Josh Walet

Hoog bezoek: minister Rob Jetten plant een boom in het Alphense Klimaatbos

Op 22 en 23 februari vinden de plantdagen plaats in het Klimaatbos in Alphen aan den Rijn. Woensdagochtend ontving wethouder Relus Breeuwsma, in het bijzijn van 120 basisschoolkinderen, een speciale gast. Minister Rob Jetten kwam namelijk ook een boom planten.

De gemeente is volop bezig om Alphen aan den Rijn te vergroenen en te verduurzamen. Naast bijvoorbeeld het vergroende Stadhuisplein, krijgt Alphen ook een Klimaatbos langs de N11. De werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. Het Klimaatbos moet ruimte bieden voor ontspanning, zorgen voor biodiversiteit en moet klimaatverandering tegengaan. Er zullen uiteindelijk minimaal 500 bomen geplaatst worden.

Bezoek van Rob Jetten

Op woensdagochtend was minister Rob Jetten (klimaat en energie) op werkbezoek in het Klimaatbos in Alphen aan den Rijn. De ochtend werd geopend door burgemeester Liesbeth Spies. Zij verwelkomde de kinderen, wethouders én minister Rob Jetten. Daarna was het woord aan Relus Breeuwsma die vertelde over de te planten boom: een boom van hoop. Deze boom werd vervolgens door de minister, met behulp van zes kinderen, geplant. Vervolgens gingen de kinderen aan de slag met verschillende workshops. Bij iedere workshop ging de minister ook even in gesprek met enkele kinderen.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

Rob Jetten

Verder bezocht Rob Jetten de klimaatburgemeesters van Alphen en verschillende informatiestands. Ten slotte was de minister aanwezig bij de onthulling van een bord door wethouder Gert van den Ham (duurzaamheid). Op het bord staan de opbrengsten van het Klimaatbos voor de leefomgeving vermeld. Wethouder Gert van den Ham vertelde daar over het initiatief: “We zijn een groene stad met lef. We doen dingen die niet in andere gemeenten gebeuren.” Zo is de grond gebruikt in het bos afkomstig van andere gebieden in Alphen. Ook vertelde hij dat het de wens is van de gemeente om in elke wijk een klimaatbos te plaatsen.

De ochtend werd afgesloten door de minister zelf. “Ik vond het leuk om met kinderen het klimaatbos te helpen volmaken”, begint hij. Ook gaf hij complimenten aan het projectteam van het Alphense Klimaatbos. “Het is een mooi voorbeeld voor andere plekken in het land. Het is mooi dat het zo dichtbij de wijk is, zo gaat het echt leven”, vertelt Jetten. “Het is een inspirerend voorbeeld, dat neem ik mee naar Den Haag.”

De tekst loopt door onder de afbeelding.

Rob Jetten

Hulp van bedrijven, bewoners en andere vrijwilligers

Naast de minister van klimaat en energie dragen Alphense bedrijven ook hun steentje bij aan het Klimaatbos. Bedrijven zoals AquaBattery, Greenport en Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn (VOA) zullen woensdagmiddag aanwezig zijn met vrijwilligers om de handen uit de mouwen te steken.

Bewoners kunnen op woensdag en donderdag ook helpen met planten. Zo kunnen ze takkenrillen aanleggen. Dat zijn ‘heggen’ van oude takken en snoeihout waar insecten, vogels, muizen en egels voedsel vinden en kunnen schuilen. Ook kunnen ze helpen met het aanleggen van een ‘voedselbank’, waar eetbare struiken en planten geplaatst worden.

Verder kunnen vrijwilligers op woensdagmiddag terecht bij verschillende stands. Daar valt van alles te leren over hoe ze de voordelen van het Klimaatbos ook in hun eigen tuin toe kunnen passen. Zo laat het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid zien hoe je een wijk Klimaatadaptief in kan richten en vertelt een ‘bijendirigent’ over het Klimaatbos als geschikte leefomgeving voor wilde bijen, die steeds minder voorkomen in Nederland.

Rob Jetten


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 11:12

Twee ton voor Alphens tien jaar fusiefeest

De fusie van de voormalige gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude is komend jaar precies tien jaar geleden. In 2014 ontstond de grote gemeente Alphen aan den Rijn met een stad en zeven dorpen. Om de eenwording te vieren, wordt 2024 een feestelijk jaar.

Blog Sport vandaag 10:17

ARC en Alphense Boys tegen Amsterdamse fusieclubs

ARC ontvangt zaterdag WV-HEDW, een Amsterdamse fusieclub, ontstaan na samengaan met Wilhelmina Vooruit, Horus en EDW (Eendracht Doet Winnen). Het is een grote vereniging met op zaterdag negentien seniorenteams en op zondag veertien. Voorts telt de club maar liefst negenenvijftig jeugdteams.   

Politiek vandaag 09:21

Onteigening voor Kringloop en voor voormalig Shellpand

De woningbouwplannen in Rijnhaven-Oost gaan niet helemaal over rozen. Er is inmiddels een onteigeningsprocedure tegen twee bedrijven met milieu-uitdagingen en de gemeenteraad stemt in december in met nog twee onteigeningen, namelijk van de Kringloop en van een voormalig Shellpand.