Gemeente Alphen aan den Rijn

Hoe maken we het Stadshart aantrekkelijker en trekken we meer bezoekers aan?

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering op 28 januari voor het aantrekkelijker maken van het Stadshart extra geld ter beschikking gesteld voor de thema's Groen, Blauw, Sociaal en Historisch. Het aantrekkelijk maken van het Stadshart en meer bezoekers trekken is breder dan pure economie alleen, zo stelt de fractie van de ChristenUnie.

De gemeenteraad besloot vorig jaar al geld beschikbaar te stellen voor Stadshart projecten zoals drijvende pontons op de Hoek Aarkade, hanging baskets in de Van Mandersloostraat, vergroening bij het gemeentehuis en een Groenfonds voor Vastgoedeigenaren samen met de gemeente. Aanvullend is er nu door de gemeenteraad besloten het college een conceptplan te laten opstellen voor een verkenning naar ondergrondse waterberging. Dit ten behoeve van de verdere mogelijkheden tot Vergroening en Watermanagement. Kortgezegd, natuurlijk kapitaal inzetten voor onze gezondheid, het klimaat en de vitale economie. Zo verbetert onze luchtkwaliteit, neemt de wateroverlast af, groeit het aantal bezoekers aan het Stadshart en groeit de omzet van Greenport Boskoop in deze stedelijke vergroening.

Tekst loopt door onder de afbeelding

warmte.png
Vergroening en Watermanagement: een kans op een innovatieve aanpak.
In de winter water opvangen en opslaan, en in de zomer water gebruiken.

De fractie van de ChristenUnie heeft het initiatief genomen het raadbesluit te laten aanpassen, zodat een cofinanciering van dit project voor ondergrondse waterbergingen voor het Stadshart van Alphen aan den Rijn beschikbaar komt. Dat betekent dat een SBIR-subsidie* (pilot waterdistributiesysteem) van maximaal € 500.000 toegekend wordt met de cofinanciering van € 612.000 van de gemeente, samen meer dan € 1 miljoen. Na het opstellen van het gevraagde projectplan met businesscase neemt de gemeenteraad een besluit over de uitvoering van het project. Tevens zal de fractie van de ChristenUnie beoordelen of deze innovatieve aanpak grootschalig toe te passen zal zijn bij reguliere projecten en reconstructies op andere plekken in onze gemeente.

*Small Business Innovation Research

Bronvermelding foto: Informatiemarkt d.d. 7 januari 2021 Presentatie informatiemarkt Visieplan Stadshart en Vergroening en Watermanagement 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 16:11

Het nieuwe lesseizoen bij TEAN gaat van start

We gaan weer naar de lente en dat betekent lekker buiten sporten. Altijd al een keer tennis uit willen proberen? Voor de jeugd organiseert TEAN gratis inlooplessen!

Dronefotografie vandaag 14:55

Alphen vanuit de lucht: De Stadspoort vormt de entree naar het centrum

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer De Stadspoort, gelegen aan de rand van het Alphense stadshart.

Calamiteiten vandaag 12:34

Man vermist vanaf de Zaalbergstraat

Er is een Burgernet bericht verspreid in Alphen vanwege een vermissing. Het gaat om een blanke man die vermist is geraakt vanaf de Zaalbergstraat in Alphen. 

Wist je dat? vandaag 12:03

Crossen in Alphen? Dat mag nergens

Op diverse locaties in Alphen komt het regelmatig voor dat er gecrost wordt, bijvoorbeeld op de Maatschapslaan in Alphen West. Maar wist je dat crossen volgens de Algemene Plaatselijke Verordening in de hele gemeente verboden is?

Advertorial Eten en drinken vandaag 10:45

Overheerlijke Foodboxen bestel je bij Ten Brink Food

Naast de dagelijkse benodigdheden in de supermarkt kan je bij Ten Brink Food ook terecht in het Foodcafé voor allerlei heerlijkheden voor de Bourgondische levensgenieter, zoals foodboxen voor iedere gelegenheid. Extra makkelijk is dat je het nu ook kunt bestellen via de webshop!