Ingezonden

Het gras groeit hard: tot je enkels in het onkruid en de brandnetels om de hond uit te laten

Door de combinatie van de hitte en de regen van de afgelopen dagen is het gras in de bermen op veel plekken in Alphen hard gegroeid. Voor eigenaren van honden is dat niet altijd een pretje. “Het is onmogelijk om in een korte broek je hond uit te laten zonder door brandnetels aangevallen te worden.”

In de bermen langs de sloten staat het gras erg hoog. Voor wandelaars geen probleem omdat het nog niet over de stoep heen groeit, maar voor Alphenaren met een hond is het niet echt ideaal. Zij laten hun hond los in de grasbermen, maar worden nu bijna gedwongen om zelf op de stoep te blijven staan vanwege de vele brandnetels die tussen het gras in groeien. Onbegrijpelijk, vindt hondeneigenaar Paul Schmitz.

“Het is onbegrijpelijk waarom het maaien van de slootkanten ophoudt bij de Zuiderkeerkring. Langs de Lisdodde, maar ook elders in de wijk, krijgen onkruid en brandnetels vrij spel. Het is, zeker met het laatste warme weer, onmogelijk om in een korte broek je hond uit te laten zonder door brandnetels aangevallen te worden”, vertelt hij. “Het alternatief om de honden op de stoep te houden is naar mijn mening ook geen optie.”

Een natuurlijke uitstraling

Maar de komende weken zullen hondeneigenaren nog even tot hun enkels in het onkruid en de brandnetels moeten blijven staan, want maaien gebeurt pas weer medio september. Dit heeft allemaal te maken met de uitstraling waar voor is gekozen. Een woordvoerder van de gemeente legt uit: “De wijk Kerk en Zanen is in verschillende gedeeltes ontwikkeld. Bij de ontwikkeling van de Lisdodde en omgeving is gekozen voor een meer natuurlijke uitstraling aan de randen van de wijk. Hier passen natuurlijke bermen, in plaats van gazons, bij. De bermen langs de Lisdodde zijn aangelegd als zogenaamde grasbermen. Deze maaien we in de periode rond half juni en medio september.”

Het komt vaker voor dat er overlast ontstaat een paar weken voordat er wordt gemaaid, zo bevestigt de gemeente. Dan staat het gewas namelijk op zijn hoogst. “Helaas kunnen we niet voorkomen dat dit op enig moment hinderlijk is. Als de verkeersveiligheid in het gedrang komt, bijvoorbeeld omdat de hoogte van de begroeiing het zicht op de weg ontneemt, maaien we (gedeelten van) de bermen wel vaker of eerder.” 

Langs het trottoirgedeelte ter hoogte van het brug richting de Amerikalaan ontstaat ook vaak hinder, daar gaat de gemeente volgend jaar iets aan doen. “De hinder hiervan kunnen we verminderen door in het voorjaar een smalle strook langs het trottoir eerder en/of extra te maaien. Wij gaan dit dan ook in de werkzaamheden van volgend jaar opnemen.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.