Josh Walet

Het nieuws van week 20 samengevat in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen? Van onbegrip voor filmopnames in De Ridderhof en het installeren van het nieuwe college tot aan duurzame woningen en de vogelgriep. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Filmopnames in De Ridderhof

Afgelopen maandagochtend vonden filmopnames plaats in en rondom winkelcentrum De Ridderhof en dat wekte flink wat onbegrip op bij Alphenaren. Het gebruik van nepwapens werd gezien als respectloos, dit gezien het Ridderhofdrama op 9 april 2011. “Welke idioot heeft bedacht dat met nepwapens rondlopen in De Ridderhof een goed idee is???”

Naar aanleiding van de commotie rondom de filmopnames reageerde de gemeente om haar excuses aan te bieden. Ook gaven zij toe dat de berichtgeving zorgvuldiger en preciezer had kunnen zijn. De film betreft een jeugdfilm en heeft geen enkele relatie met het schietdrama van elf jaar geleden.

College van burgemeester en wethouders

Donderdag 19 mei namen Kees van Velzen en Han de Jager afscheid van de politieke arena in Alphen aan den Rijn. Van Velzen was sinds 2011 actief in Alphen aan den Rijn, De Jager sinds 2014. De twee zeer ervaren wethouders hebben plaats gemaakt voor nieuwe wethouders.

Deze nieuwe wethouders werden donderdag geïnstalleerd voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering. Gert-Jan Schotanus en Gerard van As zetten hun werkzaamheden in het college voort, maar Anouk Noordermeer, Gert van den Ham en Relus Breeuwsma zijn nieuwkomers. De nieuwe wethouders zorgen voor verjonging in het bestuur en ook is Noordermeer de eerste vrouw die in Alphen aan den Rijn, na de fusie, als wethouder aan de slag gaat.

De nieuwe wethouders besturen namens de coalitiepartijen Nieuw Elan, VVD, D66 en CDA. Formateur André de Jeu heeft het coalitieakkoord aangeboden in de raadsvergadering op donderdag 19 mei. GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, SGP en RGL hebben zich vervolgens aangesloten bij een Coalition of the Willing, een akkoord tussen de coalitiepartijen en partijen die geen deel uitmaken van de coalitie, maar wel vroegtijdig willen aanhaken bij initiatieven.

Wonen en bouwen

Deze week kwam er ook veel nieuws naar buiten wat betreft woningen en nieuwbouw. Zo rondde Woonforte een groot zonnepanelenproject af. In de loop van vier jaar heeft de wooncorporatie 27.756 panelen gelegd op 3.106 eengezinswoningen om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van Alphen aan den Rijn.

Ook werden aan de Klaverhof woningen verduurzaamd. Tijdens een opknapbeurt voor de huurwoningen, daterend uit de jaren ’70, werden verschillende duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd en werd er natuurinclusief gerenoveerd. Zo zijn de appartementen naar minimaal label B gegaan en zijn er zestig permanente vleermuiskasten geïntegreerd.

Verder was het, onlangs de voorzorgsmaatregelen, opnieuw raak in het Rode Dorp: weer werden ruiten van de sloopwoningen ingegooid. Na een zoektocht heeft de politie een groep personen staande kunnen houden en zijn de gegevens genoteerd. Naar aanleiding van de meerdere gevallen van overlast en vernieling in het Rode Dorp is donderdag het sloopterrein volledig afgesloten

De bouw van de nieuwe voedselbank en buurthuis is in volle gang. Helaas is er ook een financiële tegenvaller. Net als iedereen merkt de Voedselbank dat de prijzen flink zijn gestegen. De extra kostenpost komt nu uit op € 12.000.

Over nieuwbouw gesproken: het is geen geheim dat in onze gemeente een grote woningbehoefte heerst. Om de beperkte ruimte slim te benutten zal onder andere compact gebouwd moeten worden, wat zich uit in hoogbouw en verdichting. De plannen en uitdagingen hiervoor vat de gemeente samen in een intensiveringsvisie. Meer over wat dit precies is en waarom het nodig is, lees je in dit artikel. 

Berichten van de hulpdiensten

Afgelopen zondagavond is een auto tegen een boom aan geknald op de Zegerbaan. De oorzaak van het ongeval was een ruzie tussen de inzittenden, zo werd een dag later bekend. Drukke armbewegingen zorgden ervoor dat de auto slingerde, op de verkeerde weghelft belandde en tegen de boom aan kwamen.

Ook werd zondag 15 mei een goede daad verricht. Een oplettend persoon merkte op dat twee personen aan het rommelen waren bij een boot en schakelde de politie in. Eenmaal aangekomen bij de boot trof de politie inbraaksporen aan.

Vorig weekend werden ook meerdere proces-verbalen uitgeschreven voor het rijden onder invloed. Op meerdere plekken in Alphen trof de politie bestuurders aan met een slok te veel op. Ook werd van één persoon zelfs het rijbewijs ingenomen.

Schooltoernooien

Na twee jaar kon deze week eindelijk weer het scholentoernooi van BSC Alphians georganiseerd worden. Maar liefst honderd kinderen hadden zich aangemeld om kennis te maken met de honk- en softbalsport. Op woensdag vond het toernooi plaats met zeven deelnemende scholen. En dat was een groot succes, aldus de organisatie.

Ook vond afgelopen woensdag de Regiofinale van het Schoolvoetbaltoernooi plaats bij Alphia. Met 300 kinderen en veel aanwezige ouders was het een mooie sportieve middag. Helaas vielen de Alphense scholen buiten de prijzen en zullen zij niet aanwezig zijn bij de Districtfinale.

Ander nieuws

Maandagmiddag was het chaos op de Alphense wegen. De slagbomen van de Albert Schweitzerbrug gingen niet meer open waardoor al het vrachtverkeer werd tegen gehouden. Ook de omliggende wegen werden hierdoor verstoord en zo stond Alphen op veel plekken vast. Na een tijdje was het gelukkig verholpen en kon het verkeer weer over de brug rijden.

Afgelopen dinsdag was het de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Om die reden werd, door onder andere de burgemeester, een regenboog vlag gehesen in het Burgemeester Visserpark. Alphen aan den Rijn wil graag een gemeente zijn waar niet gediscrimineerd wordt en is daarom ook een regenbooggemeente die zich inzet voor de acceptatie van de LHBTIQ-gemeenschap.

In Boskoop is de vogelgriep vastgesteld bij een kleinschalige pluimveehouderij. Hierdoor geldt een vervoersverbod voor bedrijven binnen 10 kilometer. Dit vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Afgelopen weekend is de deelnemersinschrijving van het vakantiespel van start gegaan. Er zijn echter te weinig vrijwilligers waardoor veel kinderen op de wachtlijst belandden. Een groepje meisjes nam het heft in eigen handen en deed een oproep om zelf een begeleider te vinden. Zo hopen ze er toch weer bij te zijn dit jaar.

Natuurlijk hield het weer ons ook flink bezig de afgelopen week. Zo gaf het onweer donderdagochtend vroeg een spectaculair beeld. Alphenaar Wesley Hogervorst wist een blikseminslag bij de Zegerplas op beeld vast te leggen. Een aantal uur later, vlak voordat het pijpenstelen begon te regenen, wist de Alphense fotograaf Josh Walet nog snel met zijn drone deze toffe plaat te maken van de naderende onweersbui.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Doekje voor het bloeden

De menstruatiemotie heeft het natuurlijk gehaald in de Alphense gemeenteraad. Oftewel er komt een pilot op middelbare scholen om gratis maandverband en tampons te verstrekken.

Politiek gisteren 17:26

Algemene Beschouwingen deze keer niet erg spannend

Voor het vaststellen van de begroting voor het komende jaar hebben de Alphense politieke partijen hun mening gegeven in de Algemene Beschouwingen. Donderdag 30 juni hebben de meeste fractievoorzitters hun mening gegeven.

Advertorial JA in de Horeca gisteren 17:13

Julia (19) zegt JA in de Horeca: “Wijn is mijn nieuwe passie geworden”

Al een jaar vind je Julia (19) in de bediening bij Wijnbar&Zo. Met veel plezier laat zij gasten kennismaken met de lekkerste wijnen. “Eigenlijk ben ik een soort personal assistant, want ik sta altijd klaar voor de gasten. Ik voel aan wat ze nodig hebben en bezorg ze een gezellige tijd. Het leukste is als ik ze kan verrassen!”

Blog Fase 2, lees je mee?! gisteren 16:41

Brick by brick

Steen voor steen is het laatste huis in het rijtje gesloopt. Afgepeld als een ui. Tijdens de sloop van het laatste huis heb ik de hele dag in de stress gezeten omdat ik aan het werk was (dus niet thuis). Gelukkig is alles goed gegaan.

Politiek plein gisteren 15:58

Toekomstvisie voor De Werf als broedplaats

Dit jaar nog komt er een toekomstvisie voor De Werf, waarin het uitgangspunt is opgenomen dat de locatie de functie van creatieve broedplaats moet hebben. Dat was de strekking van de overgenomen motie van GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op 30 juni.