Josh Walet

Het verhaal van de moord op Alphense Gosia

Op de Lisserweg bij Weteringbrug wordt in mei 2013 een gruwelijke vondst gedaan. Het lichaam van de 32 jarige Gosia wordt in verschillende zakken in het water gevonden. Haar hoofd even later een stukje verderop. Wat begon als een reguliere vermissing kwam tot een gruwelijk einde. Afgelopen zondag blikte Politie eenheid Den Haag terug op deze tragische zaak tijdens de serie 'De Blauwe Stoel'. 

Het weekend van 11 mei 2013 kreeg de politie een melding binnen. Een vriend van de Alphense Gosia meldde dat hij haar al twee dagen niet kon bereiken. “Daarbij vertelde hij ook dat ze momenteel in een scheiding lag met haar man, die ook uit Polen kwam”, aldus rechercheur Phil.

Ongeruste vriend

“Een week later op dinsdag 21 mei kwam een collega na een briefing met een onderbuikgevoel naar ons toe. De melder had haar al meerdere keren gebeld maar zonder gehoor. "Hij vertelt dat haar auto nog voor de deur staat en ongerust was of het wel goed met haar ging."

"De echtgenoot van Gosia, Maciej O., was die dinsdag gewoon gaan werken in Aalsmeer." Phil is samen met een collega naar het bedrijf gegaan waar hij werkte. De directeur van het bedrijf wilde onrust voorkomen, dus de politie kreeg geen toestemming om hem op zijn werk op te zoeken. Wél gaf hij Marciej toestemming om zelf naar het politiebureau toe te te komen. "Toen wij buiten zijn auto hebben gecheckt zagen wij de sleutelbos van de auto van Gosia liggen. Wij stonden te wachten op Maciej naar het politiebureau te volgen, zonder dat hij het wist."

Spullen uit auto gooien

"Wanneer Maciej bij zijn werk wegrijdt, doet hij wat opvallends. “Na 150 meter stopt hij en haalt een vuilniszakje uit zijn auto en gooit het weg. Achteraf bleken daar natte slippers en flessen schoonmaakmiddel in te zitten, waar ook het bloed van Gosia op gevonden werd. Hij loopt vervolgens een benzinepomp station binnen en gooit daar weer wat weg."

"We zijn naar het bureau gereden. In het verhoor hebben toonde hij vreemd gedrag. We vroegen hem waar Gosia was, dat wist hij niet. Op een gegeven moment haalde hij zijn handen bij zijn gezicht vandaan, toen kwamen er allemaal krassen en schrammen tevoorschijn. Daarnaast had hij een onsamenhangend verhaal. Hij werd zó verdacht, dat we hem mochten aanhouden van de Officier van Justitie."

Onderzoek 

Het onderzoek wordt erg snel daarna gestart. Het huis van Marciej zag er spik en span uit, maar met een luminol-onderzoek zagen ze sporen dat ze in de woning was omgebracht. "Ook in zijn auto waren, na het luminol-onderzoek, allemaal bloedplekken zichtbaar." Het lichaam van Gosia was echter nog steeds zoek. Een kleine week na de verdwijning, op 26 mei, vindt de politie in het water bij de Weteringbrug een grote zwarte koffer. Daarin zitten delen van het lichaam van Gosia, gewikkeld in plastic. Ze blijkt in stukken te zijn gezaagd.

Marciej heeft nooit bekend

Het hoofd van Gosia ontbreekt daarna nog. Deze wordt zo’n twee maanden later gevonden bij een pont in Lisserbroek. “Zo’n zaak waarbij er geen open eindjes zijn, maakt je trots. Je hebt tijdens een onderzoek vaak contact met de nabestaanden. Zij willen natuurlijk weten wat er gebeurd is, dus het allermooiste is dat aan het einde kan vertellen wat er precies gebeurd is", aldus Phil.

Maciej O. is uiteindelijk schuldig bevonden en kreeg 11 jaar en 10 maanden gevangenisstraf. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 16:27

Motorrijder zwaargewond na eenzijdig ongeval op afrit N11 bij N207 vanuit Bodegraven

Zaterdag 2 maart raakte een motorrijder ernstig gewond bij een eenzijdig ongeval op de afrit van de N11 bij de N207 vanuit Bodegraven. De motorrijder botste tegen de vangrail en belandde vervolgens tussen de op- en afrit van de snelweg. Het ongeval resulteerde in ernstige verwondingen, waarvoor de man met spoed naar het ziekenhuis is vervoerd.

Werken gisteren 16:06

Vacatureoverzicht week 9: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Literatuur gisteren 13:46

Alphense Thobian brengt zijn tweede gedichtenbundel uit: 'De Bus Gemist'

Thobian Schaap (21) brengt op 8 maart zijn tweede gedichtenbundel uit, getiteld 'De Bus Gemist'. Na zijn succesvolle debuut in 2021 met 'Tijd Vliegt Voorbij', waarin hij zijn coming-out beleefde, treedt Thobian opnieuw de literaire wereld binnen met een nieuw verhaal.

Evenementen gisteren 10:00

Zaterdagavond wordt een echte feestavond bij het Zomerspektakel

Voor zaterdag 1 juni heeft het Zomerspektakel aan het Meer een spectaculaire line-up neer weten te zetten. Het belooft een geweldige feestavond te worden. En dat past helemaal bij deze jubileumeditie. Voorzitter Stanley de Looze: “Maak je klaar voor een avond volop springen, swingen en meezingen.”

Overige gisteren 08:59

Haal de lente in huis: verse Paastakken van het Kroondomein!

Het voorjaar staat voor de deur en dat betekent dat het ook weer bijna Pasen is. De jaarlijkse Paastakken-actie op het Kroondomein begint inmiddels een traditie te worden, want ook dit jaar kun je weer langskomen voor Paastakken die vers van het land afkomen.