mboRijnland

Honderdveertig studenten van mboRijnland helpen mee tijdens verkiezingen in Alphen aan den Rijn en Leiden

Vandaag helpen honderdveertig studenten van mboRijnland bij de Tweede Kamerverkiezingen in Alphen aan den Rijn en Leiden. Sinds 2021 werkt mboRijnland samen met deze twee gemeenten tijdens de verkiezingen. Dankzij het succes vragen de gemeenten sindsdien of studenten als boa en beveiliger in opleiding willen helpen met het in goede banen leiden van de verkiezingsdag.

“Mooi dat studenten op deze belangrijke dag ervaring kunnen opdoen in de praktijk. Ze vervullen de rol van gastheer/gastvrouw en vragen aan de bezoekers of ze hun stembiljet en ID-bewijs bij zich hebben. Daarnaast letten ze op of er geen verdachte situaties of onwenselijk gedrag zijn en houden ze toezicht op het ordelijk parkeren van auto’s en fietsen rondom het stembureau”, aldus Irbis Wieffering, docent opleiding Beveiliger bij mboRijnland en coördinator bij de verkiezingen in Leiden.

Stemmen tellen Hooglandse Kerk

Voor de tweede keer worden op donderdag 23 november de stemmen per kandidaat publiekelijk geteld in de Hooglandse Kerk in Leiden. "Hier lopen eerstejaars studenten die de versnelde opleiding doen rond om de veiligheid in de gaten te houden”, licht Wieffering toe. In totaal zijn 68 studenten in Leiden actief, verdeeld over acht stembureaus.

Handhavers en beveiligers in Alphen

In Alphen aan den Rijn ondersteunen in totaal 72 studenten bij 26 stemlokalen in Alphen aan den Rijn en omgeving. Er worden 26 studenten van de opleiding Particulier Beveiliger ingezet en 46 studenten van de opleiding Handhaver, Toezicht en Veiligheid. “De studenten draaien allemaal een shift van 4 uur. In totaal houden de studenten 12 uur lang toezicht bij de stembureaus”, aldus Niels Vroege, docent HTV in Alphen aan den Rijn en coördinator van de verkiezingen in Alphen.

Achter de tafel

"Nieuw dit jaar is dat ook een aantal studenten meehelpt áchter de tafel bij een stembureau. Ze maken deel uit van het team dat de ID’s van de bezoekers checkt, stembiljetten uitdeelt en erop toeziet dat mensen alleen het stemhokje ingaan", vertelt Vroege. Alleen meerderjarige studenten mogen deze rol uitoefenen.

In de les Burgerschap is uitgebreid stilgestaan bij de verkiezingen. Er is bijvoorbeeld lesgegeven over stemmen en het actieve en passieve kiesrecht. "We vinden het belangrijk om studenten mee te geven dat ze in een democratie leven en dat ze stemrecht hebben. Op een aantal vestigingen van mboRijnland in verschillende gemeenten zijn stembureaus ingericht om de verkiezingen dichtbij te brengen. Laagdrempelig voor medewerkers en studenten om hun stem uit te brengen", besluit Vroege.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 16:03

Groei deze zomer met Let's Recruit!

De zomer is aangebroken! De tijd om na te denken over nieuwe stappen in je carrière: wil je je in je huidige gebied ontwikkelen of ben je klaar voor een switch? Let’s Recruit! houdt je via Instagram op de hoogte van het nieuwste vacatureaanbod. Volg ze nu en maak kans op een zomerse prijs! 

Maatschappelijk vandaag 14:35

Ladies Circle Groene Hart overhandigt cheque van 1.000 euro aan het Jeroen Heitzman Accufonds

Met de Circle Cycle ’24 heeft Ladies Circle Groene Hart € 1000 bijeen gefietst voor het Jeroen Heitzman Accufonds van de Alphense Fietsmaatjes. Op zondag 21 april fietsten vijfenveertig gesponsorde deelnemers deze tocht van 24 kilometer langs de mooiste plekken rondom Alphen aan den Rijn. Dat leverde een cheque van € 1000 euro op, die op 12 juli door Marjon van Rijs en Emmy Rijnsburger aan het fonds is overhandigd.

Overige vandaag 13:42

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn groot succes

Op woensdag 2 juli vond er een waardevolle en informatieve scootmobielcursus plaats bij Atletiekvereniging AAV'36. Deze cursus, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) Alphen aan den Rijn in samenwerking met Welzorg, Vegro en Ergozorg, bood scootmobielgebruikers de kans om hun rijvaardigheden te verbeteren en hun kennis van verkeersregels op te frissen. Daarnaast konden deelnemers die nog niet over een eigen scootmobiel beschikten er kennis mee maken.

Maatschappelijk vandaag 12:08

Wheels 4 Rescue schenkt ambulance aan ziekenhuis in Gambia

Tijdens hun vakantie in Gambia zagen Sjaak en Hester Zevenhoven de zorgwekkende staat van de gezondheidszorg. Veel ziekenhuizen zijn verouderd, slecht uitgerust en kampen met een tekort aan medicijnen en gekwalificeerd personeel, wat leidt tot hoge kosten en beperkte toegang tot zorg. De kinder- en moedersterftecijfers behoren tot de hoogste ter wereld door een gebrek aan prenatale zorg en gezondheidseducatie.

Verkeer en vervoer vandaag 10:29

Vakantiedrukte: Tips voor een soepele reis op Zwarte Zaterdag

Zaterdag 20 juli is het weer zover: Zwarte Zaterdag. Deze dag staat bekend als een van de drukste verkeersdagen van het jaar, wanneer miljoenen Europeanen massaal op vakantie gaan. De wegen naar populaire vakantiebestemmingen, zoals Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië, raken overvol en files zijn onvermijdelijk.