Hoe gebruik je een mondkapje?

Vanaf deze week zien we om ons heen steeds meer mensen die een mondkapje dragen, zoals in het openbaar vervoer. Maar wat zijn nu precies de regels? Wanneer moet ik een mondkapje dragen, waar moet deze aan voldoen en waar kan ze kopen?

Wanneer is een mondkapje verplicht?

In het OV is anderhalve meter afstand houden vaak niet mogelijk. Daarom is vanaf 1 juni het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 13 jaar in de trein, bus, metro en tram. Ook op veerponten is het dragen van een mondmasker verplicht. Op straat, in winkels of in andere openbare ruimtes is het dragen van een mondkapje niet nodig. Het dragen van een mondkapje is een aanvulling op de bestaande hygiëneregels.

 • 1,5 meter afstand houden
 • Thuis blijven bij ziekte en verkoudheid
 • Handen wassen met water en zeep
 • Niezen en hoesten in de elleboog
 • Papieren zakdoekjes gebruiken
 • Geen handen schudden

Wat voor mondkapje moet ik dan dragen?

Reis je met het openbaar vervoer? Dan moet je een niet-medisch mondkapje dragen. Dit is een mondmasker dat niet in de zorg gebruikt wordt. Let op: een niet-medisch masker beschermt jou zelf niet tegen het virus, maar verkleint wel de kans dat je anderen besmet. Wie geen mondkapje draagt riskeert een boete van € 95. Er zijn twee soorten mondkapjes die geschikt zijn voor het openbaar vervoer:

 • Een wegwerpmondkapje: deze kun je één keer gebruiken, circa 3 uur.
 • Herbruikbare mondkapjes: mondkapjes die meerdere keren te gebruiken zijn omdat ze gewassen kunnen worden. De kosten hiervoor liggen hoger.
 • Het is ook mogelijk om zelf een mondkapje te maken van katoen, bijvoorbeeld van een zakdoek, t-shirt of kussensloop. Een sjaal of een mondkapje van een sok zijn niet toegestaan in het openbaar vervoer. Zie ook de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje.

Waar kan ik een mondkapje kopen?

Niet-medische mondkapjes zijn ruim voorradig bij drogisterijen, supermarkten en verschillende andere winkels. Let op: op veel stations zijn de maskers nog niet te koop. Zorg dus dat je voordat je gaat reizen een mondkapje in huis hebt.

Hoe gebruik ik veilig een mondkapje?

Een niet-medisch mondkapje verkleint de kans dat het coronavirus via druppels uit mond en neus wordt verspreid. Daarvoor is het wel belangrijk dat je het masker op de juiste manier draagt en gebruikt.

 1. Was je handen met water en zeep voordat je het masker opzet.
 2. Gebruik alleen de touwtjes of elastiekjes om het mondkapje op te zetten, raak de binnenkant niet aan.
 3. Zorg dat het masker goed aansluit op het gezicht en dat de neus en mond goed bedekt zijn.
 4. Als je het mondkapje weer afzet was je eerst weer je handen met water en zeep.
 5. Gebruik wederom de touwtjes of elastiekjes om het masker af te zetten en raak de binnenkant niet aan.
 6. Gooi het mondkapje weg (wegwerpmasker) of was het masker op 60 graden (herbruikbaar masker).

Bron: https://www.vergelijkmondkapjes.nl 


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:29

Een feestelijk mosselfestijn mét live muziek Bij Hen

Yes, er kan weer wat meer! En dat moet gevierd worden. Daarom organiseert Bij Hen een gezellig mosselfestijn mét live muziek. Geniet van de lekkerste mosselen met een heerlijk glas wijn of een biertje. Dat is pas écht zomers genieten.

Politiek gisteren 16:54

Drukke zomer verwacht voor jongerenwerk

Het jongerenwerk zal meer aanwezig zijn in de zomervakantie in verschillende wijken in de hele gemeente Alphen aan den Rijn. Daarom ontvangt BOOST een extra subsidie van een kleine 9.000 euro.

Calamiteiten gisteren 15:51

14-jarige jongen vermist

Op dit moment wordt er een 14-jarige jongen uit Hazerswoude-Rijndijk vermist. Hij is mogelijk richting Alphen vertrokken.

Politiek gisteren 15:33

Groot bedrag uit Steunfonds naar Theater Castellum

Het aantal toegewezen aanvragen voor financiële steun vanuit culturele, maatschappelijke en sport organisaties stijgt. Inmiddels zijn er ook aanvragen afgewezen, of is een aanzienlijk kleinere bijdrage verstrekt. Een groot bedrag van 3 ton gaat naar Theater Castellum.

Winkels gisteren 14:58

WereldFood opent binnenkort in De Atlas

In de eerste helft van augustus opent een nieuwe winkel de deuren in winkelcentrum De Atlas: WereldFood. Met de komst van de winkel WereldFood zijn alle winkels in het winkelcentrum weer bezet en is er geen leegstand meer.