hoe het zover heeft kunnen komen.