Gemeente Alphen aan den Rijn

Hoe maken we het Stadshart aantrekkelijker en trekken we meer bezoekers aan?

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering op 28 januari voor het aantrekkelijker maken van het Stadshart extra geld ter beschikking gesteld voor de thema's Groen, Blauw, Sociaal en Historisch. Het aantrekkelijk maken van het Stadshart en meer bezoekers trekken is breder dan pure economie alleen, zo stelt de fractie van de ChristenUnie.

De gemeenteraad besloot vorig jaar al geld beschikbaar te stellen voor Stadshart projecten zoals drijvende pontons op de Hoek Aarkade, hanging baskets in de Van Mandersloostraat, vergroening bij het gemeentehuis en een Groenfonds voor Vastgoedeigenaren samen met de gemeente. Aanvullend is er nu door de gemeenteraad besloten het college een conceptplan te laten opstellen voor een verkenning naar ondergrondse waterberging. Dit ten behoeve van de verdere mogelijkheden tot Vergroening en Watermanagement. Kortgezegd, natuurlijk kapitaal inzetten voor onze gezondheid, het klimaat en de vitale economie. Zo verbetert onze luchtkwaliteit, neemt de wateroverlast af, groeit het aantal bezoekers aan het Stadshart en groeit de omzet van Greenport Boskoop in deze stedelijke vergroening.

Tekst loopt door onder de afbeelding

warmte.png
Vergroening en Watermanagement: een kans op een innovatieve aanpak.
In de winter water opvangen en opslaan, en in de zomer water gebruiken.

De fractie van de ChristenUnie heeft het initiatief genomen het raadbesluit te laten aanpassen, zodat een cofinanciering van dit project voor ondergrondse waterbergingen voor het Stadshart van Alphen aan den Rijn beschikbaar komt. Dat betekent dat een SBIR-subsidie* (pilot waterdistributiesysteem) van maximaal € 500.000 toegekend wordt met de cofinanciering van € 612.000 van de gemeente, samen meer dan € 1 miljoen. Na het opstellen van het gevraagde projectplan met businesscase neemt de gemeenteraad een besluit over de uitvoering van het project. Tevens zal de fractie van de ChristenUnie beoordelen of deze innovatieve aanpak grootschalig toe te passen zal zijn bij reguliere projecten en reconstructies op andere plekken in onze gemeente.

*Small Business Innovation Research

Bronvermelding foto: Informatiemarkt d.d. 7 januari 2021 Presentatie informatiemarkt Visieplan Stadshart en Vergroening en Watermanagement 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht gisteren 16:44

Het nieuws van week 23 samengevat in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen? Van te kort aan horecapersoneel en een pilot om de terrassen langer open te houden tot aan het Europees Kampioenschap dat deze week aftrapte en Thomas Berge die het aan de stok kreeg met handhavers. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht. 

Werken gisteren 14:10

Het nieuwe vacature aanbod van week 23

Op zoek naar leuke baan of een nieuwe uitdaging in Alphen of omgeving? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen. Alphens.nl heeft haar eigen vacaturepagina. Op deze pagina zijn diverse soorten vacatures in verschillende branches te vinden. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Handelsnederzetting

Als er een castellum 'in the middle of nowhere' wordt gebouwd, verschijnt er binnen de kortste keren ook een handelsnederzetting. Dat zal in Alphen aan den Rijn niet anders zijn geweest. In zo'n kampdorp wonen gezinnen van soldaten, ambachtslieden en handelaren.

Overige gisteren 10:12

Betalen Alphense hondenbezitters straks geen hondenbelasting meer?

Een hond is je beste vriend, maar daar moet je jaarlijks wel wat voor over hebben. Althans, in de helft van de gemeenten in Nederland moet je nu nog hondenbelasting betalen, maar een meerderheid van de Tweede Kamer wil van de belasting af. En dat scheelt Alphense hondenbezitters jaarlijks tientallen euro’s.