Alphens EV

Hoe het precies zit met het geld van EDBA

Voorzitter Erik Braun en programmadirecteur Joost Berkhout deden donderdagavond 11 juli erg hun best om de Alphense politiek mee te nemen in de financiën van de EDBA. Het meeste geld is echter niet voor EDBA zelf, maar voor subsidieregeling LEF.

Economic Development Board Alphen (EDBA) heeft bewust een zeer gedetailleerde jaarrekening. Desondanks zijn er raadscommissieleden die de jaarrekening schimmig vinden. "EDBA is  heel transparant", zegt voorzitter Erik Braun. "Zeker financieel, het is tenslotte gemeenschapsgeld."

LEF-subsidie
De LEF-subsidieregeling is bedoeld voor innovatieve projecten van lokale ondernemers. Het gaat om cofinanciering, dus zowel aanvragers als de gemeente dragen bij. De regeling is tijdens de economische crisis in het leven geroepen als onderdeel van het Economisch Actie Programma 2010-2013, maar blijkt nu als zodanig niet meer noodzakelijk. LEF had in totaal 2,4 miljoen euro te verdelen over een periode van vier jaar. Dit bedrag werd beheerd door EDBA. "EDBA heeft als vraag gekregen om na te denken over een advies voor een nieuwe regeling voor innovatieve ondernemers", zegt Braun. "Vervolgens zal zo’n regeling door de gemeente zelf worden uitgevoerd."

Citymarketing
Alphen Marketing wordt ondergebracht in een aparte stichting. Het budget is tot nu toe 125.000 euro. Hiervan worden zowel de citymarketeer als de onkosten als de activiteiten betaald. Dit budget is al verhoogd naar 600.000 euro en daarvan wordt 250.000 euro ingeleverd als bezuiniging. Alphen Marketing nieuwe stijl kost dan jaarlijks 350.000 euro. Daarnaast beheert Alphen Marketing ook een evenementenbudget van 200.000 euro per jaar.

EDBA nieuwe stijl
EDBA zoals het tot nu toe functioneerde heeft het Economisch Actie Programma vrijwel afgemaakt. "We zijn nu samen met Gouda de gemeente met de hoogste economische groei", meldt Berkhout.
EDBA nieuwe stijl als onafhankelijk adviesorgaan kost de gemeente jaarlijks 225.000 euro. Daarnaast beheert de gemeente 125.000 euro per jaar voor onderzoek en ondersteuning. Het budget van EDBA zelf zal gaan naar de programmadirecteur, secretariaat en administratie, vergaderkosten, inhuur extern advies, voorzitter platform, communicatie en eventuele onvoorziene kosten.

Op de foto: rechts Erik Braun en links Joost Berkhout


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 13:45

Mamacafé wint prijs

Donderdagavond 17 oktober was de prijsuitreiking van 'Fonds Alphen trakteert' vanwege hun 25 jarig bestaan. Het Mamacafé was één van de blijde genomineerden en heeft een bedrag van € 5000 mogen ontvangen.

Advertorial Overige vandaag 12:38

Verenigingen vieren hun winst met in totaal € 70.000

Woensdagavond 16 oktober heeft Rabobank Groene Hart Noord tijdens een feestelijke bijeenkomst in theater Castellum een totaalbedrag uitgekeerd van € 70.000 aan 80 verenigingen uit de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Zoeterwoude en kern Stompwijk.

Overige vandaag 11:46

Oudshoornse Kerk gaat verbouwen

De Oudshoornse Kerk gaat verbouwen. Fonds Alphen en omstreken steunt de verbouwing met € 15.000. 

Advertorial Horeca vandaag 10:54

Spooky Sunday bij ALFREDS

Op zondag 20 oktober kun je met het hele gezin Halloween vieren bij ALFREDS!

Politiek vandaag 08:38

Misverstanden met Molukse gemeenschap uit de weg geruimd

Wethouder Kees van Velzen en de Molukse gemeenschap hebben een goed gesprek gehad over de toekomst van het buurthuis Kaju Putih. Er waren misverstanden ontstaan naar aanleiding van uitspraken van de wethouder.