Gemeente Alphen aan den Rijn

Hoe maken we het Stadshart aantrekkelijker en trekken we meer bezoekers aan?

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering op 28 januari voor het aantrekkelijker maken van het Stadshart extra geld ter beschikking gesteld voor de thema's Groen, Blauw, Sociaal en Historisch. Het aantrekkelijk maken van het Stadshart en meer bezoekers trekken is breder dan pure economie alleen, zo stelt de fractie van de ChristenUnie.

De gemeenteraad besloot vorig jaar al geld beschikbaar te stellen voor Stadshart projecten zoals drijvende pontons op de Hoek Aarkade, hanging baskets in de Van Mandersloostraat, vergroening bij het gemeentehuis en een Groenfonds voor Vastgoedeigenaren samen met de gemeente. Aanvullend is er nu door de gemeenteraad besloten het college een conceptplan te laten opstellen voor een verkenning naar ondergrondse waterberging. Dit ten behoeve van de verdere mogelijkheden tot Vergroening en Watermanagement. Kortgezegd, natuurlijk kapitaal inzetten voor onze gezondheid, het klimaat en de vitale economie. Zo verbetert onze luchtkwaliteit, neemt de wateroverlast af, groeit het aantal bezoekers aan het Stadshart en groeit de omzet van Greenport Boskoop in deze stedelijke vergroening.

Tekst loopt door onder de afbeelding

warmte.png
Vergroening en Watermanagement: een kans op een innovatieve aanpak.
In de winter water opvangen en opslaan, en in de zomer water gebruiken.

De fractie van de ChristenUnie heeft het initiatief genomen het raadbesluit te laten aanpassen, zodat een cofinanciering van dit project voor ondergrondse waterbergingen voor het Stadshart van Alphen aan den Rijn beschikbaar komt. Dat betekent dat een SBIR-subsidie* (pilot waterdistributiesysteem) van maximaal € 500.000 toegekend wordt met de cofinanciering van € 612.000 van de gemeente, samen meer dan € 1 miljoen. Na het opstellen van het gevraagde projectplan met businesscase neemt de gemeenteraad een besluit over de uitvoering van het project. Tevens zal de fractie van de ChristenUnie beoordelen of deze innovatieve aanpak grootschalig toe te passen zal zijn bij reguliere projecten en reconstructies op andere plekken in onze gemeente.

*Small Business Innovation Research

Bronvermelding foto: Informatiemarkt d.d. 7 januari 2021 Presentatie informatiemarkt Visieplan Stadshart en Vergroening en Watermanagement 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politie en handhaving gisteren 17:30

Winkeldieven slaan toe in het Alphense centrum

Zondag sloegen twee winkeldieven toe in het Alphense centrum. De politie wist beide winkeldieven aan te houden, mede door oplettend winkelpersoneel.

Advertorial Sport gisteren 14:49

Hoogstwaarschijnlijk voorlopig geen voetbal meer

Drie Alphense teams kwamen in het weekeinde in actie. Het betreft Alphia, Alphense Boys zaterdag en AVV Alphen. Alle drie scoorden ze driemaal, maar alleen voor Alphen was dat aantal goed voor drie punten.

Evenementen gisteren 14:05

Vrienden van de Adventskerk zet streep door gospelconcert

Stichting Vrienden van de Adventskerk heeft helaas moeten besluiten het gospelconcert in de Adventskerk op 17 december te annuleren. “Door strengere maatregelen vanwege corona is er geen andere mogelijkheid.”