Het Trefpunt brengt mensen samen

Bij dit wijkcentrum is iedereen welkom voor een kopje koffie of thee, een lekkere lunch of om deel te nemen aan een activiteit. Esther Willemsen is wijkcoach bij het Trefpunt. ‘’Het in contact komen met anderen is de rode draad binnen alle activiteiten die wij bij het Trefpunt organiseren.’’ 

Voor iedereen die het leuk vindt om iets met en/of voor anderen te doen

“De activiteiten die we hier organiseren zijn laagdrempelig. Iedereen kan deelnemen. De inwoners hebben daarbij de hoofdrol”, zegt Esther. Samen met de organisaties Tom in de buurt en GGZ worden er diverse activiteiten georganiseerd. “Met collega’s van Tom in de buurt en GGZ werken we onderling veel samen. We staan hier in dezelfde ruimte voor dezelfde mensen te werken. Daar begint de samenwerking al’’, vult Debbie Bakkum, coördinerend verpleegkundige aan. Als voorbeeld noemen ze dat de dagstart altijd samen met alle collega’s van de meewerkende organisaties plaatsvindt. Dat geldt ook voor activiteiten zoals hapjes- en koffie middagen.

Meedenken

Organisaties samenbrengen is iets wat Esther als wijkcoach doet. Daarvoor is een projectgroep, waarin alle betrokken organisaties aanwezig zijn. Het overleg gaat over de stand van zaken, de toekomst, de locatie, wat er moet gebeuren en wat er georganiseerd gaat worden.

Met elkaar is bijvoorbeeld een burendag georganiseerd. ‘’We proberen dezelfde mensen te bereiken. Het is daarom veel leuker om het samen te doen’’, vertelt Esther. ‘’Het is voor het Trefpunt belangrijk om bewoners vooral te laten meedenken. Als ze een activiteit willen doen, die er nog niet is, dan wordt er gekeken wat mogelijk is.’’

Samenwerken, daar draait het om. ‘’Bij het Trefpunt vouwt de een de was, de ander snijdt de champignons en weer een ander werkt in de tuin. Sommige mensen komen alleen een bakkie drinken en ook dat is prima! Op het Trefpunt geldt: niets moet, alles mag.’’

Iedereen is welkom

’Er is altijd een plek waar je naartoe kunt, dat is fijn’’

Karin woont naast Het Trefpunt in een gebouw met een gezamenlijke woonkamer en keuken. In enkele stappen is ze bij Het Trefpunt. En dat vindt Karin prettig, want dat maakt de drempel om even langs te gaan voor haar erg laag. ‘’Eerst vond ik het heel spannend om daar naar toe te gaan, maar doordat mij een gratis kopje koffie werd aangeboden, ging ik’’, vertelt Karin. “Mensen stelden mij vragen, bijvoorbeeld wie ik was en dat vond ik het allerleukst! Ik merkte dat iedereen het wel lastig vond om het contact te maken. Toen ik ervoer dat ik in de groep werd opgenomen, voelde ik me erg welkom. Er liggen hier kranten, magazines, het is gewoon heel gezellige plek.’’

Het is niet ongewoon dat deelnemers de drempel over moeten om naar het Trefpunt te komen. Als ze er eenmaal zijn, vinden ze het minder eng en komen ze vaker terug. ‘’Sommige inwoners komen voor een bakje koffie en om de krant te lezen en een ander komt alleen voor een activiteit of voor de tweedehandswinkel. Sommigen zijn er met een eigen clubje en gaan samen aan tafel zitten en kletsen bij het Trefpunt gezellig bij. Anderen gaan weer naar de crea afdeling. Alle bezoekers hebben behoefte aan sociale contacten. Ze begrijpen elkaar en kunnen ervaringen met elkaar delen.’’

Eigen initiatief

Karin is één van de inwoners die zelf ook activiteiten organiseert. Ze is heel creatief en maakt tijdens de creaworkshops cadeautjes voor haar neefje en nichtje. Trots vertelt ze dat ze zelf de leiding had in de workshops glasverven en dienblad versieren. Deze waren drukbezocht en snel volgeboekt. ‘Dit was heel leuk, vooral omdat het initiatief van haarzelf kwam’’, vertelt verpleegkundige Debbie. “We willen dat zoveel mogelijk deelnemers meedenken en zelf met ideeën komen. Karin is hier een goed voorbeeld van.’’

Mond tot mond

Steeds meer mensen weten wat Het Trefpunt te bieden heeft. De groep wordt steeds groter. Veel mensen weten vooral via de nieuwsbrief welke activiteiten wanneer plaatsvinden. Ook worden de activiteiten mond tot mond, via flyers en via een powerpointpresentatie bekend gemaakt. Ook collega’s verwijzen naar Het Trefpunt.

In de wijk vindt ook professioneel wijkoverleg plaats. Alle partijen komen dan samen en hier worden de activiteiten benoemd en doorgestuurd. Op deze manier wordt de drempel verlaagd en ontvangt Het Trefpunt continu nieuwe deelnemers. “Het Trefpunt brengt mensen samen. Alle inwoners vangen elkaar op en helpen elkaar, dat is heel mooi om te zien”, aldus Debbie.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.