Kroes en Partners
Blog Opinie

Het grote sjacheren kan beginnen

U was het wellicht ook bijna vergeten, maar al meer dan een half jaar geleden hebben we mogen stemmen. Of hebt u daar geen actieve herinnering meer aan? Niet erg hoor. Er zijn er meer met een selectief geheugen.

Nou denk je natuurlijk dat al die verstandige lui in Den Haag de noodzaak inzien om de handen inéén te slaan, om de problemen waar we in zitten aan te pakken. Stikstofcrisis, corona, huizencrisis en meest recent de energiecrisis. Problemen zat lijkt me, maar voorlopig weinig actie uit Den Haag. 

Ja, de jongens en meisjes in Den Haag zijn heel druk en vooral dan met zichzelf. Misschien een idee om toch over je eigen schaduw heen te stappen en gezamenlijk de problemen aan te pakken? Misschien ook een optie voor die er nu zitten, uit te kijken naar een functie elders?

Problemen schuiven we voor ons uit maar nieuwe baantjes schuiven ze elkaar toe, zijn ze heel goed in. Dat vooruitschuiven heeft ons in ieder geval gebracht waar we nu zitten, in de shit! Wat heeft dat nou met mijn vak te maken, zult u zich afvragen. Is Kroes ook langzaam de weg kwijt?

Tot nu toe lossen ze in Den Haag niets op, maar doen ze wel aan symptoombestrijding. Hoe? Het geld met bakken tegelijk uitgeven aan steun. Tientallen miljarden zijn inmiddels uitgekeerd aan steun. Nu gaan ze er in Den Haag inmiddels vanuit dat een heleboel van die steun onterecht is uitgekeerd en dat ze nog heel veel geld kunnen terughalen. Zo aandoenlijk die Haagse naïviteit.

Natuurlijk komt er weinig van terecht van dat terughalen. Als je al geen oplossing weet voor een kindertoeslagenaffaire (o ja, die hadden we ook nog) hoe denk je dan zelf dit probleem op te lossen? Nee, zeg maar dag met je handje tegen een groot deel van dat geld. Maar ja, het zal toch ergens vandaan moeten komen… U raadt het al, bij de burger, u en ik.

Nu het er naar uitziet dat er voorlopig geen stabiele regering komt, moeten die partijen met elkaar gaan handelen, noem het sjacheren, om dingen voor elkaar te krijgen. Zo zal de ChristenUnie mee willen werken aan van alles, als er maar geen wet op het zelfgekozen levenseinde komt. Het stokpaardje van bijvoorbeeld D66. Maar zo zal het ook gaan met het al of niet verhogen van de belastingen.

Ik adviseer mensen bijvoorbeeld op het gebied van de besparing van erfbelasting (estateplanning met een mooi woord). De te heffen erfbelasting is gebaseerd op de wet, de relatie die de ontvanger heeft met de schenker of overledene, de hoogte en samenstelling van het vermogen, maar ook het soort testament wat je hebt.

Bij steeds meer partijen in Den Haag gaan stemmen op de erfbelasting maar te verhogen, met andere woorden de wet aan te passen. Denk aan de linkse partijen en ook D66. Slechts één partij pleit voor volledige afschaffing. Nee, dat zijn niet het CDA of de VVD.

Binnenkort zal de jubelton (u weet wel, het belastingvrij schenken aan bijvoorbeeld een kind om een huis te kopen) de nek worden omgedraaid en zal de bedrijfsopvolgersregeling in zijn huidige vorm ook het loodje leggen. We houden ons hart vast voor wat er komen gaat en houden het in ieder geval goed in de gaten.

Het maken van een goed testament was en is belangrijk en zal wellicht nog belangrijker worden. Wilt u nog gebruik maken van de jubelton, dan is het nu tijd om in actie te komen. Sjacheren is synoniem voor (uit) ruilen. Maar u weet, van ruilen komt huilen. En bij velen staat het huilen nader dan het lachen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 17:57

Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Advertorial Overige gisteren 16:35

Vrijwilligersmarkt op 26 oktober in het gemeentehuis

Op dinsdagavond 26 oktober organiseert Tom in de buurt samen met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Organisaties brengen hier hun vrijwilligersvacatures onder de aandacht. Inwoners worden uitgenodigd om mogelijkheden te verkennen en vrijwilliger te worden. Komen dus! 

Dronefotografie gisteren 15:18

Alphen vanuit de lucht: een oase van groen in het Prinses IreneBos

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Prinses IreneBos, een natuurgebied van maar liefst 24 hectare groot.

Alphens Restaurantweek 2021 gisteren 12:53

De beste Argentijnse gerechten eet je bij El Caballo

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij El Caballo geniet je van de lekkerste authentieke Argentijnse gerechten.

Politiek gisteren 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.