Hoe gebruik je een mondkapje?

Vanaf deze week zien we om ons heen steeds meer mensen die een mondkapje dragen, zoals in het openbaar vervoer. Maar wat zijn nu precies de regels? Wanneer moet ik een mondkapje dragen, waar moet deze aan voldoen en waar kan ze kopen?

Wanneer is een mondkapje verplicht?

In het OV is anderhalve meter afstand houden vaak niet mogelijk. Daarom is vanaf 1 juni het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 13 jaar in de trein, bus, metro en tram. Ook op veerponten is het dragen van een mondmasker verplicht. Op straat, in winkels of in andere openbare ruimtes is het dragen van een mondkapje niet nodig. Het dragen van een mondkapje is een aanvulling op de bestaande hygiëneregels.

  • 1,5 meter afstand houden
  • Thuis blijven bij ziekte en verkoudheid
  • Handen wassen met water en zeep
  • Niezen en hoesten in de elleboog
  • Papieren zakdoekjes gebruiken
  • Geen handen schudden

Wat voor mondkapje moet ik dan dragen?

Reis je met het openbaar vervoer? Dan moet je een niet-medisch mondkapje dragen. Dit is een mondmasker dat niet in de zorg gebruikt wordt. Let op: een niet-medisch masker beschermt jou zelf niet tegen het virus, maar verkleint wel de kans dat je anderen besmet. Wie geen mondkapje draagt riskeert een boete van € 95. Er zijn twee soorten mondkapjes die geschikt zijn voor het openbaar vervoer:

  • Een wegwerpmondkapje: deze kun je één keer gebruiken, circa 3 uur.
  • Herbruikbare mondkapjes: mondkapjes die meerdere keren te gebruiken zijn omdat ze gewassen kunnen worden. De kosten hiervoor liggen hoger.
  • Het is ook mogelijk om zelf een mondkapje te maken van katoen, bijvoorbeeld van een zakdoek, t-shirt of kussensloop. Een sjaal of een mondkapje van een sok zijn niet toegestaan in het openbaar vervoer. Zie ook de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje.

Waar kan ik een mondkapje kopen?

Niet-medische mondkapjes zijn ruim voorradig bij drogisterijen, supermarkten en verschillende andere winkels. Let op: op veel stations zijn de maskers nog niet te koop. Zorg dus dat je voordat je gaat reizen een mondkapje in huis hebt.

Hoe gebruik ik veilig een mondkapje?

Een niet-medisch mondkapje verkleint de kans dat het coronavirus via druppels uit mond en neus wordt verspreid. Daarvoor is het wel belangrijk dat je het masker op de juiste manier draagt en gebruikt.

  1. Was je handen met water en zeep voordat je het masker opzet.
  2. Gebruik alleen de touwtjes of elastiekjes om het mondkapje op te zetten, raak de binnenkant niet aan.
  3. Zorg dat het masker goed aansluit op het gezicht en dat de neus en mond goed bedekt zijn.
  4. Als je het mondkapje weer afzet was je eerst weer je handen met water en zeep.
  5. Gebruik wederom de touwtjes of elastiekjes om het masker af te zetten en raak de binnenkant niet aan.
  6. Gooi het mondkapje weg (wegwerpmasker) of was het masker op 60 graden (herbruikbaar masker).

Bron: https://www.vergelijkmondkapjes.nl 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.