Het wordt de aankomende dagen nog heerlijk weer. Dat betekent dat er ook veel mensen gaan varen. De politie legt de regels uit waar jij je aan moet houden bij het besturen van een boot.

Vaar zoveel mogelijk rechts. Hierdoor is de kans het kleinst om in botsing te komen met een andere boot. Verander daarbij niet plotseling van koers en gebruik tijdig de juiste navigatieverlichting. Houd daarnaast ook rekening met de snelheid die je vaart. De maximale snelheid is in het algemeen 20 km/u. Soms geldt echter een andere snelheid. Daarom is het van belang altijd de omgeving in de gaten te houden om zo de maximaal toegestane snelheid te varen.

Leeftijd en vaarbewijs

Er gelden minimumleeftijden voor het besturen van boten. De minimum leeftijd is vanaf 12 jaar. Hierbij mag je een open motorboot, korter dan zeven meter besturen. De boot mag dan maximaal 13 kilometer met uur varen. Vanaf 16 jaar mag je een motorboot, groot schip of zeilboot besturen. Deze mag langer dan 7 meter zijn. Vanaf 18 jaar mag je een snelle motorboot of waterscooter besturen.

Voor het besturen van snelle motorboten is een vaarbewijs verplicht. Dit zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 km/u. De vaarbewijsplicht geldt ook voor niet-snelvarende boten die langer zijn dan 15 meter.

Alcohol

De laatste regel spreekt eigenlijk voor zichzelf: matig met alcohol. Het aantal promille dat maximaal is toegestaan tijdens het besturen van een boot, is 0,5 promille. Als je je hier niet aan houdt, kun je een boete krijgen. In het uiterste geval kan ook de vaarbevoegdheid worden ontzegd. Bij goed weer is de politie regelmatig aan het controleren op het water. Daarom waarschuwen ze: “Er wordt gecontroleerd, de boetes zijn hoog!”

Beperk overlast

Aanmeren of ankeren bij bruggen, sluizen, werkschepen met uitstaande ankers en in het midden van een vaarwater is niet toegestaan. In natuur- en woongebieden is het belangrijk om de rust te bewaren. Zo wordt overlast voor mensen en dieren voorkomen. Beperk op deze plekken dus het overmatig geluid van radio en overige muziekinstallaties.

De belangrijkste regels worden door de politie toegelicht in onderstaand filmpje.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ton Tijsen (@pol_tontijsen)