Josh Walet

Het nieuws van week 19 samengevat in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen? Van een werkbezoek van woonminister Hugo de Jonge en een droomtransfer tot aan slecht nieuws voor de huurders in het pand aan de Noorderkeerkring en een bijzondere vondst in de Penitentiaire Inrichting. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Wonen en bouwen

Afgelopen maandag bracht woonminister Hugo de Jonge een werkbezoek aan de Alphense Gnephoek. Hij kwam daar om met wethouder Gerard van As en burgemeester Liesbeth Spies te praten over de eventuele bouw in de Gnephoek en de Noordrand. Eind dit jaar zal meer duidelijkheid komen over de haalbaarheid. 

Ook werd afgelopen maandag de eerste paal van het Ashram de grond in geslagen. Enkele leerlingen uit de brugklas mochten de bouw aftrappen. Na ruim veertig jaar onderwijs in het huidige schoolgebouw, is het Ashram College toe aan een schoolgebouw dat past bij het hedendaagse onderwijs. Het duurzame gebouw zal in 2024 in gebruik genomen worden.

De Alphense wijk 'Het Rooie Dorp' is al enkele weken onrustig. Ondanks de genomen maatregelen worden onder andere branden gesticht en ruiten ingegooid. Woonforte en Era Contour besloten daarom eerder dan gepland hekken te plaatsen. Dit zorgt voor extra beveiliging naast de preventieve beveiligers die aanwezig zijn in de wijk. 

Ook is er al enige tijd ophef over de tijdelijke huursituatie in de Noorderkeerkring. Deze week werd bekend dat de huurcontracten op 1 juli zullen worden beëindigt vanwege het aflopen van de vergunning voor tijdelijke huur. Het gebouw zal tijdelijk worden gebruikt voor de opvang van vluchtelingen en daarna gesloopt worden voor het realiseren van sociale woningbouw op die locatie.

Milieu en duurzaamheid

De gemeente gaat beginnen met een pilot voor drie Plug-in Hybride afvalinzamelvoertuigen. Hiermee wil de gemeente het goede voorbeeld geven richting inwoners en in 2050 geheel fossiel brandstofvrij, energie- en CO2- neutraal te zijn. De nieuwe voertuigen worden verwacht in 2022.

Bedrijven, scholen, sportverenigingen, horeca en winkels krijgen binnekort de kans om kosteloos te verduurzamen. Zij kunnen zich tot 18 mei aanmelden voor een gratis recycle- en ophaalservice van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Als zij voeldoen aan de voorwaarden is het mogelijk om vanaf 1 januari 2023 afval op te laten halen om zo te verduurzamen als bedrijf of organisatie.

Nieuws van de handhavers

Afgelopen dinsdag is op de Zeewinde in Alphen aan den Rijn een auto in de brand gevlogen door een technisch mankement. De politie deed een poging tot blussen maar het was wachten op de brandweer om het vuur volledig gedoofd te krijgen.

Ook werd deze week een bijzondere vondst gedaan: met behulp van een speurhond en de X-ray hebben medewerkers van de Penitentiaire Inrichting Alphen aan den Rijn stukken vlees, gevuld met drugs, weten te onderscheppen.  

Op donderdag is een bestuurder tegen een lantaarnpaal gebotst. De lantaarnpaal is volledig omver gereden en terecht gekomen op de andere weghelft. De bestuurder in kwestie was een oudere vrouw. Zij bleef gelukkig ongedeerd, maar wel is haar rijbewijs in beslag genomen. 

Sport nieuws

KV Tempo was deze week aanwezig bij de prijsuitreiking voor Sportaccomodatie van het Jaar in het Friese Burgum.  KV Tempo werd geprezen vanwege het hergebruik van hun oude pand en de inzet van vrijwilligers voor het project en zat daarom bij de laatste drie kandidaten. Tempo heeft uiteindelijk de derde plaats behaald en een geldbedrag van € 750 gewonnen. 

De Alphense voetballer Noussai Mazraoui heeft afgelopen woensdag zijn laatste wedstrijd bij Ajax gespeeld. De oud-speler van Alphense Boys gaat namelijk naar de Duitse club Bayern Munchen. Nu Ajax kampioen is vond Mazraoui het een mooi moment om zijn droomtransfer bekend te maken.

Ook werd deze week meer informatie bekend over het Zeven vs. Zeven toernooi van Ondernemend Alphen Voetbalt. Dit toernooi wordt georganiseerd op 26 juni met als doel maatschappelijke betrokkenheid maar bovenal netwerken, plezier en competitie. De finale zal worden gefloten door Kevin Blom, scheidsrechter in de Eredivisie.

Ook vond dit weekend het eerste deel van de Provinciale Kampioenschappen voor de jeugdwedstrijdzwemmers van AZC plaats in Den Haag. Na het behalen van de promotie een paar weken geleden is door deze groep hard doorgetraind om nog een paar keer te vlammen in de aankomende weekenden. 

Niet alleen Noussair heeft een nieuw contract getekend, ook Nick Broekhuizen zoekt het hoger op in de voetbalwereld. De oud-speler van Alphense Boys heeft na het spelen in ADO Den Haag Onder 21 een plekje verdiend in het eerste team. Nick zal tot zeker 2023 bij de Haagse club spelen. 

Ander nieuws

Avifauna en Diergaarde Blijdorp hebben een wisseltruc toegepast bij bedreigde gieren. Een kuiken van de Rüppellsgieren en een kuiken van de witkopgieren zijn ondergebracht bij pleegouders in Vogelpark Avifauna die zelf onbevruchte eieren hadden. Hierdoor is het voor de gieren in Diergaarde Blijdorp mogelijk om dit jaar nog een ei te leggen en zo het aantal gieren te verhogen.

Ook kwam er deze week een waarschuwing vanuit Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH): er is blauwalg aangetroffen in de Zegerplas Speelvijver. Er is dus een negatief zwemadvies afgegeven voor deze zwemlocatie omdat blauwalg de kans op maag-/darmklachten kan vergroten. 

Afgelopen week werd bekend dat de gemeente half mei gaat beginnen met het vergroenen van het Stadhuisplein. Rond de plek van de vier zuil-eiken die onder het stadhuis staan komt een veel groter groenvak met daarin een toegankelijke bushalte geïntegreerd. Ook zal de toegankelijkheid voor bijvoorbeeld blinden en slechtzienden op het plein worden verbeterd.

Ook aan de Koningin Julianabrug zullen weer werkzaamheden worden verricht. De werkzaamheden gaan half juni van start. Als alles volgens de planning verloopt zal de brug eind september weer in gebruik genomen worden. De bedoeling is dat de brug alleen gesloten zal zijn voor auto- en vrachtverkeer, fietsers en voetgangers zouden de brug nog wel kunnen gebruiken. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.