Josh Walet

Het nieuws van week 18 samengevat in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen? Van een indrukwekkende dodenherdenking en het Alphens Bevrijdingsfestival tot aan onrust in het Rode Dorp en nieuwe opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Op 4 mei was Alphen om klokslag 20:00 uur twee minuten stil om de slachtoffers van oorlogen en vredesmissies sinds de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Op drie plekken in Alphen aan den Rijn - het Indiëmonument, het Joods Monument en het Verzetsmonument - werd een herdenking georganiseerd. In het Burgemeester Visserpark werd een toespraak gehouden door burgemeester Liesbeth Spies en werden kransen gelegd. 

Ook kwam het bevrijdingsvuur naar Alphen aan den Rijn. Woensdagavond, na de dodenherdenking, vertrok de Alphense estafetteploeg om het bevrijdingsvuur op te halen. Donderdagochtend 5 mei arriveerde de lopers en werd het vuur ontstoken door burgemeester Liesbeth Spies, om Bevrijdingsdag officiëel te openen.

Op 5 mei vond het Alphens Bevrijdingsfestival plaats. Met optredens van onder andere Wild Romance, OG3NE, Trafassi en Yung Felix was het één groot feest op het Rijnplein. Na twee jaar afwezigheid was goed te merken dat Alphenaren zin hadden om onze vrijheid weer in groten getale met elkaar te vieren, want duizenden bezoekers kwamen af op het gratis festival. 

Zaterdag vond de Bevrijdingsintocht plaats. Maar liefst 42 historische legervoertuigen vanuit het hele land reden achter elkaar Alphen aan den Rijn binnen voor de Bevrijdingsintocht. Ook burgemeester Liesbeth Spies reed mee. De stoet vertrok vanuit Zwammerdam en kwam via Aarlanderveen Alphen ingereden. De stoet vervolgde daarna zijn weg via Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude-Rijndijk en Hazerswoude-Dorp naar Boskoop. Tijdens het defilé werd ook het Witte Anjerperk onthuld door de burgemeester, wat symbool staat voor waardering en erkenning voor de veteranen in onze gemeente. 

Onrust in het Rode Dorp

Afgelopen weekend was het erg onrustig in het Rode Dorp. In de nacht van zondag op maandag werd huisraad in brand gestoken. Dit was de tweede keer op rij dat de brandweer uit moest rukken voor een buitenbrand in deze wijk. Volgens bewoners hebben zij de afgelopen maanden meerdere keren aangegeven dat huisraad op straat wordt gezet, maar dat hier niks mee wordt gedaan. Eerder deze maand waren er al klachten over overlast in het Rode Dorp: jongeren gooiden stenen door de ruiten van de leegstaande woningen. 

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen reageerde woningcorporatie Woonforte. In deze reactie lieten zij weten meerdere maatregelen genomen te hebben sinds de start van de bouw. Er zijn onder andere woningen dichtgetimmerd, er loopt beveiliging in de wijk en er zijn al enkele aanhoudingen gedaan. Ook gaven zij aan de situatie te 'betreuren'. Ook laat de gemeente weten dat de politie inmiddels een onderzoek heeft ingesteld naar de brandstichting.

In de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 mei was het maar liefst drie keer raak in het Rode Dorp. De brandweer kwam eerst twee keer in actie voor hetzelfde schuurtje dat in brand was gestoken en daarna voor een kattenluikje. 

Nieuws van de hulpverleners en handhavers

Vorig weekend werd tegen een politievoertuig aan geplast. Dit resulteerde in een bekeuring. Daar bleef het alleen niet bij. De jonge man daagde de politie uit voor een wedstrijdje hardlopen. De politie was sneller en heeft de man na een korte achtervolging aangehouden.

Ook in de nacht van maandag op dinsdag was het raak. Tijdens een controle kwam de politie een voertuig met een kapotte koplamp tegen. Eenmaal aangekomen bij de bestelbus bleek dat de Alphense bestuurder reed met een ingevorderd rijbewijs en onder invloed van drugs. Ook was er een hakbijl te vinden in zijn bus. De man is aangehouden en er is een proces verbaal gestart. 

Deze week troffen de wijkagenten van Alphen Noord beschadigde bomen aan in het Weteringpark. Naast een melding van een kleine brand waren er boomhutten, gemaakt met spijkers, te zien. De schade kan erge gevolgen hebben voor de bomen maar ook is het bouwen van hutten zonder toezicht gevaarlijk voor kinderen.  

Ook maakte Handhaving Alphen aan den Rijn bekend extra controles in te plannen voor overlast rondom honden. De handhavers zullen meer controleren op plekken waar regelmatig meldingen van overlast met betrekking tot honden van komen. Deze meldingen gaan bijvoorbeeld over honden die loslopen waar dat niet mag of hondenpoep dat niet opgeruimd wordt. 

Wonen en bouwen

De gemeente maakte deze week bekend een groenstrook grenzend aan de Genielaan te verkopen. Dit stuk grond wordt toegevoegd aan het terrein van de appartementencomplexen en zal gaan functioneren als parkeerplaatsen. Hierdoor zal het naastgelegen openbaar gebied ontlast worden van een hoge parkeerdruk.

Ook heeft de gemeente een vergunningaanvraag in behandeling genomen om een kantoorpand aan de Kalkovenweg 16 te transformeren tot 16 studio’s en 4 appartementen. Bewonersplatform Leefbare Omgeving Heimanswetering (LOHW) vreest dat dit een arbeidsmigrantenhotel wordt in plaats van betaalbare woningen voor bijvoorbeeld starters, gescheiden mensen of personen die zorg nodig hebben. Inmiddels hebben diverse bewoners zich aangemeld om een actieve bijdrage te leveren aan bezwaarmaking tegen de mogelijke komst van een arbeidsmigrantenhotel op de Kalkovenweg 16.

Ander nieuws

Door het warme weer is de berenklauw weer behoorlijk aan het groeien. De Alphense Hondenbezitter wil alle hondeneigenaren waarschuwen. Berenklauw veroorzaakt enorme wonden en blaren voor honden en als het giftige sap in de ogen komt kan dat resulteren in blindheid. Al lijkt de plant onschuldig, "onderschat dit gevaar niet". 

Deze week maakte de gemeente nieuwe opvanglocaties bekend voor Oekraïense vluchtelingen. Dit is nodig omdat er nog niet genoeg opvangplekken zijn in onze gemeente. In Alphen aan den Rijn worden aan de President Kennedylaan tijdelijke noodhuisvestingsunits geplaatst. De andere opvanglocaties zijn in de kernen Koudekerk aan den Rijn, Benthuizen en Boskoop. 

Zaterdag 7 mei vond het welbekende Alphens Korenfestival plaats, dit keer groter dan ooit. Met verschillende podia zoals de Adventskerk, de Maranathakerk, de Oudshoornse Kerk, winkelcentrum De Aarhof, de nieuwe Bibliotheek, het Thorbeckeplein en Vogelpark Avifauna was het in Alphen één groot feest. In de grote finale op het Rijnplein zongen alle deelnemers het speciaal geschreven Alphens Korenfestival-lied.

Je fiets overdekt en bewaakt neerzetten als je een avondje naar het theater of de bioscoop gaat? Dat is een lastig verhaal bij fietsenstalling Castellum, die al om 23:00 uur sluit. Daar moet verandering in komen, zo pleit de Alphense Fietsersbond.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.