Josh Walet

Het nieuws van week 37 lees je in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van een megajacht door de Oude Rijn en de opbouw van de Jaarmarktkermis tot aan Alphense steun voor Marokko. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Afgelopen weekend stonden de kades langs de Oude Rijn weer vol met publiek. Alphenaren keken hun ogen uit toen een megajacht van honderd meter door het centrum van Alphen voer. Het megajacht is met honderd meter één van de grootste schepen die ooit door de Oude Rijn is gevaren.

Donderdagavond 7 september verhuurde Parkvilla een zaal aan klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Hier werd een actietraining georganiseerd om nieuwe ‘rebellen’ voor te bereiden op geweldloze acties. Dit leidde tot een rel vanuit een groep tegendemonstranten. Parkvilla werd bekogeld met eieren.

Op 20 september vindt in Alphen aan den Rijn de Jaarmarkt plaats. Traditiegetrouw start in de week vooraf de Jaarmarktkermis. De opbouw begon deze week. Vrijdag konden de eerste Alphenaren genieten van een bezoekje aan de kermis.

Hecht GGD Hollands Midden start woensdag 4 oktober 2023 met de nieuwe vaccinatieronde tegen corona. 60-plussers, volwassenen die een griepprikuitnodiging krijgen en zorgmedewerkers, hebben tot eind december 2023 de tijd de coronaprik te halen. 

Alphen leeft mee met Marokko

Marokko is op 8 september getroffen door een zware aardbeving. Hierbij zijn meer dan 2.000 mensen om het leven gekomen. Gemeente Alphen aan den Rijn hangt daarom de vlag bij het gemeentehuis half stok. Ook schenkt de Gemeente een bedrag voor hulp aan Marokko.

Ook de Alphense moskeeën kwamen deze week in actie voor Marokko. Zo startte moskee El-Fath een inzamelingsactie en verkocht de Turkse moskee Turkse pizza’s om geld in te zamelen voor het getroffen gebied.

Politiek

In Alphen-Stad gaat een verbod gelden voor vrachtauto’s en -busjes die op diesel of benzine rijden. In vrijwel de hele stad, met uitzondering van de industriegebieden, is vanaf 1 juli 2026 alleen emissieloos vrachtverkeer toegestaan. De eerste stap in dit proces is een brief aan ondernemers en organisaties die zich moeten voorbereiden.

De rel rond de plaatsing van bouwketen aan de Sacharovlaan is naar tevredenheid opgelost. De keten zouden pal tegen een appartementencomplex worden geplaatst, maar dankzij bemiddeling van de Gemeente Alphen aan den Rijn komen de keten op een nabijgelegen NS-terrein te staan. Dat werd deze week bekend.

Sport

Diede de Groot (26), rolstoeltennisster bij Nieuwe Sloot in Alphen, heeft afgelopen weekend opnieuw een grandslamtoernooi gewonnen. Het is haar zesde grandslamtitel op rij. Diede de Groot bereikte na het winnen van drie rondes de finale. Deze speelde ze tegen Yui Kamiji en werd in twee sets gewonnen. 

Afgelopen weekend werd het NK-openwaterzwemmen gehouden in de Biesbos. Dit is een zwemdiscipline waar vaker over gesproken is binnen AZC het laatste jaar en een paar AZC-ers zagen het toch zitten om er eens serieus mee aan de gang te gaan. De Alphense zwemclub ging opnieuw met een Nederlands Kampioen naar huis.

Politie en handhaving

Afgelopen weekend kreeg de politie een melding dat er oplichters actief zouden zijn in Alphen aan den Rijn. Eenmaal ter plaatse kon de politie de oplichters direct aanhouden. Dit ging niet zonder slag of stoot; de verdachte die aan de deur kwam wilde niet meewerken en spuugde in het gezicht van de agent.

Zaterdag 9 september werd de politie naar de Prins Hendrikstraat in Alphen aan den Rijn gestuurd. Hier zou een man in het openbaar aan zijn geslachtsdeel zitten. De politie heeft de persoon uiteindelijk aangetroffen in het centrum van Alphen aan den Rijn. Omdat er geen aangifte is gedaan hebben ze de persoon niet kunnen aanhouden. Wel heeft de politie de persoon gecontroleerd.

Op donderdagochtend 14 september heeft een groep van vijf jongens een vrouw beroofd in de Diamantstraat in Alphen aan den Rijn. De jongens zijn nog niet aangehouden. De politie is momenteel op zoek naar eventuele getuigen van dit incident.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:45

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Voorkeuren van bezoeker vandaag 09:11

Dansen: "Quality time" voor twee!

Dansen is plezier voor twee was jarenlang de slogan van de Nederlandse dansscholen. Het was in een tijd dat werkelijk iedereen wekelijks danslessen bezocht bij zo'n 500 dansscholen in het hele land, het was in een tijd dat de discomuziek letterlijk uit de radio schalde en dat je op vrijdagmiddag de Top-40 volgde voor de belangrijkste verschuivingen in de hitparade. Platen (vinyl) in singles en lp's gingen grif over de toonbank want je wilde die muziek ook echt graag in huis hebben.

Blog Opinie gisteren 20:34

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.