Kroes en Partners
Blog Opinie

“Home Sweet Home”

Sinterklaas heeft zijn hielen nog niet gelicht of de volgende cadeau koddebeier staat al weer op de stoep. Inderdaad; “de Kerstman”. Tijd voor uitbundige kerstversieringen, waar je ook kijkt en de hele dag kerstliedjes op de radio. Je zult toch in een winkel werken en de hele dag dezelfde kerstdeuntjes moeten aanhoren. Om gek van te worden, lijkt mij.

Zo heb je Mariah Carey, met “All I Want for Christmas Is You”, waarbij ik me afvraag of ze na al die jaren nog steeds niet heeft wat ze wil. En wat dacht je van de meest gehoorde song van Chris Rea met “Driving Home for Christmas”. Volgens mij al tientallen jaren onderweg naar huis, waar hij maar steeds niet aankomt. Gevalletje de weg kwijt? Misschien moet iemand die vent een TomTom cadeau doen voor de kerst?

Maar kijkt u ook zo uit naar de kerst? U wel vredig at home met de kids rond de kerstdis? Of ziet u er als velen ook tegenop, gezellig doen, terwijl het echt nooit gezellig wordt? Had kerst vroeger nog een diepere betekenis, tegenwoordig is kerst meer de tijd van (te) veel eten, (te) veel drinken en cadeaus.

Het is ook de tijd van het schenken en dan niet alleen alcohol. Onder het mom: “Van beter met de warme hand, dan met de koude hand” en in de wetenschap dat het laatste vest geen zakken heeft, hebben ouders omstreeks deze tijd een sterke behoefte om te schenken. De makkelijkste manier is gewoon overmaken via internetbankieren. Zet er dan wel bij dat het voor je eigen kinderen is, hè?! Als je echter zeker wil weten dat de jongens thuiskomen met de feestdagen, kan je ze natuurlijk ook een envelopje geven met geld. Tip: nu alvast mededelen aan ze, dat je van plan bent ze wat te geven, zeker weten dat je geen eenzame kerst hebt!

Wil je schenken, maar heb je het geld in de stenen zitten? Dan is schenken op papier wellicht een idee. Je schenkt het en leent het terug. Te mooi om waar te zijn, zou je zeggen. En ja, dat is het vaak. Zo’n schenking moet worden vastgelegd in een notariële akte en ja, dat kost geld. Bovendien moet je over het bedrag dat je op deze manier schenkt en dus terug leent, jaarlijks 6% rente betalen. Doe je dat niet, dan zal bij overlijden het bedrag niet als schuld in aftrek komen voor de erfbelasting. Voordeel is wel dat de ontvangen rente bij de kinderen onbelast binnenkomt. Voor de ouders vormt deze schuld een schuld in Box III, maar de kinderen moeten de daar tegenoverstaande vordering in Box III opgeven. Effe rekenen of het dus wel voordelig is om op deze manier te schenken. Hoe? Vraag het je notaris, die kan het je precies voorrekenen en als die eerlijk is, ook gerust durven zeggen dat het misschien niet handig of voordelig is.

Dan nog de steeds terugkerende vraag of het misschien handig is het huis “je home”, maar alvast op naam van de kinderen te zetten. Dit was vroeger een leuke manier om belasting te besparen. Ouders verkochten hun huis onder de voorwaarde dat zij tot aan hun dood voor niks mochten blijven wonen. Dat woonrecht drukte de koopsom, die vervolgens niet werd betaald, maar in de loop in de jaren werd geschonken. Bij overlijden van de ouders eindigde dat woonrecht. Het huis was al van de kinderen die zo de waarde uiteindelijk belastingvrij in hun zaak konden steken. Inmiddels heeft de fiscus deze constructie de nek omgedraaid.

Dus conclusie: draag uw Home maar niet over aan de jongens. Waar moet je tenslotte dan naar toe rijden voor kerst? Met een goed testament en een levenstestament kom je, in de meeste gevallen, al een heel eind, ook wat betreft belastingbesparing.

Ik wens u een gezellige kerst…………… at Home!


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek gisteren 19:57

MINERVA Kluisje

De chronisch zieke medemens heeft het op dit moment lastiger dan ooit. Door de maatregelen tegen corona. Vooral als je verder een soort van goed functioneert, moet je nog meer dan anders tussen alle obstakels door laveren om een enigszins normaal leven te leiden.

Overige gisteren 18:13

Kunstenaars van Atelier Verfstreken fleuren winkelcentrum op met muurschildering

De kunstenaars van Atelier Verfstreken hebben een mooie opdracht gekregen van de winkeliersvereniging van winkelcentrum De Aarhof. Zij mogen een muurschildering maken in het gedeelte dat naar de nieuwe parkeergarage leidt. “Het is heerlijk om zo midden in het centrum van Alphen met elkaar bezig te zijn.”

Advertorial Overige gisteren 17:25

Dit weekend open dagen bij Ski & Snowboard Xperience

Om alvast vooruit te lopen op de wintersportpret organiseert Ski & Snowboard Xperience Alphen aan den Rijn dit weekend open dagen. Op zaterdag en zondag kun je tussen 10:00 en 17:00 uur terecht voor diverse activiteiten. Een ideale manier om je voor te bereiden op het komende wintersportseizoen!