Het geheim achter het succes van Wijnbar&Zo

Ruud Warmerdam en Fred Bakker zijn al jarenlang ondernemer. In de sportwereld, niet in de horeca. Toch is Wijnbar&Zo één van de bestlopende horecazaken van Alphen. Ondernemerschap is de sleutel tot succes volgens beide heren. “Of het nou om een skibril of om een mooi glas wijn gaat, het gaat om de wijze van verkopen.”

Wat is het geheim van de wijnbar?
Ruud: “Het is een concept gebaseerd op goede wijnen, lekkere hapjes en gezellig zitten. Dat is een uniek concept in Alphen. In een kroeg kan je staan of aan de bar hangen, hier moet je zitten. Daarom hebben we goed nagedacht over hoe onze bar er uit moest komen te zien. We hebben vijf maanden aan het concept gewerkt voordat we open gingen. De lange bank is één van de grootste discussiepunten geweest. Men reageerde in eerste instantie sceptisch, ze wilden niet zo dicht op elkaar zitten. Nu vinden mensen het juist heel gezellig. Het komt regelmatig voor dat gasten in gesprek raken en bij elkaar aanschuiven. Verder gaat het om ondernemen. Het maakt daarbij niet uit of je een sportartikel of een mooi glas wijn verkoopt. Ik heb vroeger al in de horeca gewerkt. Dat helpt natuurlijk wel. Maar het gaat er voornamelijk om wat en hoe je iets aanbiedt. Wij kennen onze wijnen en trainen ons personeel zodat ook zij de wijnen leren kennen. Elke maand is er een trainingsbijeenkomst. Dan proeven we wijnen met elkaar en vergelijken verschillende druiven. In mei gaan we op een wijntrip om nieuwe wijnen te proeven. We willen ons blijven ontwikkelen en vernieuwen.”

Hoe zijn jullie, als ondernemers in de sportwereld, in de horeca terecht gekomen?
Fred: “Ruud en ik kenden elkaar al via mijn broer Paul. Allebei hadden we al langer interesse in wijn. Regelmatig als we elkaar tegen kwamen trokken we samen een fles mooie wijn open. Op een gegeven moment was Ruud bezig met de overname van een wijngroothandel: Invited by. Op dat zelfde moment ging Vin Ecole failliet. Dit was de wijnbar die voor de wijnbar in dit pand zat. Ik ben daar zelf nog een aantal maanden partner van geweest. Maar al snel bleek dat mijn toenmalige zakenpartner en ik niet op één lijn zaten. Na een paar maanden ben ik er weer uitgestapt, mijn zakenpartner ging alleen verder. Een aantal maanden later sloot de zaak. Toch dacht ik dat dit het juiste moment was om een wijnbar te openen in Alphen. Ruud en ik besloten om samen de wijnbar te openen. Uiteindelijk is Invited by de basis geworden voor de wijnbar. Inmiddels zijn we 3,5 jaar open en lopen de zaken goed.”

Er gaan geruchten over een tweede vestiging, wat kunnen jullie daar over zeggen?
Fred: “Wij hebben ook gehoord dat er nog een wijnbar komt. Maar wij gaan zeker geen tweede bar openen. Vroeger had Bakkersport meerdere vestigingen en 200 man personeel in dienst. Die tijd heb ik echt wel gehad. We vinden het belangrijk dat we zelf veel aanwezig zijn in de zaak. Als we een tweede vestiging zouden openen kan dat niet meer. Ik ben wel benieuwd, als de geruchten kloppen, wie de eigenaar is en waar de bar zou komen. Ik kan me voorstellen dat het Thorbeckeplein straks een mooie locatie is voor een wijnbar. Ik maak me in ieder geval geen zorgen over concurrentie, ik zie het meer als een collega er bij.”

Zijn er andere plannen voor de toekomst?
Fred: “Er staan geen grote veranderingen op de planning. We hebben net ons terrasmeubilair vernieuwd en we gaan de wc’s verbouwen. We hebben ons sterker gemaakt op het gebied van ‘high wine’. We hebben een goede kokkin die daar heerlijke gerechten bij maakt. Verder blijven we lekker zo doorgaan. Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 60e stop met werken. Inmiddels ben ik 57 jaar. Maar ik heb het prima naar mijn zin, voor mij hoeft er niet veel anders. Op deze manier ga ik nog wel even door en werk ik zolang het leuk blijft.”


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 10:05

Scheiden en je huis verkopen… wat nu?

Als je gaat scheiden, is het verkopen van je woning vaak wel het laatste waar je aan wil denken. Tegelijkertijd wil je dat het allemaal zo soepel en snel mogelijk geregeld wordt. Maar hoe? Makelaardij Woondroom Alphen denkt hierin mee en biedt specifieke verkoopbegeleiding bij echtscheiding.

Sport vandaag 09:18

Goud voor Naomi op tweede districtswedstrijd

Op zondag 16 februari werd de tweede districtswedstrijd voor de pupillen N3 en Jeugd N4 georganiseerd. Naomi wist een gouden medaille in de wacht te slepen op de meerkamp.

Calamiteiten gisteren 15:26

Botsing tussen twee voertuigen

Rond 14:45 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden op de kruising van de Handelsweg en de Bedrijfsweg in Alphen.  

Overige gisteren 11:08

Reis mee door historisch landschap

De meeste Alphenaren zullen het niet meer weten, maar ooit liep er een spoorlijn vanuit Noord-Holland langs Nieuwveen naar Alphen aan den Rijn. Her en der zijn er nog restanten van deze spoorlijn te vinden. Voor het project ‘Grand Tour door historisch landschap’ heeft toen_anno_nu jouw hulp nodig.

Overige 15 feb. 2020 20:32

Koninklijke onderscheiding voor meneer B.J. Turken

Meneer Turken ontving op 15 februari 2020 uit handen van burgemeester Spies een Koninklijke Onderscheiding (Lintje). Turken is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de versierselen opgespeld voorafgaand aan de korfballeague wedstrijd van Tempo1.