Alphens

Het moment is daar: de ‘huiskamer van de stad’ is officieel geopend

Genodigden kwamen op zaterdagochtend bijeen voor de officiële opening van de nieuwe bibliotheek. Met een tot in de puntjes geregisseerde performance en speeches van directeur Hester van Beek en wethouder Kees van Velzen, was het moment vandaag eindelijk daar: de opening van de ‘huiskamer van de stad’.

“Eindelijk is het moment daar dat we de deuren wijd open kunnen zetten naar een wereld vol betovering”, zo omschreef directeur Hester van Beek de opening. Maar de nieuwe bibliotheek is meer dan een bibliotheek, zo benadrukte zowel Van Beek als wethouder Kees van Velzen in hun speeches. Het is namelijk een plek waar je urenlang kan rondstruinen om vervolgens met nieuwe ideeën naar buiten te komen. Op elke plek in de bibliotheek ervaar je iets anders.

Mee op reis

Dat was ook het uitgangspunt van de performance, die door een regisseur tot in detail was uitgedacht en uitgewerkt. Genodigden kregen het verzoek een koptelefoon op te zetten, achterover te leunen en zich mee te laten voeren. “Fijne reis”, zo klonk de stem van Van Beek door de koptelefoon. Wie op dat moment de bibliotheek binnen zou zijn gestapt, zou midden in een oase van stilte en rust terecht zijn gekomen. In de oren van de aanwezigen klonk op dat moment de stem van dichter Erik Jan Harmens.

Harmens, die zelf opgroeide in Alphen, nam de bezoekers mee terug in de tijd. Het jaar was 1980, de locatie was kerkelijk centrum De Bron bij winkelcentrum De Ridderhof. Al lopend door de nieuwe bibliotheek las Harmens een gedicht voor, waarin hijzelf als 10-jarige jongetje centraal stond. Bij De Bron was toentertijd namelijk een deur die toegang gaf tot de bibliotheek met haar vele boeken. Elk boek, elk verhaal vormde een uitvlucht.

Dansers gekleed in witte pakken en performers gehuld in zwartwit gestreepte kostuums, bewogen op de muziek door de ruimte heen. Ze dansten op de trap en rolden over de vloer. Harmens nam de aanwezigen vervolgens mee naar het heden, mee naar het jaar 2020. Een tijd waarin er veel te zien en te voelen is, zo klonk het door de koptelefoon. Hoe anders is dat in de nieuwe bibliotheek, hier midden in het centrum. “Beelden mag je hier zelf bedenken”, zo sprak Harmens. “Laat je hier voeden door de boeken.”

Een lint wordt door de performers al dansend door de hele bibliotheek gespannen, om tafelpoten, door boekenkasten en langs stoelen en banken. “Ik wil hier blijven en wereldreizen. Neem mij mee boek, vervoer me naar een ander hier”, zo ging het gedicht verder. Harmens beschreef hoe het is om meegenomen te worden naar een andere wereld, hoe het is om helemaal op te gaan in een boek. “Neem mij mee boek, er is genoeg”, zo sloot hij af.

Huiskamer van de stad

De ‘huiskamer van de stad’, zo wordt de nieuwe bibliotheek meermaals genoemd. “Het is een plek voor alle inwoners, een plek om te verblijven en te zijn”, zo vertelt Van Beek in haar speech. Ook het woord ‘samen’ komt regelmatig naar voren. Niet alleen omdat hier diverse organisaties samenkomen, zoals het Erfgoedcentrum en de VVV, maar ook omdat iedereen hier terecht kan. “Het is een plek voor jong en oud, voor leden en niet-leden, voor boekenliefhebbers en voor mensen die moeite hebben met lezen. Het kan allemaal in de nieuwe bibliotheek, waar alles samenkomt, tot auto’s en fietsers aan toe.”

Maar Alphenaren hebben lang moeten wachten op de voltooiing van het project, zo noemde wethouder Van Velzen in zijn toespraak. “Het is een parel in onze stad”, zo sprak Van Velzen, die niet wist wat hij zag toen hij het gebouw binnenkwam. “Dit is wat we met elkaar wilden bereiken.” En daar zijn jaren overheen gegaan, een ‘typische Alphense reis’, zegt Van Velzen grappend. “In Alphen is het niet zomaar dat projecten worden gerealiseerd. Over de nieuwe bibliotheek is dan ook slechts 25 jaar gedaan.”

In 2015 was het moment daar. “We waren op visite bij onze buren in Gouda. Daar kwamen we in de chocoladefabriek en dat opende onze ogen, want zó kon het blijkbaar ook. Toen dachten we, als Gouda dit al kan, wat moet Alphen dan wel niet kunnen?” Zo is het plan voor de nieuwe bibliotheek tot stand gekomen, waar stadsarchitect Jos van Eldonk een grote rol in had. Hij hield vast aan zijn plan, ondanks dat er van alle kanten andere ideeën werden geopperd. Het uiteindelijke resultaat is een bibliotheek dat meer is dan een bibliotheek. “Het bruist van kennisdeling, en niet alleen van dode letters.”

Ongeveer een uur later was het moment daar dat de officiële openingshandeling werd verricht. Niet alleen het lint dat door de dansers was gespannen speelde hier een rol in, vele genodigden werden ook betrokken bij het moment. Terwijl Van Beek, burgemeester Liesbeth Spies en de aanwezige wethouders en kinderwethouders op hun plek gingen staan, mochten ook bezoekers die een schaar onder hun stoel hadden liggen opstaan. Via de koptelefoon werd afgeteld van tien naar nul, waarna het lint overal werd doorgeknipt en gekleurde slierten de lucht in knalde. De nieuwe bibliotheek was officieel geopend.

Ben jij benieuwd naar de nieuwe bibliotheek? Vanaf maandag 28 september ben je van harte welkom om een kijkje te nemen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:20

Kappers mogen bijna open, Coiffures Gilbert is er klaar voor

“We mogen bijna weer”, zegt Gilbert Lefeber, eigenaar van Coiffures Gilbert (Lisse en Alphen aan den Rijn). Nog even geduld en de contactberoepen zoals, kappers, nagelstylisten en schoonheidssalons mogen weer aan de slag.

Romeinen vandaag 12:00

ROMEINEN Schilder

Als je de geschiedenisboekjes moet geloven, hadden Romeinse vrouwen niks te vertellen. Thuis niet waar de pater familias het voor het zeggen had. Buitenshuis evenmin want de vrouw stond achter de kookpot. Gelukkig hoeven we die boekjes niet te geloven: vrouwen waren ook gewoon zelfstandig aan het werk.

Advertorial Cultuur gisteren 17:11

Samen met muziek bezig zijn tijdens de online muzieklessen bij de NMSA

Iedereen heeft te maken met de gevolgen van de coronacrisis, dat lijdt geen twijfel. Ook de deuren van de Nieuwe Muziekschool Alphen (NMSA) zijn al sinds half december 2020 dicht en vooralsnog is het niet duidelijk wanneer ze weer open gaan. Maar toch gaan bijna alle lessen door!

Dronefotografie gisteren 14:30

Alphen vanuit de lucht: de schilderachtige Kromme Aar

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Duik dit keer mee in de geschiedenis van de Kromme Aar.