Marcel van Oosterhout

Het nieuws van week 21 samengevat in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen? Van meerdere Alphense sportkampioenen en de zoektocht naar de nieuwe kinderburgemeester tot aan 800 kilometer fietsen voor de Voedselbank en een gestolen regenboogvlag. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Politiek

Vorige week werd het coalitieakkoord bekend gemaakt. Deze week komen de speerpunten van de vier partijen aan bod. Op gebied van wonen, sport en onderwijs, sociale zaken en participatie, buitengebied en verkeer, en financiën en duurzaamheid worden de partijen vergeleken. Zo zijn de partijen het eens over de nood voor woningen en zijn zij allemaal voorstander van de twee projecten rondom sport en onderwijs, de schaatsbaan en ‘Klein Ziggo Dome’.  Verder is bestaanszekerheid voor alle coalitiepartijen zeer belangrijk en hopen de partijen Kerk en Zanen beter bereikbaar te maken met openbaar vervoer.

Ook is deze week de zoektocht naar de nieuwe kinderburgemeester van start gegaan. Wie Safae Ahannay op zal volgen zal in de komende weken duidelijk worden. Alle kinderen uit groep 7 uit de gemeente Alphen aan den Rijn kunnen zich hiervoor aanmelden. Ook zal er een kinderraad komen, waar de kinderburgemeester voorzitter van zal zijn.

Afgelopen dinsdag is de regenboogvlag in het Burgemeester Visserpark gestolen. De vlag zou een week blijven hangen. Wat voor bedoelingen de persoon had die de regenboogvlag weg heeft gehaald, is niet bekend. Er is aangifte gedaan.

Politie en handhaving

Afgelopen weekend zijn meerdere controles uitgevoerd in Alphen aan den Rijn. Dit resulteerde in enkele boetes en twee bestuurders werden meegenomen naar het bureau omdat zij mogelijk onder invloed van drugs auto gereden hadden.

Ook werd vorig weekend een melding gemaakt van een persoon die op de Albert Schweitzerbrug grote stenen naar auto’s zou gooien. De politie heeft de man in kwestie gesproken en hem de gepaste hulp aangeboden.

Verder werd een bestuurder voor de vierde keer betrapt zonder rijbewijs vorig weekend. De politie heeft daarom zijn voertuig in beslag genomen in de hoop dat de bestuurder er van heeft geleerd.

Wonen en bouwen

Deze week werd de startdatum van de langverwachte renovatie van winkelcentrum de Ridderhof bekend gemaakt. De renovatie zal verlopen in twee delen: het eerste deel begint oktober 2022 en het tweede deel zal in januari 2023 van start gaan. Na een onderzoek naar de wensen en behoeften van inwoners van Alphen heeft de Ridderhof een definitief plan gemaakt.

Het gebouw van Nabij is bijna volledig hersteld. Dat laat de organisatie weten deze week. Met een subsidie uit het Erfgoedfonds heeft het gebouw dubbelglas, nieuwe dakisolatie en verbeterde afwatering. Ook zijn de dakranden vernieuwd en is het gebouw geschilderd in de oorspronkelijke kleuren. Ook hopen ze zonnepanelen te kunnen plaatsen.

De week kwamen de laatste twee delen over de intensiveringsvisie online. Hierin werd beschreven op welke locaties de gemeente van plan is te ontwikkelen en voor welke uitdagingen zij zal komen te staan. De plekken waar de gemeente op zal focussen zijn de integrale ontwikkelingszone, stedelijke assen, knooppunten, stempelwijken en acupunctuur. Verder zal de gemeente rekening houden met duurzaamheid, mobiliteit, leefbaarheid en veiligheid.

Deze week zijn de eerste drie appartementencomplexen van het nieuwbouwproject De Harmonie aan de Stuyvesantlaan in Alphen aan den Rijn opgeleverd. Het gaat in totaal om 110 appartementen. In dit gebied ligt de nadruk op een mix tussen wonen, werken en recreëren. Het woningbouwproject krijgt nog twee fasen, maar wanneer de bouw daarvan van start gaat is nog niet bekend.

Sport

Ook is er vorig weekend veel gesport, wat resulteerde in meerdere kampioenen in Alphen. Zondag 22 mei won dansgroep MOVE IT het Nederlands Kampioenschap, georganiseerd door Dutch Dance Organisation, in de categorie modern/jazz. Ook de selectiegroep van Studio Forza, JOY, nam een beker mee naar huis, zij werden tweede in de categorie showdance.

Zondag 22 mei werd ook het eerste herenteam van Hockey Club Alphen kampioen na een gelijkspel tegen de nummer twee in de competitie. Hierdoor gaan zij voor het eerst in de geschiedenis van HC Alphen naar de overgangsklasse.

De Alphense volleybalclub, VC-Castellum, is maar liefst met drie teams kampioen geworden. De Meiden A, Dames 1 en Heren 3 mogen zichzelf de beste noemen. Helaas zijn er bij de senioren te veel wedstrijden uitgevallen en mogen Dames 1 en Heren 3 zich slechts onofficieel kampioen noemen.

Ook begon 21 mei het laatste weekend van de Regionale Kampioenschappen Langebaan, waar AZC volop aan mee deed. Er zijn in totaal vier medailles gewonnen. AZC kijkt trots terug op een geslaagd weekend.

Op Hemelvaart, 26 mei, begon traditiegetrouw het ARC Heitingatoernooi. Dit is het grootste jeugdtoernooi van Nederland met zo’n 1500 spelers en 6000 bezoekers.

Ander nieuws

Liefhebbers van historische treinen konden zondag 22 mei hun ogen uitkijken. Toen reed de klassieke Hondekop 766 uit de jaren ’50 door Alphen aan den Rijn vanwege een donateursrit. Jarenlang dienden deze treinen als vervoer voor de langeafstandsverbindingen van de NS. Begin jaren ’90 verdwenen de Hondekoppen van het spoor. Om 09:38 uur vertrok het treinstel vanaf Utrecht Centraal, waar de rit om 17:56 uur ook weer eindigde.

Ook kreeg de Alphense acteur en presentator Bjorn Remmendaal vrijdag 27 mei de kans om een echte golf pro te verslaan. Tijdens de Dutch Open 2022 kan de amateur de pro verlssan op hole 8 met Beat the Pro!

Cultuurplatform Khabbaz is nog steeds op zoek naar het perfecte bruggedicht voor onder de Alphense Brug. Tot 5 juni hebben amateur- en professioneel dichters de kans om een zelfgeschreven gedicht in te sturen.

Vrijdag is de voorzitter van de Alphense Voedselbank, Dirk van Kampen, op de fiets vertrokken naar Kopenhagen. Dit omdat de voedselbank een extra bedrag van € 12.000 moet betalen. Om hier geld voor op te halen gaat Van Kampen 800 kilometer fietsen voor sponsorgeld. Hij verwacht op 4 juni te arriveren in Kopenhagen.

De nieuwe Steekterbrug zal, vanwege te hoge kosten, een vaste brug worden. Hoewel deze brug stiller zal zijn dan een beweegbare brug is dit niet ideaal. Een vaste brug zal een belemmering vormen voor scheepvaart en dus een beperking voor het netwerk van vaarwegen vormen. De provincie streeft eer naar om de Steekterbrug binnen vijf jaar te vervangen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!