Pixabay

Hoogste aantal coronavirusdeeltjes in Alphens riool sinds begin coronapandemie

Voor veel mensen lijkt het een hele tijd geleden, maar het coronavirus gaat nog steeds rond. Nu zelfs meer dan ooit, blijkt uit onderzoek.

In de week van 4 tot 10 december werd een recordaantal virusdeeltjes geconstateerd in het riool in de gemeente Alphen aan den Rijn. Het gemiddelde aantal virusdeeltjes per 100.000 inwoners was die week 3.955 keer honderdmiljard. “Het gemiddelde wordt berekend aan de hand van de uitkomsten van alle rioolmetingen van één week. Hierbij wordt rekening gehouden met hoeveel inwoners er zijn aangesloten per rioolwaterzuiveringsinstallatie”, aldus Rijksoverheid.

Zorgen

In de coronapandemie was het hoogste aantal een gemiddelde van 2.899 keer honderdmiljard deeltjes in de week van 3 tot 9 oktober 2022. Dit is beduidend minder dan de piek deze maand. Hoewel het de tijd van het jaar is voor verschillende luchtwegvirussen, maken experts zich toch zorgen over het coronavirus. Viroloog Marion Koopmans van het Rotterdamse Erasmus MC vertelde aan het NOS dat door corona meer mensen in het ziekenhuis belanden dan door griep.

Wel is het coronavirus minder dreigend geworden dan voorheen. Dit omdat kwetsbaren goed zijn beschermd; dit najaar hebben zij nog een herhaalprik kunnen halen. Daarnaast hebben mensen meer immuniteit opgebouwd tegen corona omdat velen het al hebben gehad, aldus viroloog Louis Kroes van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Feestdagen

Experts adviseren voorzichtig te zijn rondom de feestdagen. Dit omdat risicogroepen zoals ouderen kwetsbaarder zijn, niet omdat de vaccins niet werken maar omdat het niet 100% beschermt en het coronavirus constant verandert. Voorzichtig doen geldt overigens ook bij andere verkoudheids- of griepvirussen, stellen de experts.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Eten en drinken vandaag 09:23

WIN twee tegoedbonnen van El Caballo ter waarde van €50!

Bij El Caballo kun je genieten van de authentieke Argentijnse keuken. Heb jij zin in een avondje lekker uiteten? Doe mee met de winactie en maak kans op een van de twee tegoedbonnen ter waarde van €50!  

Advertorial Sport gisteren 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken gisteren 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk gisteren 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.

Advertorial Film gisteren 09:44

Een nieuwe Première Night bij Castellum!

Op woensdag 10 juli komt er een nieuwe Première Night naar Castellum, namelijk Fly Me to the Moon! Bij binnenkomst wordt je meteen verwend met een glaasje bubbels, waarna je als allereerste de gloednieuwe film kan bekijken!

Advertorial Evenement 21 jun. 2024 16:34

Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren!

Ben jij klaar voor een avond vol hersenkrakers en gezelligheid? Ga dan dé uitdaging aan met je team? Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren en test jouw kennis en vaardigheden terwijl je geniet van de gezellige sfeer in het restaurant.