Eveline Verhoeve

Hoe de Kromme Aar een onbeduidend stroompje werd

Het Alphense castellum is door de Romeinen recht tegenover de monding van de Aar gebouwd. Deze veenrivier verbindt het moerassige achterland met de machtige Rijn. Vanuit Albaniana wordt zowel de scheepvaart over de brede Rijn beveiligd als de activiteit van de Frisii 'aan de overkant' bewaakt.

Hoewel de Kromme Aar nog altijd op dezelfde plek ligt als in de Romeinse tijd, is de monding in de loop der eeuwen opgeschoven richting Oude Rijn omdat beide rivieren zijn gekanaliseerd. Met andere woorden: in de Romeinse tijd waren de rivieren breder dan nu en de monding van de Aar lag ongeveer waar de brug tegenover de ingang van winkelcentrum De Aarhof is.

Het veenriviertje kabbelt tegenwoordig als een soort stadsgracht langs horeca, winkels en huizen op beide oevers in het Alphense centrumgebied. Daarna passeert het riviertje een duiker onder de brede Oranje Nassausingel om vervolgens het Zegerslootgebied te passeren en in de door zandwinning ontstane Zegerplas te eindigen.

Eindigen? Nee, aan de overkant van de plas gaat de Kromme Aar verder dwars door het Heemgebied naar het terrein van de Alphense golfclub. Vlakbij de Zegerbrug houdt de rivier tegenwoordig op, hier is de Coupépolder afgesneden van de Noord- en Zuideinderpolder door de aanleg van het Aarkanaal ergens in de zeventiende eeuw. Ten noorden van de Zegerbrug volgt het Aarkanaal echter wel grotendeels de loop van de voormalige grote veenrivier Aar. En, niet onbelangrijk, de Aar stroomt vanuit het veengebied richting de Rijn en niet andersom.

Veenrivier

De Hollandse veenrivieren zijn in de Romeinse tijd al duizenden jaren de natuurlijke afwatering van het natte hoogveengebied. Een fijnmazig netwerk van stromen, beken en geulen stroomt zo richting Rijn. Voorbeelden van veenrivieren in de regio zijn de Aar, de Gouwe en de Meije. Deze rivieren hebben hun oorsprong in het veen, waar allerlei stromen en stroompjes zich samenvoegen tot een veenrivier die in de Rijn afwatert.

Waternetwerk

Het bijzondere aan de Aar is dat dit in de Romeinse tijd een behoorlijke veenrivier is met een groot waternetwerk. Dit waternetwerk sluit aan op dat van Drecht en Meije, eveneens veenrivieren, en van Amstel en Vecht die dan nog deel uitmaken van de oude noordelijke Rijnarm die bij Velsen in de Noordzee uitkomt. Hierdoor is er redelijk gemakkelijk te navigeren, zowel over water als over land, van de Rijn naar het Flevo Lacus.

In de Romeinse tijd is dit een groot zoetwatermeer middenin het moerassige veen dat aan de noordkant grenst aan het waddengebied, tegenwoordig heet het IJsselmeer. In het hele gebied ten noorden van de Rijn wonen boeren, de Frisii. Langs de rivieren, ook de grote en kleine veenrivieren, bewonen zij de oeverwallen.

Kano’s en platbodems

Reizen in het veengebied gaat grotendeels via het water. Er worden meestal boomstamkano’s ingezet. Deze zijn voor de bewoners een transportmiddel, maar ze worden ook gebruikt als vissersboot en door lokale handelaren.
Voor grotere transporten worden platbodems gebruikt, transportschepen zoals de schepen van Zwammerdam. Grote exemplaren worden op de Romeinse Rijn gebruikt voor vervoer van bijvoorbeeld graan, olijfolie en natuursteen. De kleinere zijn door de geringe diepgang ook handig op de veenrivieren in het veengebied.

Classis Germania

De Romeinse marine, de Classis Germania, gebruikt liburna voor bewaking van het veengebied. Het zijn kleine wendbare patrouilleschepen met een aantal roeiers en een zeil, die overigens worden ingezet langs de hele Rijngrens. De bemanning bestaat uit mariniers, en ook een onder water aangebrachte ram maakt duidelijk dat het om een militair vaartuig gaat.

Aarkanaal

Vanaf de tiende eeuw is het veengebied afgegraven en ingepolderd. Veel veenrivieren verliezen zo hun functie en zijn inmiddels onherkenbaar in het veenweidegebied. Van een behoorlijke rivier verandert de Aar in een smal stroompje.

De huidige vaarroute voor binnenvaartschepen is het Aarkanaal. Het nieuw gegraven deel van dit kanaal loopt vanaf de Zegerbrug naar de Oude Rijn. Vanaf de Zegerbrug naar het noorden volgt het Aarkanaal echter de vroegere loop van de Aar, die nog altijd te herkennen is.

Zandwinning

Bijzonder is het ontstaan van de Zegerplas in de twintigste eeuw. De kunstmatige plas is vanaf de jaren zestig afgegraven om zand te winnen voor de aanleg van Alphense nieuwbouwwijken.

De grote zandplaat is ontstaan in het stroomgebied van de Aar. Het gaat oorspronkelijk om de oeverwallen van de rivier. Door de afgraving is de Kromme Aar in tweeën gedeeld: de smalle gekanaliseerde stroom richting Stadshart en een overgebleven stukje veenrivier in het Heemgebied.

Driedorpenpunt

De monding van de Kromme Aar is na de stadsvernieuwing Lage Zijde door het verbreden van dit riviergedeelte weer zichtbaar vanaf de Oude Rijn. De rivier mondt uit schuin tegenover het Omloopkanaal. Dit kruispunt van waterwegen is van oudsher bekend als driedorpenpunt. De Kromme Aar scheidt namelijk de lintdorpen Oudshoorn van Aarlanderveen en het lintdorp Alphen ligt op de andere oever van de Oude Rijn.

Albaniana

In de Romeinse tijd is er geen bewoning op de noordelijke oever, waar later Oudshoorn en Aarlanderveen ontstaan. Dit omdat sinds het instellen van de Limes, de Romeinse Rijksgrens sinds het jaar 47, bewoning op de noordelijke oever verboden is. De Frisii boeren moesten vertrekken en het gebied wordt beheerd door het Romeinse leger. Er is zijn wel boerenbedrijven op de hele zuidelijke oever. En, waar nu het Alphense Stadshart ligt, ligt in de Romeinse tijd castellum Albaniana met aan beide zijden langs de Rijn een flink kampdorp.

Op de foto: het Driedorpenpunt waar Oudshoorn, Aarlanderveen en Alphen ‘middenin’ de rivier samenkomen.

Meer over het Romeinse verleden van gemeente Alphen aan den Rijn is te lezen (en te zien) op www.RomeinsAlphen.nl.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 15:37

Kom gatis compost ophalen op de Landelijke Compostdag

De lente staat voor de deur en dat betekent dat het op zaterdag 29 maart weer tijd is voor de Landelijke Compostdag. Dankzij het groente-, tuin-, fruitafval en de etensresten die je het afgelopen jaar hebt ingeleverd, heeft de Gemeente Alphen aan den Rijn compost en biogas kunnen maken. Als dank voor het scheiden van je gft-afval biedt de gemeente je graag gratis compost aan, die met jouw hulp is geproduceerd.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 13:13

Grote kans op natuurbranden: Hoogste alarmfase afgekondigd

De Veiligheidsregio’s Hollands Midden en Haaglanden waarschuwen voor een verhoogd risico op natuurbranden door de aanhoudende droogte en wind. Daarom is opgeschaald naar ‘fase 2’, het hoogste waarschuwingsniveau.

Vacatureoverzicht vandaag 11:24

De nieuwste vacatures van week 12 vind je hier!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Politiek plein vandaag 09:15

Jouw stem maakt het verschil: Spreek in bij de gemeente!

Veel inwoners denken dat ze alleen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen invloed hebben op het lokale beleid, maar dat is niet het geval. Iedereen heeft het recht om de gemeente te laten weten wat er speelt en waar knelpunten liggen. Dit kan door in te spreken tijdens commissievergaderingen.

Advertorial Wonen en bouwen gisteren 17:01

BINK ondersteunt lokale ondernemers met duurzame utiliteitsoplossingen

BINK blijft haar stempel drukken op de ontwikkeling van Alphen aan den Rijn, niet alleen met woningbouw, maar ook met belangrijke utiliteitsprojecten die bijdragen aan de verduurzaming en het ondersteunen van lokale ondernemers. Met een breed scala aan projecten speelt BINK een cruciale rol in het versterken van de lokale economie en het bevorderen van een duurzame toekomst.